Curiozitati

Autorul masacrului din Noua Zeelanda, acuzat de terorism. De ce scrisese numele unor romani celebri pe armele cu care a ucis 51 de oameni 

Publicat: 21 mai 2019
9

Brenton Tarrant, autorul atacului din 15 martie din Christchurch, a fost inculpat marti in Noua Zeelanda

Australianul care, la 15 martie, a ucis 51 de persoane si a ranit alte cateva zeci in doua moschei din Christchurch a fost inculpat pentru terorism, a anuntat marti politia din Noua Zeelanda, transmite dpa.

Impotriva lui Brenton Tarrant a fost formulata acuzatia de terorism in baza legii antiteroriste din 2002, a precizat politia intr-un comunicat. Impotriva lui Trenton au mai fost formulate inca un cap de acuzare de omor, dupa decesul unui cetatean turc la inceputul acestei luni, si doua de tentativa de omor.

In total, australianul va trebui sa raspunda la 51 de capete de acuzare pentru omor si 41 de capete de acuzare pentru tentativa de omor.

De ce isi scrisese pe arme numele lui Stefan cel Mare

Brenton Tarrant, un adept autodeclarat al ‘suprematiei albilor’, este acuzat ca a deschis focul in moscheile al-Noor si Linwood pe 15 martie, in cel mai grav atac armat comis in aceasta tara. Isi scrisese pe armele cu care a comis masacrul numele unor “eroi ai crestinatatii”, printre care si 3 personaje din istoria Romaniei: Stefan cel Mare, Ioan Corvin (Iancu) de Hunedoara si Serban Cantacuzino.

Insa, in vreme ce Ioan Corvin de Hunedoara si Stefan cel Mare au luptat cu turcii, Serban Cantacuzino a luptat alaturi de acestia, luand parte la asediul Vienei in 1683.

La 28 aprilie, australianul de 28 de ani a fost audiat prin videoconferinta la Inalta Curte din Christchurch din sigura inchisoare de maxima securitate din Noua Zeelanda, aflata in orasul Auckland, la peste 1.000 km nord de locul atentatelor.

Inculpatul urmeaza sa fie supus unui examen psihiatric si va fi adus din nou in fata instantei la data de 14 iunie.

Adauga un comentariu