Coronavirus

Autoritățile din Sebia impun măsuri severe după ce cazurile de infecție cu COVID-19 s-au înmulțit

Publicat: 29 iun. 2020
Coronavirus
Coronavirus

Autorităţile sârbe au decis luni să impună măsuri antiepidemice mai severe, în special purtarea măştii în transportul public şi în spaţiile închise la Belgrad, după ce numărul noilor cazuri de COVID-19 a început din nou să crească substanţial, relatează AFP. În ultima săptămână numărul noilor cazuri a fost în fiecare zi de peste 250, faţă de aproximativ 50 cu o lună în urmă. La începutul lunii mai, considerând că situaţia epidemiologică s-a stabilizat, guvernul sârb a început o relaxare graduală a măsurilor de izolare, permiţând defăşurarea fără restricţii a adunărilor în aer liber, cum ar fi activităţile pe stadioane.

I s-a permis astfel eroului naţional Novak Djokovic să organizeze un turneu de tenis umanitar ce urma să facă turul regiunii, dar care a trebuit să fie întrerupt după ce mai mulţi jucători, inclusiv Djokovic, şi responsabili au fost testaţi pozitiv la noul coronavirus. Evoluţia epidemiei în Serbia s-a agravat în special după alegerile legislative din 21 iunie. Inclusiv politicieni au fost testaţi pozitiv pentru noul coronavirus, respectiv ministrul apărării, Aleksandar Vulin, preşedinta parlamentului, Maja Gojkovic, şi şeful biroului pentru Kosovo, Marko Djuric.

Prin urmare, structura care gestionează această criză sanitară a decis ca începând de marţi purtarea măştii să fie obligatorie în spaţiile închise, precum restaurantele, cluburile, saloanele de înfrumuseţare, centrele comerciale şi transportul public. Serbia, ţară cu aproape şapte milioane de locuitori, are până în prezent confirmate 14.228 de cazuri de COVID-19, dintre care 274 de decese. Din totalul pacienţilor s-au vindecat până în prezent 12.200.

Care sunt țările europene cu o creștere semnificativă de cazuri COVID-19

Care sunt țările europene cu o creștere semnificativă de cazuri COVID-19. Două țări vecine cu România – Republica Moldova și Ucraina – au fost trecute de Organizaţia Mindială a Sănătăţii pe lista statelor „cu o creştere puternică” a cazurilor de Covid-19, transmite AFP.

Ucraina a înregistrat 1.109 de cazuri noi – un vârf -, iar contagiunea accelerează după ridicarea restricţiilor, un ”val grav” potrivit autorităţilor.

Ucraina a raportat, până vineri la ora locală 10:00 (07:00 GMT), un număr de 41.117 de cazuri de COVID-19, dintre care 1.109 de noi cazuri în ultimele 24 de ore, cea mai mare creştere zilnică de la începutul pandemiei, a anunţat Consiliul naţional de securitate şi apărare de la Kiev.

În ultimele 24 de ore, 19 persoane au murit din cauza COVID-19 în Ucraina, numărul total al deceselor ajungând astfel la 1.086.

Autorităţile suedeze au denunţat decizia OMS de a clasa regatul în rândul ţărilor ”cu o creştere puternică” a cazurilor, invocând o ”interpretare proastă totală” a datelor suedeze.

Care sunt țările europene cu o creștere semnificativă de cazuri COVID-19: Care este situația în Republica Moldova

Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova a anunţat vineri dimineaţă încă opt decese cauzate de COVID-19, ceea ce aduce la 510 numărul cazurilor fatale înregistrate până acum în această ţară, potrivit Radio Chişinău.

În total, în Republica Moldova (ţară cu o populaţie de aproximativ 4,04 milioane locuitori) au fost raportate 15.453 cazuri de COVID-19, dintre care 2.348 în rândul personalului medical. Un număr de 449 de pacienţi sunt în stare gravă, dintre care 16 sunt conectaţi la aparate de respiraţie asistată, iar 4.123 de pacienţi s-au vindecat.

Jumătate din numărul total al celor infectaţi s-au vindecat.

Până joi la ora locală 15:00, în Serbia – ţară cu 8,74 milioane locuitori – numărul cazurilor confirmate a ajuns la 13.372, dintre care 137 în ultimele 24 de ore şi 264 mortale, indică datele publicate de site-ul covid19.rs.

În ultimele 24 de ore, în Serbia s-a consemnat un deces cauzat de COVID-19. Laboratorul naţional al Institutului Torlak din Belgrad a testat 366.380 de persoane eligibile (aflate în zona de transmitere intensă a virusului şi cu prezenţa simptomelor de infectare a aparatului respirator), dintre care 7.311 în ultima zi.

Aproape 600 de decese în Ungaria din cauza COVID-19

Ungaria a raportat 4.127 de cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus (cu patru mai multe decât în ziua anterioară), dintre care 578 de cazuri mortale, care citează MTI.

Până în prezent 2.663 de pacienţi spitalizaţi cu COVID-19 s-au vindecat în această ţară. În spitalele ungare se află 179 de pacienţi cu noul coronavirus, iar 2.801 de persoane sunt în carantină oficială la domiciliu.

Cele mai multe cazuri de COVID-19 se înregistrează în Budapesta (1.959), urmată de judeţele Pesta (615), Fejer (369), Komarom-Esztergom (305) şi Zala (261), iar cele mai puţine în Bekes şi Tolna (câte 13). Ungaria, ţară o populaţie de aproximativ 9,78 milioane de locuitori, a efectuat până acum 267.056 de teste.

Potrivit site-ului koronavirus.gov.hu, în Ungaria pericolul unei epidemii nu a dispărut şi este în vigoare starea de pregătire medicală. Este obligatorie purtarea măştii sanitare în magazine şi în transportul public.

În această listă OMS figurează de asemenea Armenia, Macedonia de Nord, Azerbaudjan, Kazahstan, Albania, Bosnia-Herţegovina, Kîrgîzstan, Kosovo, Suedia şi Ucraina.

În Portugalia se reintroduc noi restricţii

Autorităţile portugheze au restabilit parţial marţi izolarea în regiunea capitalei Lisabona pentru a evita răspândirea focarelor de noul coronavirus, cu riscul de a afecta imaginea unei ţări care a fost până acum relativ ferită de pandemie şi de a compromite sezonul turistic, relatează AFP.

În contextul în care unele ţări europene au introdus săptămâna trecută, spre marea nemulţumire a Portugaliei, restricţii pentru turiştii din acest stat în ciuda redeschiderii de frontiere pe continent, autorităţile portugheze au fost nevoite să recunoască dificultatea de a eradica focarele de contaminare responsabile de majoritatea noilor cazuri de COVID-19.

Portugalia, lovită mai puţin dur decât Spania vecină, număra un total de 1.540 de morţi la 10 milioane de locuitori şi aproape 40.000 de cazuri confirmate.

Ea se află pe poziţia a doua, după Suedia, în clasamentul ţărilor din UE care au înregistrat cele mai multe noi cazuri raportat la populaţie în ultimele patru săptămâni, conform datelor colectate de AFP de la autorităţile naţionale.

Guvernul socialist a decis să îi supună din nou pe cei circa 2,8 milioane de locuitori ai regiunii metropolitane Lisabona unor măsuri de izolare.

Adunările au fost din nou limitate la zece persoane, comparativ cu 20 faţă de restul ţării. Consumul de alcool în spaţii publice a fost interzis, iar magazinele, terasele sau cafenelele vor trebui să se închidă la ora locală 20.00. Numai restaurantele care servesc mâncare la faţa locului vor putea rămâne deschise până mai târziu.

Noile restricţii urmăresc să ţină sub control focarele de contagiune care au fost declarate în 15 cartiere răspândite în cinci comune ale regiunii, a explicat luni premierul Antonio Costa.

Carantina, reintrodusă de Croația

Croaţia reintroduce carantina obligatorie de 14 zile pentru vizitatorii din Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord şi Serbia

Croaţia reintroduce carantina obligatorie de 14 zile pentru vizitatorii din Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord şi Serbia, în urma înmulţirii cazurilor de infectare cu coronavirus în ultima săptămână, a anunţat ministrul de interne Davor Bozinovic, transmite Reuters.

Obligaţia de autoizolare timp de 14 zile li se aplică inclusiv deţinătorilor de paşaport croat, a precizat ministrul.

Persoanele aflate în tranzit nu vor fi obligate să intre în carantină şi nici vizitatorii din cele zece state ale Uniunii Europene cu care Croaţia şi-a deschis frontierele la 1 iunie, respectiv Germania, Slovenia, Austria, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Lituania, Letonia şi Estonia.

Autorităţile croate au mai anunţat că este obligatorie purtarea măştilor de protecţie în mijloacele de transport public.

Ministrul Bozinovic a precizat că majoritatea cazurilor noi sunt importate din ţările vecine.

Creşterea numărului de cazuri noi în regiune a coincis cu o relaxare a unora din cele mai stricte măsuri impuse în ţările balcanice, unde ratele de infectare au fost mult sub cele din Europa Occidentală.

În Bosnia, numărul cazurilor noi a fost săptămâna trecută de 502, comparativ cu 342 în intervalul similar anterior, iar cel al deceselor, de cinci. În total, 3.676 de persoane au fost contaminate cu noul coronavirus până acum.

Adauga un comentariu