News Flash:

Avantajele si dezavantajele noii legi a insolventei

23 Iulie 2010
3588 Vizualizari | 0 Comentarii
• Legile insolventei s-au modificat • Practicienii in insolventa sustin ca, intr-adevar, numarul dosarelor se va reduce insa sansele de redresare a societatilor comerciale vor fi egale cu zero • Legea pedepseste pe cei care cer insolventa fara a avea un motiv bine intemeiat • Creditorii trebuie sa depuna o garantie de 10 la suta din creanta, iar in cazul in care cererea nu este admisa, banii vor fi dati debitorului pentru a repara problemele aparute din cauza respectivei cereri

Insolventa are o noua fata, dupa ce in Monitorul Oficial a aparut Legea 169, de modificare si completare a Legii Insolventei, 85/2006. Modificarile aparute provoaca o serie de pareri impartite. Desi guvernantii sustin ca legea a fost data pentru ca numarul firmelor care intra in insolventa sa fie redus, iar cazurile marilor firme carora le-a fost ceruta insolventa pentru sume mici sa dispara, specialistii din domeniu sustin ca modificarile vor ingropa mediul economic. Practicienii in insolventa sustin ca, intr-adevar, numarul dosarelor se va reduce insa sansele de redresare a societatilor comerciale vor fi egale cu zero. In acest caz, insolventa se va transforma inevitabil in faliment. "Firmele au din ce în ce mai putine sanse de a rezista si de a ramane în piata. Daca nu iau masuri de restructurare si daca acestea nu sunt suficiente, vor trebui sa treaca si la masuri mult mai aspre, respectiv la intrarea, la cererea lor, în insolventa si la anuntarea intentiei de reorganizare", a explicat Arin Stanescu, presedintele Uniunii Practicienilor in Insolventa. Conform noilor modificari, procedura insolventei unei firme poate fi declansata de creditori doar in cazul datoriilor mai mari de 45 mii lei, valoarea fiind majorata de la 30 mii lei, cat era pana in prezent. De asemenea, deschiderea procedurii insolventei va putea fi ceruta de creditori dupa trecerea a 90 de zile, de la data ultima a scadentei. In ceea ce priveste drepturile salariatilor care doresc sa ceara deschiderea procedurii de insolventa, limita este stabilita pentru mai mult de sase salarii medii brute pe economie de salariat.

Creditorii trebuie sa depuna cautiune

O alta modificare adusa legii permite debitorului sa solicite judecatorului sindic sa ii oblige pe creditorii care au introdus cererea de deschidere a procedurii de insolventa sa depuna, in termen de cinci zile, la o banca, o cautiune de cel mult 10 la suta din valoarea creantelor. Cautiunea va fi restituita creditorilor daca cererea lor va fi admisa, iar in cazul in care cererea este respinsa banii vor fi folositi pentru a acoperi pagubele suferite de debitori. "La cererea debitorului, judecatorul-sindic ii poate obliga pe creditorii care au introdus cererea sa consemneze, in termen de 5 zile, la o banca, o cautiune de cel mult 10 la suta din valoarea creantelor. Cautiunea va fi restituita creditorilor, daca cererea lor va fi admisa. Daca cererea va fi respinsa, cautiunea va fi folosita pentru a acoperi pagubele suferite de debitori. Daca nu este consemnata in termen cautiunea, cererea introductiva va fi respinsa", dupa cum se arata in legea 169/2010 pentru modificarea si completarea legii 85/2006 privind procedura insolventei. O alta modificare importanta este cea a termenului de inscriere in tabelul de creante. Modificarea arata ca termenul de inscriere in tabloul creditorilor este de 45 zile de la data deschiderii procedurii insolventei.

Intra in scena curatorii

De asemenea, noua lege specifica si faptul ca prezenta unui administrator special, care sa vegheze asupra intereselor actionarilor este absolut necesara. Conform legii 169, acesta trebuie ales in maxim 10 zile de la deschiderea procedurii sau dupa caz, de la ridicarea dreptului debitorului de a-si administra averea. In cazul in care totusi nu s-a ales un administrator special noile modificari arata ca debitorul va fi reprezentat de catre un curator special desemnat de catre conducerea societatii comerciale aflate in functiune la data deschiderii procedurii. "Desemnarea se va face de catre judecatorul-sindic in camera de consiliu si fara citarea partilor. In cazul in care ulterior adunarea asociatilor/actionarilor alege un administrator special, acesta va prelua procedura in stadiul in care se gaseste la data desemnarii", se mai arata in noua lege. Planul de reorganizare nu poapte depasi trei ani de la data confirmarii. Cel mai important este faptul ca datoriile cu scadenta mai mare de trei ani, precum credite sau leasing, vor fi cuprinse in planul de reorganizare numai pentru aceasta perioada. Dupa realizarea planului, aceste plati vor continua conform contractelor incheiate initial.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2427 (s) | 22 queries | Mysql time :0.137397 (s)