News Flash:

AVAS - Autoritatea pentru Valorificarea Afacerilor Subterane

15 Aprilie 2008
3216 Vizualizari | 14 Comentarii
Antibiotice SA
• Dupa ce a lasat cele mai importante fabrici pe mana unor investitori aparuti peste noapte, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) continua sa ingroape ceea ce a mai ramas din economia ieseana • Ultimul exemplu este cel al Antibiotice SA, singura companie farmaceutica romaneasca cu profit de cateva milioane Euro anual • Firma, punct strategic pentru productia de medicamente, a devenit tinta atacurilor AVAS, dupa ce atat directorul cat si angajatii fabricii iesene s-au opus vehement privatizarii • Odata cu Adunarea Generala a Actionarilor de saptamana viitoare, Ioan Nani, directorul Antibiotice SA, va fi cel mai probabil inlocuit • Pe lista privatizarilor esuate, facute initial de Agentia pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), transformata mai tarziu in AVAS, se numara alte mari nume ale industriei iesene • In cursul zilei de ieri, reprezentantii fabricii Nicolina SA au fost la Bucuresti, la sediul AVAS, pentru a prezenta situatia critica in care se afla societatea comerciala • Fortus SA este cu un picior in groapa • Fostul combinat este plin de datorii din cauza ca AVAS nu a verificat situatia financiara a firmei care a preluat pachetul majoritar si nu a supravegheat perioada post-privatizare

Autoritatea pentru Valorificarea Afacerilor Subterane, asa ar putea fi denumita AVAS - Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, institutie ce este insarcinata cu privatizarea ultimelor ramasite ale fostei economii socialiste de dinainte de 1989. Dupa ce a lasat cele mai importante fabrici pe mana unor investitori aparuti peste noapte, AVAS continua sa ingroape ceea ce a mai ramas din economia ieseana. Ultimul exemplu este cel al Antibiotice SA, singura companie farmaceutica romaneasca cu profit de cateva milioane Euro anual. Firma, punct strategic pentru productia de medicamente, a devenit tinta atacurilor AVAS, dupa ce atat directorul, cat si angajatii fabricii iesene s-au opus vehement privatizarii. Mai nou, dupa ce in urma cu o luna Autoritatea nu a constatat nereguli in urma unui control fulger, Consiliul Concurentei acuza fabrica de practici anticoncurentiale. In urma unei plangeri, Consiliul a inceput o investigatie pe piata medicamentelor antibacteriene pentru uz sistemic. Controlul urmareste o posibila incalcare a Legii Concurentei de catre Antibiotice SA si a distribuitorilor acesteia. Documentele ridicate in cadrul inspectiei inopinate se afla in analiza Consiliului Concurentei, in cadrul procedurii specifice de investigatie. Printre cei vizati direct se afla si directorul executiv al companiei, Ioan Nani. Odata cu Adunarea Generala a Actionarilor de saptamana viitoare, acesta va fi cel mai probabil inlocuit. "Stiu sigur ca se pregateste debarcarea lui Ioan Nani de la conducerea Antibiotice, iar luna aceasta el va fi schimbat din functie. Nu este singura societate unde s-a incercat privatizarea pentru castigarea unor bani in plus. Jocurile de interese atat personale cat si ale clientilor politici stau la baza privatizarilor efectuate de AVAS", a explicat Petru Movila, deputat PDL si membru al Comisiei de Sanatate. Nu trebuie uitat ca in urma cu cateva saptamani, o echipa de control a AVAS, actionar majoritar la Antibiotice SA, a executat un control fulger la sediul firmei, dupa care a intocmit un act de control conform caruia in activitatea comerciala a unitatii iesene nu sunt probleme. Probabil, controlul avea scopul de a strange date de la fabrica din Iasi care sa fie folosite ulterior pentru motivarea unor actiuni de demitere a actualului director.

Rateuri


Pe lista privatizarilor esuate, facute initial de Agentia pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), transformata mai tarziu in AVAS, se numara alte mari nume ale industriei iesene. Fortus SA sau Nicolina SA se zbat sa mai supravietuiasca dupa ce au trecut printr-o serie de privatizari dezastruoase, marcate de interesele imobiliare. "O parte dintre fostele mari fabrici iesene reprezinta un important punct de atractie pentru specula imobiliara. De exemplu, Fortus SA se intinde pe o suprafata de peste 100 hectare. Fabrica si-ar putea continua activitatea doar in anumite spatii, restul putand fi date pentru investitii imobiliare. Una dintre greselile acestor privatizari a fost lipsa unui plan strategic de dezvoltare, un plan practic si nu teoretic, asa cum l-au prezentat cei care au preluat fabricile", a declarat Ionel Agrigoroaie, vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Iasi.

Pe muchie de cutit


Ieri, reprezentantii fabricii Nicolina SA au fost la Bucuresti, la sediul AVAS, pentru a prezenta situatia critica in care se afla societatea comerciala. "Astazi (ieri-n.r.) am fost la Bucuresti, la AVAS, cu domnul Nicolau (actualul director - n.r.). Am prezentat situatia in care se afla Nicolina, iar cei de la AVAS au spus ca vor analiza situatia si ca vor vedea mai departe ce se va face. Ne-am intalnit si cu cei de la Concept, dar nu s-a adus vorba despre banii pe care trebuie sa ii dea. Inca nu au facut plata", a explicat Gheorghe Paduraru, liderul de sindicat de la Nicolina SA. Fabrica se afla pe muchie de cutit. Dupa ce a trecut mai bine de un an de zile de cand firma brasoveana Concept Investment SRL a achizitionat pentru 11 milioane Euro active de la fabrica ieseana, nici pana in prezent nu a facut platile necesare si nici nu da vreun semn ca isi va duce la capat obligatiile contractuale. In ciuda notificarilor de plata trimise de catre conducerea Nicolina SA, Concept Investment SRL sustine ca va plati si ca nu este nici o graba. "Vom efectua plata in cursul acestei saptamani", a explicat Sorin Stoicescu, reprezentantul Concept Investment. Daca brasovenii nu vor face platile necesare iar contractul de privatizare va fi reziliat, aceasta va fi cea de-a doua incercare esuata de privatizare. Statul a mai facut o astfel de incercare in vara anului 2002. Valoarea contractului de vanzare-cumparare s-a ridicat la 4,5 milioane dolari americani, suma in care au fost incluse si investitiile. Din cauza ca nu s-au achitat clauzele contractuale, in primavara lui 2005, Agentia pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a reziliat contractul de privatizare si fabrica a revenit in proprietatea statului. Inainte de privatizare, Nicolina SA se intindea pe 30 hectare de teren. Acum fabrica mai are in proprietate 6 hectare.

Falimentul bate la usa


Fortus SA este cu un picior in groapa: pe langa faptul ca firma se afla la un pas de faliment, mai are de dus si un proces cu Finantele Locale in ceea ce priveste sechestrul aplicat pe activele Fortus SA. In cursul zilei de ieri, judecatorii de la Curtea de Apel au amanat pronuntarea in acest caz pentru data de 12 mai. Dupa privatizare, datoriile fostului CUG au ajuns pana la o valoare de aproximativ 40 milioane Euro, fabrica fiind prima pe lista neagra a datornicilor catre bugetul de stat. Din cauza faptului ca MetalExportImport SA, firma care a preluat pachetul majoritar de actiuni al Fortus SA, era in incapacitate de plata, datoriile fabricii iesene au crescut. "AVAS nu a verificat bonitatea firmei. MetalExportImport SA era in incapacitate de plata si spusese ca va primi niste bani din China. Nici pana acum nu a primit acei bani. De asemenea, statul nu a supravegheat activitatea post-privatizare a fabricii. Nici dupa 5 ani de la privatizare, MetalExportImport SA nu si-a platit datoriile de aproape 12 milioane Euro. Intre timp, AVAS a semnat aproape 22 de acte aditionale de reesalonare a clauzelor contractuale, prin care pasuia MetalExportImport. In ciuda faptului ca noi am prezentat situatia in care Fortus SA se afla, AVAS a cedat si ultimele 21 la suta de actiuni catre cei de la Metal. Astfel, si-a luat mainile de pe Fortus. Sunt 6 mii de suflete care conteaza pe Fortus SA, caci fiecare angajat mai are cate 2 - 3 persoane pe langa", a declarat Dumitru Mihailuc, liderul de sindicat al salariatilor de la vechiul CUG Iasi. Mai mult, dupa tot acest timp din momentul in care firma bucuresteana a preluat Fortus SA, nu a fost facut nici unul dintre pasii stipulati in contractul de privatizare al companiei iesene, respectiv programele de investitii sau de mediu si nici macar pana acum nu au fost sterse datoriile prin intermediul ordinelor comune aprobate de Comisia Europeana de la Bruxelles, asa cum se prevedea in contractul de privatizare. Sindicalistii au acuzat Autoritatea ca au trecut cu vederea nerespectarea de catre actionarul majoritar al combinatului iesean a clauzelor contractului de privatizare. Acestia au si demonstrat ca acest contract trebuia reziliat inca de la sfarsitul anului trecut. Mai mult decat atat, AVAS avea posibilitatea reala de a executa si unele garantii financiare sau reale imobiliare ale actionarului majoritar, atat timp cat acesta nu si-a respectat obligatiile asumate.

Complicitatea

AVAS a reusit sa transforme in cativa ani o fabrica profitabila intr-o afacere de inchiriere de spatii comerciale. In paginile ziarelor de mica publicitate continua sa apara anunturi de acest gen, care anunta inchirierea fabricii ca spatii de birouri sau ca depozit pentru materiale de constructii. Cand sirianul Nanaa Hassan a achizitionat pachetul majoritar de actiuni detinut de APAPS la Terom, in 2003, tranzactia a fost sprijinita cu mare discretie de statul roman. Chiar daca fratii Nanaa au investit aproape 2 milioane Euro, majoritatea utilajelor aduse au intrat in contabilitatea fabricii la preturi mult supraevaluate. Drept dovada a acestui fapt stateau mormanele de fiare vechi din curtea combinatului de fire, intre timp vandute la fier vechi. Contractul de privatizare specifica doar valoarea investitiilor, dar nu si ce fel de investitii, iar aceasta lacuna a permis lui Nanaa sa aduca ce utilaje a vrut. Pe cealalta parte, statul a dat si bani fabricii. Cu ajutorul de stat de aproape 3 milioane lei si sprijin politic pe masura, din firma si-au luat zborul numai banii. Daca la sfarsitul anului 2003, cand sirienii au cumparat de la APAPS pachetul majoritar de actiuni, Terom avea 2.298 de salariati si un profit de 88 mii lei, in 2003 numarul angajatilor scazuse cu 137, iar pierderile se ridicau la 5,32 milioane lei. De asemenea, intre timp, jumatate din terenurile si cladirile combinatului au fost vandute, banii fiind de negasit. Dupa licitatia din toamna anului trecut, Terom SA si-a inchis portile definitiv.

Privatizare cu suspiciuni


Graba cu care AVAS a incercat sa privatizeze compania Antibiotice SA a creat suspiciuni in ceea ce priveste corectitudinea operatiunii, a viitorului fabricii si a terenului aferent de 40 hectare, precum si a sigurantei locurilor de munca a celor peste 1.600 de salariati. Dupa ce a fost oprita privatizarea, Comisia de Sanatate si Familie din cadrul Camerei Deputatilor a inceput o ancheta. Printre primele dezbateri ce au avut loc, a fost subliniat faptul ca metoda de privatizare, cea a licitatiei cu strigare, nu presupune existenta unui caiet de sarcini. In aceste conditii, statul nu este in masura sa cunoasca care va fi destinatia obiectivului adjudecat prin licitatie. Conform analizelor facute de reprezentantii Comisiei de Sanatate, valoarea Antibiotice SA este de aproximativ 260 milioane Euro, in timp ce pretul de pornire al licitatiei este de 130 milioane Euro. Pentru privatizarea societatii s-a apelat la o firma germana de consultanta care a depistat, printre punctele slabe, lipsa restructurarii personalului, lipsa investitiilor pentru linii noi tehnologice si lipsa activitatilor de promovare a productiei. De asemenea, acestia sustin ca privatizarea nu are nimic comun cu partea strategica. Astfel, in Uniunea Europeana ministerele isi elaboreaza propriile strategii sectoriale care devin obligatorii atat pentru partenerii privati, cat si pentru stat. "S-a emis o temere ca ar fi vorba, la mijloc, de o afacere imobiliara. Pentru a se acoperi valoarea de achizitie a pachetului majoritar, precum si alte operatiuni si investitii, terenul ar trebui vandut la un pret de o mie Euro pe metrul patrat. Prezenta privatizare pare suspecta avand in vedere faptul ca numeroase privatizari s-au facut prin lege adoptata de Parlament si nu prin hotarare a Guvernului. Experienta privatizarii fabricilor de medicamente din Romania arata ca o mare parte dintre aceste fabrici si-au redus substantial activitatea, Sicomed sau Terapia, in timp ce altele au fost inchise", se arata in primele discutii ale Comisiei pentru Sanatate.

Plasturele


Din miile de oameni care lucrau in zona industriala, cei mai multi au ajuns someri, muncitori in Italia sau Spania si pensionari. In 2007 a continuat seria disponibilizarilor, numarul fostilor angajati indepartati din serviciu in aceasta perioada trecand de o mie. Salariul compensatoriu, plasturele pus pe rana, s-a dovedit a fi doar o solutie pe termen scurt si care nu a rezolvat problemele fostilor angajati, ajunsi la varste inaintate si fara posibilitatea unei reconversii profesionale. Marea majoritate a celor care au lucrat la Nicolina SA sau la Terom SA au fost nevoiti sa isi schimbe specializarile si sa devina constructori sau cosmeticiene. La inceputul lui 2007, dintre angajatii de la Nicolina SA, 656 din cei 704 din listele date de catre AVAS au putut primi venituri de completare si ajutorul de somaj aferent. Din luna iunie, cei 361 de salariati disponibilizati de la Terom SA au inceput sa primeasca, conform protocolului incheiat, 5 salarii nete pe economie, valoarea totala a platilor fiind de aproximativ 1,704 milioane lei, banii provenind din vanzarile de active din acea perioada.

Nasul falimentelor


Baronul local Relu Fenechiu declara si in campania electorala din 2004 si imediat dupa castigarea alegerilor parlamentare ca se va implica direct in rezolvarea problemelor din zona industriala ieseana. Primul pas a constat in a numi tineri fara nici o experienta in Consiliul de Administratie de la Terom SA. Aceasta este acum pe chituci, transformata intr-o afacere imobiliara. Tot o afacere imobiliara a ajuns si Nicolina SA, unde Fenechiu, insotit de prefectul arestat Radu Prisacaru, se plimba prin vara anului 2005 si chiar si in 2006, spunand ca vor rezolva problema salariilor muncitorilor. Nicolina a fost inchisa in conditiile existentei unui contract de multe milioane Euro cu un stat arab. O alta afacere imobiliara! La Fortus SA a fost mai dificil: existenta ordinelor comune de stergere a unor datorii, pentru care a fost primita aprobarea Consiliului Europei, este tergiversata fara motiv. Singurul motiv care sta in picioare pentru aceasta indarjire de a nu rezolva situatia datoriilor este intentia de a transforma terenul de sub fostul Combinat de Utilaj Greu intr-un cartier de vile. O alta afacere imobiliara, inca nefinalizata. Deocamdata! Antibiotice SA: ultima pe lista, amplasata de un teren situat in apropierea unui important parc comercial. Si aici pretul terenului este mai important decat locurile de munca ale specialistilor de aici, dupa o privatizare fara obligatii pentru asa-zisul investitor. Noul director de la fabrica de medicamente ieseana, ce urmeaza a fi instalat saptamana viitoare, se va consulta direct cu Relu Fenechiu, ca lider al organizatiei judetene a PNL. Concluzia: experienta castigata de Relu Fenechiu la constructia unui cartier de vile il face, probabil, sa se rezume doar la asemenea afaceri, deocamdata profitabile, fara a fi interesat de soarta oamenilor care raman fara locul de munca. Se pune intrebarea cum este posibil ca institutiile statului sa treaca cu vederea atatea incalcari ale legii, atatea controale facute la comanda politica, atatea situatii in care functionarii statului au raspuns comenzilor politice. Intr-o tara in care sunt ascultate convorbirile telefonice fara mandat, in dispretul celor mai elementare drepturi constitutionale, distrugerea economiei nu mai este de mirare. Se spune ca, intr-un mediu restrans, Fenechiu ar fi afirmat: "Ce conteaza prostimea? Vine odata la vot si s-a lins pe bot!" Cine sunt ticalosii, cei care nu fac nimic sau politicienii corupti? Nu cumva sunt mana-n mana? In ciuda tuturor amenintarilor, controalelor si presiunilor, ZIUA de Iasi nu va ceda si va continua sa prezinte adevarul opiniei publice.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

rateuri complicitatea plasturele nasul falimentelor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (14)

dana  | #33720
BRAVO! Continuati!
super  | #33721
nu stiu pe cine reprezinta acel Padurar, in contextul care Nicolina mai are 7 angajati iar numarul minim de angajati necesar pt a face un sindica este de minim 20 !Interesele imobiliare permit mujicului de fost sindicalist sa se dea rotund in fata presei. Va rog sa-i intrebati pe actualii salariati daca au delegat pe acel mascarici sa- i reprezinte.AVAS il mangaie pe neuronul sindicalist pana-si fac treaba , dupa care ...la parnaie!
iesean  | #33722
Felicitari pentru articol!! Speram sa aiba ecou!
Anda  | #33723
Niste escroci. Dar de ce trebuie numaidecit privatizata daca este eficienta??? Vor sa inlocuiasca directorul cu un lingau de-a lor care sa fie deacord cu actiunile lor. Nerusinati nenorociti.
un bugetar  | #33724
bine, se construieste in draci dar cine va avea banii necesari ca sa cumpere aceste locuinte?
ion  | #33725
nu am vazut atata hotie ca la noi in oras!e jale!dk si nani trebuia inlocuit de la antibiotice,atunci suntem prosti tare!ar trebui sa se uneasca iesenii,sa iasa in strada....nu se poate asa ceva..una dintre cele mai profitabile fabrici ale statului sa o vindem altora...suntem PROSTI TARE
gogo  | #33726
Ce parere aveti despre privatizarea Ceramica SA Iasi.Ar putea fi data ca cea mai reusita privatizare din tara ?Ar trebui sa ia toata lumea exemplu sau nu ?
doru  | #33727
Domnilor,nu va este clar ca trebuie vandut tot ? N-are importanta cat se incaseaza.Principalul sa se vanda, chiar daca unitatea de stat este profitabila, cum este cazul Antibiotice. Campaniile electorale sunt in toi, deci este nevoie de bani. Ce daca se distruge industria, daca sunt lasati oameni pe drumuri ? Principalul este sa se vanda. Nu sunt prosti ! Sunt... nici in DEX nu gasesc un termen care sa califice antiromanismul. Jigodii ordinare, arsi pe rug, beliti si pus piper, sunt cazne prea blande pe care le merita. Dar, cainii latra, caravana trece.
ion  | #33728
Daca ar fi un mars de protest orgnizat, cu siguranta ar iesi multi ieseni in strada, printre care voi fi prezent si eu. Dati semnalul !
Profesorul  | #33729
Din nefericire(pentru mine)acest excroc ,Fenechiu,mi-a fost student.Nu era nimic de capul lui.Se ocupa doar de comert cu de toate(blugi,tigari,filme bune de moment).Se cunostea ca nu-i capabil sa faca ceva pentru societate,de ce oare a ajuns in varful piramidei?! Cu ajutorul cui a ajuns acolo?Raspunsul este -prin frauda.A reusit sa-l dea deoparte pe profesorul Oprea si si-a croit drumul spre putere foarte usor,in lipsa altor obstacole.
Poate se vor trezi si Institutiile Statului,sa-l franeze inainte de a distruge si ANTIBIOTICE.Sa speram ca in urma atator semnale de alarma trase de mii de oameni,se va actiona mai cu rapiditate si mai ales cu eficienta.Trebuie neaparat sa se actioneze pentru inlaturarea lui Fenechiu si acolitilor sai,altfel vom ajunge o zona parasita si uitata de toata lumea.
IESEAN  | #33730
CRED CA AR TREBUI CA TOTI IESENII SA SE UNEASCA IMPOTRIVA ACESTOR HOTI CARE JEPESC TARA .CRED CA AR TREBUI SA SE FORMEZE UN POL DE ACTIUNE LA NIVELUL ORASULUI IASI IMPREUNA CU SINDICATUL ANTIBIOTICE CARE SA MOBILIZEZE OAMENII IMPOTRIVA UNOR HOTI PRECUM FENECHIU SI GASCA LUI.
felicitari  | #33731
Felicitari pt articol. Trebuie date pe fata toate hotiile. Daca presa ajuta atunci cu atat mai bine. Fara aceasta fabrica Moldova va muri. Nimic nu mai exista de valoare in zona Moldovei. Nepotismul e in floare la Antibiotice dar macar isi tin "nepotii" angajati acolo si nu se mai izbeste nimeni de ei cand mai candideaza pe alte posturi din tara. cum o dam tot nu e bine sa se desfiinteze .
iesean 1  | #33732
dat drumul la comentarii, poate asa se trezeste electoratul si o sai f... la alegeri pe acesti baronei.
ps; nu este nevoie s-al publicati si pe acesta
anonim  | #33733
Cine este acest FENECHIU? Un golan care se vrea a fi un om politic,dar nu prea ii reuseste.Nu face altceva decat sa distruga anumite valori si sa inlature anumiti oameni care au contribuit la dezvoltarea acestor valori,cum este si actualul director al ANTIBIOTICE S.A.,IOAN NANI.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1382 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015283 (s)