News Flash:

Avalansa de plangeri penale impotriva Mafiei Padurilor

8 Martie 2010
1782 Vizualizari | 0 Comentarii
Marian Bosianu si Cristian Ciobanu
• Garda Financiara a depus plangeri penale impotriva administratorilor firmelor implicate in defrisarile ilegale de pe raza Ocolului Silvic Ciurea • Plangerile se refera in primul rand la infractiuni de evaziune fiscala • Fostul sef de productie al Ocolului Silvic Ciurea, Cristian Ciobanu, implicat in actiunile de defrisare, a fost dat afara din sistem

In urma dezvaluirilor din cotidianul BUNA ZIUA IASI si a unor controale facute de Regia Nationala a Padurilor Romsilva, a venit randul comisarilor de la Garda Financiara sa verifice firmele implicate in defrisarile ilegale de pe raza Ocolului Silvic Ciurea. Numai in urma unui control facut prin sondaj, inspectorii silvici au descoperit ca in anii 2008 - 2009 s-au taiat ilegal arbori in valoare de 1,5 miliarde lei vechi. In urma primelor verificari facute la firmele implicate, Garda Financiara a identificat, in primul rand, infractiuni de evaziune fiscala. Printre firmele implicate se numara Isrom Wood SRL, Transwood SRL, Marius Trans SRL, Grup Forest SRL. "Am depus deja plangeri penale pentru infractuni de evaziune fiscala. Verificarile continua. Nu am reusit inca sa gasim toate documentele contabile la firma Marius Trans SRL, implicata in aceste afaceri. Cercetarile continua si vom face plangeri penale si impotriva administratorilor acestei firme", a declarat Marian Bosianu, comisar sef adjunct al Garzii Financiare Iasi. Comisarii Garzii Financiare au descoperit, printre altele, ca lemnul taiat ilegal era fie exportat in Turcia, fie era transformat in paleti care erau cumparati de SC Ceramica SA. In Turcia, aceste firme exportau, prin intermediul cetateanului Karpar Yussuf, lemn de cea mai buna calitate pentru confectionarea unor categorii de mobilier de lux. Este vorba despre tei si stejar. Karpar Yussuf era asociat la firmele metionate. Dupa ce au fost demarate verificarile, acesta a plecat din Romania. Insa o astfel de afacere nu putea fi facuta fara complicitatea unui functionar al statului, in speta a unui angajat al Directiei Silvice, de la Ocolul Silvic Ciurea. Este vorba despre inginerul silvic Cristian Ciobanu, fost sef de productie la Ocolul Silvic Ciurea. Acesta marca ilegal arborii taiati si, in ciuda interdictiilor prevazute de legislatia in domeniu, era asociat si administrator la unele firme implicate, printre care si Marius Trans SRL. Interdictiile sunt prevazute in Legea nr. 427/2001 privind statutul personalului silvic. "Calitatea de personal silvic angajat al unei unitati silvice care administreaza fond forestier proprietate publica a statului este incompatibila cu aceea de proprietar, membru asociat sau de salariat al unei societati comerciale care desfasoara activitate concurentiala sau cu care sunt stabilite relatii contractuale. Incompatibilitatea are loc si atunci cand membrii de familie ai personalului silvic se afla în una dintre situatiile de proprietar sau de membru asociat al unei asemenea societati comerciale. In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin familie se întelege: sotul, sotia, copiii si parintii sotilor, care locuiesc si gospodaresc împreuna", se arata la articolul 40 din actul normativ mentionat. Impotriva lui Ciobanu, Directia Silvica a depus plangere pentru folosirea ilegala a ciocanului de marcat. Din aceste motive inginerul Cristian Ciobanu a fost dat afara din sistem.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1201 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014781 (s)