Mama si copilul

Avantaje si dezavantaje ale nasterii la 40 de ani

Publicat: 29 sept. 2016
7

Din ce in ce mai multe femei aleg sa devina mame in jurul varstei de 40 de ani, cu usoare diferente in plus sau in minus. Daca pentru unii a fi mama la 40 de ani este un lucru negativ, pentru altii este ceva perfect normal. Desigur, discutiile pe aceasta tema vor persista si, pana la urma, alegerea este a femeilor respective.
Iata, totusi, cateva avantaje, dar si dezavantaje legate de a avea un copil la 40 de ani.
 
Avantaje

1. Situatie materiala solida
Pe langa faptul ca mamele de 40 de ani prezinta o speranta de viata mai mare (din moment ce si-au dorit cu ardoare un copil la aceasta varsta, e clar ca se si ingrijesc mai mult pentru a-l putea vedea mare), acestea au, cel mai probabil, si o cariera solida care va furniza o securitate financiara sporita pentru familie si copil.
 
2. Rezistenta la stres
Nu numai mamele tinere sunt rezistente la stresul maternitatii. Potrivit unor studii realizate la Universitatea din California, chiar si mamele de 50 de ani sunt la fel de rezistente precum cele de 30. Concluzia cercetatorilor: femeile cu varsta mai inaintata pot face fata la fel de bine indatoririlor de mama, atat din punct de vedere fizic, cat si mental.

20 de mituri despre sarcina  

3. Conceptie tarzie, viata lunga 
Un studiu din 2009 al Universitatii din Utah a scos la iveala faptul ca femeile care au conceput natural si au nascut la 45 ani sau mai mult prezentau un risc de 14-17% de a muri dupa implinirea varstei de 50 de ani, fata de femeile care nu au nascut dupa 40 de ani.

4. Risc scazut de cancer la san
Femeile care isi amana sarcina isi reduc si riscul de a face cancer la san, datorita alaptatului. Cel putin asa sugereaza un studiu din 2007 realizat la Universitatea din California. Riscul persista, insa,  in cazul femeilor care, desi dau nastere unui copil, nu-l alapteaza.
 
Dezavantaje

1. Fertilitate scazuta
Una dintre principalele probleme cu care se confrunta femeile care vor sa aiba copii la 40 de ani este fertilitatea scazuta. Desi inca mai ovuleaza, fertilitatea acestora incepe sa scada vertiginos dupa 35 de ani si drastic dupa 40, din cauza fluctuatiilor hormonale.

Raceala in sarcina. Ce ai voie si ce este interzis daca esti gravida si ai racit

Exista insa si o veste buna. stiintele reproductive se dezvolta rapid. Astfel, chiar daca amani putin momenul in care vei deveni mama, ai sanse din ce in ce mai mari, datorita stiintei, ca visul sa ti se indeplineasca. Tehnologiile avanseaza rapid si deja se ia in calcul criogenarea ovulelor la tinerete si pastrarea lor pentru alta data.
 
2. Cresterea riscurilor
Potrivit unor cercetari realizate de Societatea Americana de Medicina Reproductiva, femeile casatorite, cu varsta cuprinsa intre 40 si 44 de ani, au risc de peste 60% sa nu ramana insarcinate. De asemenea, aceeasi categorie de varsta prezinta un risc de 34% de a pierde sarcina, iar riscurile sunt de 1 la 106 pentru a naste copii cu sindromul Down.

3. Mitul tratamentelor de fertilizare
Mai multe studii arata ca tratamentele de fertilizare nu cresc semnificativ fertilitatea in cazul femeilor 40 de ani sau peste. Potrivit statisticilor, rata de succes a unor astfel de tratamente este de 15%. Tocmai de aceea, tot mai multi medici incurajeaza femeile sa accepte ovule de la donatoare mai tinere.

4. Lipsa ajutorului
Mamele de 40 de ani sunt un fel de „generatie de sacrificiu”. Ele trebuie sa aiba grija de bebelusii lor, precum si de parintii batrani. Exista de asemenea riscul ca parintii sa le fi decedat si atunci sa nu aiba parte de ajutorul acestora in cresterea copilului. Sunt cazuri de mame de 40 de ani care nu primesc ajutor nici macar din partea sotilor, mult prea implicati in cariera.

sursa:revistateo

Adauga un comentariu