Actualitate

Autoritatile locale au declarat razboi impotriva haosului creat „intentionat” de operatorii privati de maxi – taxi

Publicat: 07 aug. 2001
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:25622;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Primaria impune ordine

•Politia Rutiera, Garda Financiara si Directia Finantelor Locale au descoperit nereguli la firmele de maxi-taxi Rimab SC SRL, SC Domit Com, Intersaam SRL si lista poate continua •Au fost aplicate amenzi in valoare de cateva zeci de milioane de lei •O noua boicotare a licitatiei privind acoperirea traseelor de maxi-taxi propuse de Primarie poate impune masuri drastice care merg pina la retragerea autorizatilor

Autoritatile au inceput – in sfarsit – sa se ocupe si de problemele generate de multele firme de maxi-taxi din Iasi.
Zilele trecute, echipe speciale alcatuite din reprezentanti ai Politiei Rutiere, Garzii Financiare, Directiei Finantelor Locale etc. au controlat 17 operatori de maxi-taxi. Au fost descoperite nereguli la firmele Rimab SC SRL – nu erau eliberate bilete, SC Domit Com – se circula cu vehicul neingrijit, Intersaam SRL etc. Au fost aplicate amenzi in valoare de cateva zeci de milioane de lei. De asemenea, la doua dintre societati s-a dispus verificarea contabilitatii.
„Echipele au efectuat si inca efectueaza controale la fiecare dintre operatorii particulari de maxi-taxi. Scopul acestor verificari este de a descuraja evaziunea fiscala. Si aceasta pentru ca, de pilda, neeliberarea de bilete este o forma de evaziune fiscala. La fel, se urmareste aducerea firmelor de maxi-taxi in cadrul unor parametri legali. Un confort minimal pentru calator este doar unul dintre acesti parametri”, a declarat Cornel Simighian, purtatorul de cuvant al Prefecturii.
Fara a pune in discutie functionalitatea economiei de piata, autoritatile locale apreciaza ca, in mod normal, concurenta operatorilor privati de maxi-taxi in raport cu Regia Autonoma de Transport in Comun trebuie sa fie una onesta. De cand strazile Iasiului au inceput sa fie strabatute de maxi-taxi, pierderile RATC au devenit din ce in ce mai mari. Cu toate acestea, pentru a-i recastiga pe calatorii din Iasi, regia de profil mai are inca mult de munca, insa faptul ca operatorii privati de maxi – taxi nu respecta nici o regula oprind pe unde apuca, adeseori blocind traficul si mai mult practica damping-ul la scara mare, nu le mai da nici o sansa. Autoritatile locale si serviciul specializate in siguranta circulatii trebuie sa intervina ferm pentru a introduce disciplina in traficul maxi – taxi. Nu este normal ca RATC sa respecte toate rigorile privind transportul in comun, iar operatorii privati de maxi – taxi, care se incadreaza in aceleasi reguli sa circule dupa bunul plac.
Autoritatile locale atrag, insa, atentia operatorilor privati de maxi-taxi; o noua boicotare a licitatiei privind acoperirea traseelor de maxi-taxi propuse de Primarie, poate impune masuri drastice: retragerea autorizatiei pentru toti operatorii de maxi-taxi, asa cum s-a intamplat deja la Ploiesti si Constanta. (C.O.)
Adauga un comentariu