Local

Autoritatile sunt socate de existenta cartii care promoveaza terorismul

Publicat: 25 aug. 2005
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:62000;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Serviciul Roman de Informatii si Inspectoratul de Politie al Judetului Iasi au demarat cercetarile privitoare la cartea „Isus, prietenul teroristilor” •Atat reprezentantii Bisericii Ortodoxe, cat si ai Bisericii Catolice sunt muti de uimire in fata acestei carti, care sustine cauza teroristilor •”Crestinismul autentic nu incurajeaza actele de violenta sub nici o forma”, a declarat un reprezentant al Bisericii Ortodoxe •Informatiile despre aceasta carte au ajuns pe masa ambasadorului Americii la Bucuresti •Reprezentantii Bisericii Evanghelice au inceput cu amenintari la adresa cotidianului ZIUA de Iasi

Autoritatile iesene, cat si cele de la nivel national au ramas mute de uimire la vederea cartii „Isus, prietenul teroristilor”. Aceasta carte, care a putut fi cumparata de orice persoana si care circula in tara incepand cu anul 1996, nu a atras atentia nici unui organism al statului pana in acest moment. Cartea a putut fi consultata la mai toate librariile evanghelice, insa, pana acum, nimeni nu s-a intrebat ce contine acea carte, care prezinta pe coperta numele lui Isus si poza a doi teroristi inarmati. Serviciul Roman de Informatii (SRI) a dispus efectuarea de cercetari in cazul acestei carti. „Am primit sesizarile dumneavoastra si am inaintat informatiile pentru a fi analizate. Urmeaza sa vedem despre ce este vorba in aceasta carte iar mai apoi va vom putea comunica rezultatul analizei”, a declarat Marius Bercaru, purtator de cuvant al SRI Bucuresti. Aceasta carte, care a reusit sa treaca de orice cenzura si contine sfidari pe fata la adresa Bibliei si, mai grav, contravine legilor statului, nu a interesat nici o institutie a statului. Inspectoratul de Politie al Judetului Iasi va dispune o ancheta, pentru a vedea daca existenta acestei carti incalca legea sau nu. „Am sa caut aceasta carte, dupa care voi dispune efectuarea de cercetari in acest caz”, a declarat comisarul sef Gheorghi Plai, seful IPJ Iasi.

Pozitia Bisericilor

Desi mai multi dintre reprezentantii Bisericilor cunosc scrierile pastorului Richard Wurmbrand, acestia sunt socati de cum a putut acesta sa lanseze pe piata aceasta carte. „Eu ii cunosc scrierile lui Radu Valentin (Richard Wurmbrand fiind un pseudonim al acestuia – n.r.) si stiu ca era mai temperat. Ma lasa mut de uimire o asa atitudine. Crestinismul autentic nu incurajeaza actele de violenta sub nici o forma si in nici un fel. Apostolul Pavel intotdeauna i-a indemnat pe crestini sa respecte legile statului”, a declarat Constantin Sturzu, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Despre faptul ca reprezentantii Bisericii Evanghelice folosesc ca mijloc de promovare a unor idei religioase fragmentarea citatelor si scoaterea acestora din context, reprezentantul Bisericii Ortodoxe a spus ca aceste practici sunt cunoscute in cadrul acestei Biserici. „Este specific ca cei din Biserica Evanghelica sa scoata texte din context si apoi sa le foloseasca pentru a converti persoanele. De obicei aceste mijloace de convertire merg la persoanele care au o mai slaba pregatire teologica si sunt de o conditie mai modesta. Pe langa aceste lucruri, nimeni din Biserica Evanghelica nu are studii teologice pentru a tine slujbe sau predici in biserica. Presbiterii sunt alesi din randul comunitatii, de obicei fiind alesi cei cu experienta”, a mai aratat Constantin Sturzu. Daca am lua in considerare motivatia evanghelistilor pentru scrierea cartii, adica de aducere la credinta in Isus a teroristilor, se mai ridica o intrebare, si anume de ce trebuia o carte dedicata teroristilor sa ajunga in librarii sau chiar in scoli? Biserica Catolica arata ca aceasta carte ridica problema cartilor si brosurilor la care au acces copiii. „Sunt o gramada de carti nocive care stau la indemana copiilor. Cineva ar trebui sa faca ceva ca sa nu mai fie tot felul de carti sau reviste care ajung in mainile copiilor”, a aratat Cornel Cadar, purtator de cuvant al Episcopiei Romano-Catolice Iasi. Articolul „Profetii Terorismului” a ajuns si pe masa ambasadorului SUA la Bucuresti, acesta urmand sa dispuna efectuarea unor cercetari.

Amenintari la adresa ZIUA de Iasi

In cursul zilei de ieri, dupa aparitia articolului Profetii Terorismului, la redactia ZIUA de Iasi a sunat o persoana care a adresat mai multe amenintari la adresa redactorilor si la adresa conducerii cotidianului ZIUA de Iasi. „Vreau sa stiu care este pozitia oficiala a dumneavoastra fata de Biserica Evanghelica. Pot desface si demonta fiecare bucatica din articolul publicat de dumneavoastra. Aveti un stil foarte ‘interesant’ de a scrie despre Biserica Evanghelista. Eu am mai aratat cartea ‘Isus, prietenul teroristilor’ la mai multe persoane si nici una dintre aceste persoane nu a desprins ideile pe care le-ati scris dumneavoastra. O sa am grija sa va raportez superiorilor”, a spus cel care s-a prezentat ca fiind Bogdan Ionescu, credincios evanghelic. Tinem sa-l informam pe domnul Bogdan Ionescu ca nu avem nimic cu Biserica Evanghelica si ca tinem doar la respectarea legilor acestei tari. Atata vreme cat apar carti de acest gen pe piata si sunt promovate de un cult religios in pofida legilor tarii, reprezentantii Bisericii Evanghelice pot sa reclame cotidianul ZIUA de Iasi si la Iehova.

Nu acceptam prozelitismul in scoli

•In urma articolului publicat in ZIUA de Iasi, Inspectoratul Scolar a demarat o ancheta la Colegiul Richard Wurmbrand •Unitatea ieseana de invatamant particular risca retragerea autorizatiei de functionare

Articolul publicat de ZIUA de Iasi a socat mediul profesoral. Patrunderea unei astfel de carti intr-o scoala este vazuta ca un lucru deosebit de grav, iar reprezentantii invatamantului iesean au constituit deja o comisie de ancheta care are drept scop depistarea modului in care elevii au avut acces la cartea „Isus, prietenul teroristilor” a lui Richard Wurmbrand. In cazul in care va fi demonstrat faptul ca lucrarea a putut fi imprumutata de la biblioteca scolii, unitatea de invatamant risca sa-i fie retrasa autorizatia de functionare. „In urma articolului, Inspectoratul Scolar Judetean s-a autosesizat si a constituit o comisie de ancheta formata din Mihaela Curteanu, inspectorul care raspunde de invatamantul privat, Magda Andreescu, de la management, si, de asemenea, Maricica Buzescu, directorul Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica. Trebuie vazut in ce masura cartea a influentat elevii, daca acestia au avut acces la ea. Daca lucrarea a fost doar in libraria Bisericii, atunci problema va fi rezolvata de altcineva, in schimb daca vom constata ca s-a intersectat cu educatia copiilor este foarte grav din punctul nostru de vedere. Tot ceea ce inseamna educatie este deosebit de delicat si important, nu acceptam sub nici o forma prozelitismul in scoli. De asemenea, aspectele controversate asupra acestui flagel grav, terorismul, nu au ce cauta intr-o scoala”, a declarat Camelia Gavrila, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean.
Cezar ELISEI

Adauga un comentariu