News Flash:

AVAS se ascunde in spatele Comisiei Europene in cazul Antibiotice

26 Februarie 2008
1105 Vizualizari | 1 Comentarii
SC Antibiotice SA
• Din spatele acordului vag dat de catre Comisia Europeana asupra modalitatii de privatizare a companiei farmaceutice Antibiotice SA, AVAS trece peste decizia Curtii de Apel Iasi si sustine ca institutia are tot dreptul sa nu ia in considerare verdictul dat de judecatori in favoarea sindicalistilor • Cu toate ca nici un reprezentant al Comisiei Europene nu a dat un raspuns concret in ceea ce priveste acordul privatizarii, reprezentantii AVAS se multumesc sa declare ca asa au dedus din scrisoarea primita de la forul european

Continua disputele pe seama privatizarii companiei farmaceutice Antibiotice SA. Reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) se ascund in spatele unei scrisori primite de la Comisia Europeana (CE) si anunta ca nu vor lua in seama hotararea instantelor de judecata care au dat dreptate sindicalistilor. AVAS profita de o exprimare vaga a CE si astfel considera ca are tot dreptul sa nu ia in considerare verdictul judecatorilor. Cu toate ca nici un reprezentant al Comisiei Europene nu a dat un raspuns concret in ceea ce priveste acordul privatizarii, reprezentantii AVAS se multumesc sa declare ca asa au dedus din scrisoarea primita. "Intr-o scrisoare remisa in data de 20 februarie 2008 Guvernului Romaniei, pornind de la informatiile aparute in mass-media cu privire la privatizarea Antibiotice, Comisia Europeana informeaza instantele de judecata din Romania ca atunci cand normele interne au dispozitii contrare normelor europene, castiga acestea din urma. Instantele nationale trebuie sa execute in intregime normele comunitare referitoare la ajutoarele de stat. Astfel, instantele nationale pot refuza, daca este cazul, sa aplice norme de drept intern care contravin normelor de drept comunitar. Din aceasta scrisoare, AVAS intelege ca reprezentantii Comisiei Europene atrag atentia Autoritatii sa nu aleaga o metoda de privatizare care presupune ajutoare de stat. Altfel spus, AVAS nu trebuie sa cedeze in fata presiunilor si sa schimbe actuala metoda de privatizare intr-o metoda de privatizare care nu respecta normele europene, in caz contrar Comisia va deschide o investigatie", se arata in comunicatul primit de la AVAS. Explicatia AVAS pentru metoda in care va fi privatizata Antibiotice ramane in continuare bazata pe doleantele Comisiei Europene in ceea ce priveste o privatizare care sa nu implice ajutoare de stat. Chiar si asa insa, sindicalistii isi vor sustine in continuare cauza si vor continua actiunile de suspendare a privatizarii societatii comerciale, considerata de catre acestia ilegala si abuziva.

8 ani de privatizare continua


Procesul de privatizare a SC Antibiotice SA Iasi a inceput inca din anul 2000, dar nici o oferta nu s-a concretizat prin semnarea unui contract de vanzare-cumparare. Privatizarea a intrat in linie dreapta odata cu publicarea anuntului de privatizare, in data de 24 decembrie 2007. AVAS sustine ca hotararea de Guvern pe care sindicalistii au contestat-o, HG 1400/2007, nici macar nu va intarzia procesul de privatizare. "Hotararea de Guvern 1400/2007 nu este singurul act normativ in temeiul caruia se desfasoara privatizarea, iar suspendarea efectelor acestuia nu inseamna lipsirea de baza legala a procesului de privatizare a acestei societati comerciale. Mai mult, sentinta de suspendare a HG 1400/2007 nu are ca efect nici macar incetarea aplicabilitatii acestuia si nici repunerea in vigoare a actului normativ abrogat (HG nr. 794/2000). Totodata, este de precizat ca institutia publica implicata, in speta AVAS, este singura autoritate competenta sa decida asupra oportunitatii incheierii contractului de vanzare-cumparare de actiuni. Instantele judecatoresti sau arbitrale nu se pot pronunta asupra oportunitatii incheierii tranzactiei, ci doar asupra legalitatii acesteia", incheie AVAS.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

lucius  | #30706
Mare noutate. Din 1990 guvernele mint "ca UE ne obliga sa privatizam".
Iar OTE Grecia ce a luat Romtelecom si OMV Austria sunt firme 100% DE STAT. Si lucreaza in UE bine mersi.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1453 (s) | 22 queries | Mysql time :0.021534 (s)