News Flash:

Autonomie ungureasca prin aprobarea tacita a Legii minoritatilor

24 Octombrie 2005
1067 Vizualizari | 0 Comentarii
•Prin aprobare tacita, astazi ar putea trece de Senat Legea privind minoritatile nationale, care confera un mare grad de autonomie judetelor unde populatia majoritara este de etnie maghiara •Textul de lege prevede si infiintarea unui Consiliu National al Minoritatilor Nationale (CMN) si a Autoritatii pentru Relatii Interetnice (ARI) •Cele doua organisme vor avea si atributii de legiferare, desi Constitutia prevede clar ca numai Camera Deputatilor si Senatul pot aproba acte normative in Romania

Ceea ce nu a reusit comunitatea maghiara din Romania pe vremea guvernarii PSD ar putea fi obtinut acum. Astfel, astazi, la ora 24.00, ar putea trece prin aprobare tacita din partea Senatului Legea privind statului minoritatilor nationale din Romania, care confera un mare grad de autonomie administrativa si culturala in primul rand localitatilor in care populatia majoritara este de etnie maghiara. Proiectul de lege prevede ca vor fi infiintate scoli in care se va preda in limba materna a minoritatilor nationale. In plus, este prevazuta emiterea unor documente oficiale in limba minoritatilor si asigurarea invatamantului in limba materna, in unitati speciale, la toate nivelurile.

In proiectul de Lege privind statutul minoritatilor nationale se face un prim pas in obtinerea unui grad foarte mare de autonomie pentru localitatile de maghiari prin introducerea unor termeni contradictorii inca din primele capitole ale documentului. Astfel, desi in primul articol se vorbeste de minoritati nationale, la articolul 8, este introdus termenul de comunitate nationala care, conform literaturii de specialitate, are si conotatii teritoriale si administrative. Acest proiect de Lege ar putea trece prin aprobare tacita de Senat, astazi, la ora 24.00, pentru ca nu a fost dezbatut in termen de 60 de zile asa cum a fost stabilit. Trebuie precizat ca proiectul de lege a fost intocmit de membri ai Guvernului care sunt de etnie maghiara si a primit aprobarea comisiei juridice si a celei pentru minoritati, care sunt conduse de Eckstein Kovaci si de Gyorgy Frunda. Cu ajutorul acestui proiect de lege, ungurii vor sa se asigure ca statul roman nu va mai avea nici un fel de control asupra structurii populatiei in zonele in care populatie majoritara este de etnie maghiara. "Sunt interzise masurile normative sau administrative, directe sau indirecte care pot duce la modificarea componentei etnice a unor regiuni locuite in mod traditional de anumite comunitati etnice. Este interzisa modificarea limitelor unitatilor administrativ teritoriale, respectiv a circumscriptiilor electorale in defavoarea ponderii minoritatilor nationale care locuiesc in mod traditional in acestea", se arata la articolul 14 din proiectul de Lege mentionat. Comunitatea maghiara lasa sa se inteleaga ca este stapana absoluta peste localitatile pe care le domina din punct de vedere demografic si in aceste zone nu mai pot intra si cetateni de alta etnie, desi este vorba, pana la urma, de pamant romanesc. Un investitor strain care deschide o fabrica in Covasna sau in Harghita nu va avea dreptul sa aduca din alte judete cetateni romani, daca are nevoie pentru a-si asigura forta de munca. Mai mult decat atat, in localitatile pe care le domina, maghiarii vor sa se asigure ca vor avea scoli speciale in limba materna, desi in nici o alta tara din Europa acest lucru nu a fost acceptat. Articolul 17 din acest proiect de Lege prevede ca se va asigura invatamant in limba materna in unitati speciale in gradinite, scoli primare, scoli generale, licee si universitati. Adica, desi vor trai in Romania, cetatenii maghiari cred ca nu vor mai avea nevoie sa invete limba romana, ceea ce este absurd.

Administratie maghiara

Ungurii puncteaza inca o data, la articolul 38 al proiectului de lege, in ceea ce priveste asigurarea autonomiei administrative. "Autoritatile publice centrale si locale, institutiile culturale, institutiile de invatamant cu predare in limba materna, cultele recunoscute de lege pot emite inscrisuri, certificate si diplome, procese verbale, respectiv pot folosi inscrisuri cu caracter economic si in limba minoritatilor nationale respective, mentionand datele in limba romana. Actele astfel intocmite se considera valabile de catre autoritatile competente", se arata la articolul 38 al proiectului de lege. Mult mai grav este insa faptul ca proiectul de act normativ prevede si infiintarea unui Consiliu National al Minoritatilor Nationale (CMN), care va avea in componenta membri apartinand minoritatilor nationale reprezentate in Parlament, si a Autoritatii pentru Relatii Interetnice (ARI), iar cele doua organisme vor avea si atributii de legiferare, desi Constitutia prevede clar ca numai Camera Deputatilor si Senatul pot aproba acte normative in Romania. Proiectul de lege prevede ca CNM este organizat si functioneaza exact ca un Parlament. "CNM isi desfasoara activitatea in plen si pe comisii de specialitate, se intruneste in plen, in sedinta ordinara", se arata la articolul 51 al proiectului de Lege. Se mai precizeaza ca acest organism va decide asupra modului in care sunt distribuite fondurile guvernamentale in cadrul zonelor dominate de minoritati nationale, desi aceste atributii apartin Guvernului, consiliilor locale si consiliilor judetene. Iata cum au gandit maghiarii ca pot emite legi in cadrul organizatiilor pe care le conduc. "Autoritatea pentru Relatii Interetnice - ARI elaboreaza proiecte de legi si alte acte normative din domeniul sau de activitate. ARI avizeaza proiecte de legi si alte acte normative care au incidenta asupra drepturilor si indatoririlor persoanelor apartinand minoritatilor nationale", se arata la articolul 54 al proiectului legislativ. Atat o parte dintre parlamentari, cat si reprezentanti ai societatii civile au remarcat faptul ca proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale a fost intocmit in defavoarea romanilor care locuiesc in zone dominate de maghiari si a membrilor altor etnii. Cu toate acestea, astazi s-ar putea face un prim pas in aprobarea acestui proiect de lege. Daca senatorii nu vor avea timp sa dezbata si sa voteze toate articolele, proiectul de lege va trece de Senat fara nici un fel de modificare. Numai Camera Deputatilor va mai avea un cuvant de spus in acest sens.
(O.N.)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1375 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014415 (s)