Eveniment-Social

Avalansa de cazuri! Medicii nu-si explica numarul mare de ieseni cu probleme gastroenterologice

Publicat: 10 aug. 2015
1

@ Pacientii cu aceasta afectiune ajung des la spital in aceasta perioada @ Medicii dau cateva sfaturi pe timp de vara pentru sanatatea pacientilor

Cei mai multi pacienti se prezinta la Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Sf. Spiridon din Iasi cu afectiuni gastroenterologice, boli cardiovasculare si, de asemenea, cu afectiuni care provin din agresiuni din accidente rutiere. Medicii nu au o explicatie pentru faptul ca multi pacienti se prezinta la UPU, pe sectia de gastroenterologie, dat fiind faptul ca este o perioada prielnica pentru consumul de fructe si legume proaspete.

„Sunt foarte multi pacienti pe gastro, cu hemoragii digestive superioare, majoritatea pe ciroza. Pacientii din aceasta sectie ar trebui sa se simta bine pe perioada verii, pentru ca este o perioada prielnica pentru ei, se mananca foarte multe legume, multe fructe. Dar din pacate, sunt foarte multi pacienti, cele mai grave afectiuni fiind hemoragiile digestive superioare, care necesita si transfuzie de sange”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD din cadrul Spitalului Sf. Spiridon. De asemenea, multi dintre cei care sunt transportati de urgenta la UPU sunt diagnosticati cu traumatisme care provin din agresiuni si din accidente rutiere. „Accidentele rutiere au o oarecare legatura cu caldura de afara, numeroase accidente rutiere se produc din cauza ca in perioadele foarte calde este scazut nivelul atentiei soferilor”, a continuat prof. dr. Diana Cimpoesu.

Cardiacii trebuie sa fie atenti in aceasta perioada

O alta categorie a persoanelor care ajung frecvent in aceasta perioada la UPU din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iasi, nu doar la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iasi, o reprezinta si pacientii cu neoplazii, care se prezinta fie la Clinica de Chirurgie, fie la cea de Gastroenterologie. „Multi pacienti se prezinta si la noi, si la IRO cu tumori destul de mari. Si in dimineata asta (ieri – n.r.), a venit o batrana cu o tumora mare abdominala, tumora care nu s-a dezvoltat ieri sau azi, ci este de multa vreme, doar ca a amanat prezentarea la spital”, a mai precizat sefa UPU-SMURD.

In decursul zilelor cu vreme caniculara, medicii atrag atentia pacientilor care sufera de boli cardiovasculare, deoarece cazurile cu astfel de afectiuni se inmultesc la UPU. Persoanele care fac infarct trebuie sa apeleze la numarul de urgente 112 si sa fie transportate la spital in timp util. Persoanele care lesina de la caldura trebuie sa intre intr-un spatiu racoros, sa bea apa nu foarte rece si sa stea in pozitie orizontala pentru a-si reveni. „Am avut cateva cazuri de lipotimie, doua din Iasi si trei din Targu Frumos, insa fara probleme grave. Persoanele tinere cel mai sigur nu au o patologie grava”, a mai completat prof. dr. Diana Cimpoesu.
Adauga un comentariu