Actualitate

Autorităţile au cumpărat, în plină pandemie de COVID-19, produse cosmetice în loc de produse biocide

Publicat: 13 aug. 2020
Autorităţile au cumpărat, în plină pandemie de COVID-19, produse cosmetice în loc de produse biocide
Autorităţile au cumpărat, în plină pandemie de COVID-19, produse cosmetice în loc de produse biocide

Informaţii sensibile ies la suprafaţă în legătură cu achiziţiile făcute de autorităţi în timpul pandemiei. Curtea de Conturi a publicat un raport devastator, un raport care arata nenumărate nereguli legate de cheltuirea banului public în plină pandemie de COVID-19. Raportul arată, printre altele şi faptul că autorităţile au cumpărat produse cosmetice în loc de produse biocide.

Autorităţile au cumpărat, în plină pandemie de COVID-19, produse cosmetice în loc de produse biocide

În raportul întocmit de Curtea de Conturi se arata numeroase nereguli descoperite în plină perioada de pandemie. Conform acestuia, în mai multe cazuri s-au găsit achiziţii scandaloase, De la adaosuri comerciale uriaşe până la achiziţia de produse cosmetice în detrimentul celor biocide:

Un prim exemplu este cazul UATC Ariceștii Rahtivani din judeţul Prahova care a achiziţionat substanţe biocide la preţuri astronomice. Conform unui calcul simplu, adaosul comercial în rândul achiziţionării de produse biocide a fost şi până la 5400%. Concret, autorităţile au achiziţionat la preţul de 550 de lei un bidon asta în condiţiile în care produsul a fost achiziţionat de la furnizor la un preţ de 10 lei bidonul de 10 litri:

” UATC Ariceștii Rahtivani (județul Prahova) – plăți pentru substanțe dezinfectante supraevaluate. În perioada 19.03-13.05.2020, a încheiat cu un agent economic 4 contracte de furnizare prin care s-au achiziționat 200 bidoane a câte 10 litri detergent pe bază de soluție de clor, la prețul de 550 lei/bidon, valoarea totală fiind de 110.000 lei fără tva, respectiv 130.900 lei cu tva, în condițiile în care produsul a fost achiziționat de furnizor la un preț de 10 lei/bidonul de 10 litri (preț fără tva), rezultând un adaos comercial practicat de furnizor de 5.400% în mărime relativă, respectiv 128.520 lei (108.000 lei + 20.520 lei tva) în mărime absolută (față de valoarea de achiziție de 2.380 lei (2.000 lei + 380 lei tva)).

În timpul controlului, entitatea controlată a prezentat factura de stornare emisă de furnizor în valoare de 127.925,00 lei, prin care prețul bidonului de 10 litri “Dezinfectant soluție clor” a fost diminuat de la 550 lei/bidon fără tva la 12,50 lei/bidon fără tva” se arată în raportul Curţii de Conturi.

Produse cosmetice pentru dezinfectarea scărilor de bloc

O alt neregulă semnalată în raport are legătură cu achiziţia unor produse care fac parte din categoria produselor cosmetice, nicidecum a celor biocide. Se întâmplă la Vălenii de Munte din Judeţul Prahova. Conform raportului, autorităţile din respectiva localitate a utilizat ineficient fondurile publice destinate dezinfecţiei spatiilor din domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale. Conform descrierii, autorităţile au achiziţionat produse cosmetice în loc de produse biocide conforme pentru dezinfectarea blocurilor de locuinţe:

” UATO Vălenii de Munte (jud. Prahova) – utilizarea ineficientă a fondurilor publice destinate dezinfecției spațiilor din domeniul public al unităților administrativ-teritoriale. În perioada stării de urgență, a achiziționat, pentru dispozitivele cu soluții de dezinfecție montate la intrarea blocurilor de locuințe, precum și în incintele sediilor entităților publice, produse dezinfectante în valoare 36.741,25 lei, care nu erau avizate ca biocide, ci făceau parte din categoria produselor cosmetice, respectiv „gel igienizant”” explica raportul.

Marcel Ciolacu s-a hotărât să depună moţiune în urma raportului Curţii de Conturi

În continuarea interlocuţiunii avute în Parlamentul României, Marcel Ciolacu afirma faptul că obsesia liberalilor au fost anticipatele, iar în starea de urgenţă, devalizarea bugetului României. Şeful PSD susţine faptul că s-au furat sute de milioane de euro, asta în timp ce romanii stăteau închişi în casă.

” Aţi avut o obsesie – alegerile anticipate, pentru asta aţi sacrificat tot. În timp ce românii erau închişi în case, aţi devalizat bugetul de stat. Sute de milioane euro au ajuns în buzunarele clientelei de partid. Întregul mecanism infracţional a fost dezvăluit în raportul Curţii de Conturi publicat ieri. Ştiu, sunteţi nervos că Parlamentul şi-a permis să ceară acest control. Vă deranjează că s-a dezvăluit cum a fost devalizat bugetul public sub umbrelă stării de urgenţă”

PSD solicită Parchetului General să înceapă ancheta penală pentru Guvernul PNL

Postarea publicată pe o reţea de socializare de Partidul Social Democrat arată faptul că, pe perioada stării de urgenţă s-au făcut multe lucruri ilegale. Conform aceştia, Guvernul PNL ar fi devalizat bugetul României.

”Românii cu pandemia, Guvernul PNL cu hoția!

În timp ce românii erau ținuți în case, Guvernul PNL a devalizat bugetul României! O spune clar ”Raportul Curții Conturi privind cheltuielile Guvernului în starea de urgență”, care dezvăluie nu doar amploarea jafului liberal, dar – ceea ce este și mai grav – demonstrează cu cifre faptul că Guvernul liberal a sabotat cu bună-știință sănătatea românilor!” se arată în postare.

Adauga un comentariu