Securitate

Avast: stergerea datelor personale de pe telefoanele Android nu este chiar atat de sigura

Publicat: 09 iul. 2014

Atunci cand vindem sau pierdem un telefon mobil, ultima operatiune facuta este stergerea tuturor datelor stocate in memoria interna a acestuia. Desi avem impresia ca ne putem proteja eficient datele personale pe aceasta cale, compania Avast ne asigura ca realitatea este cu totul alta si ca cei curiosi pot recupera foarte usor multe din informatiile pe care le-am crezut sterse.

Trebuie subliniat ca, desi testul facut de compania de securitate Avast a folosit doar telefoane Android, problema nu este specifica doar acestor produse, ci este valabila pentru cele mai multe dintre echipamentele care folosesc unitati de stocare HDD sau SSD. Telefoanele Android sunt insa echipamente portabile, deci sunt mai usor de pierdut si contin o cantitate mare de date personale, platforma Google are o cota de piata masiva, deci numarul de telefoane Android vandute, pierdute sau furate este mare, iar accesul facil la sistemul de fisiere simplifica utilizarea aplicatiilor de recuperare.

In locul unui test teoretic, cercetatorii Avast au decis sa faca un test real si au achizitionat 20 de telefoane Android second-hand prin intermediul eBay. Cu ajutorul unor instrumente simple pentru recuperarea datelor, acestia au purces la recuperarea datelor, iar rezultatele sunt totodata previzibile si descurajatoare. In urma recuperarii datelor de pe cele 20 de telefoane Android second-hand, cercetatorii Avast au intrat in posesia a 40.000 de fotografii, dintre care 1500 infatisau copii iar 1000 aveau un continut sexual explicit, 1000 de cautari Google, 750 de mesaje electronice si SMS-uri, 250 de contacte si adrese de email si alte date cu caracter personal.

Aceste neplaceri se puteau evita de la bun inceput daca utilizatorii ar fi utilizat la functia de criptare a memoriei interne, care este disponibila inca de la Android 2.3.4, insa se pare ca prea putini utilizatori apeleaza la aceasta. Pentru a cripta datele pe Android trebuie sa intri la Settings Security Encrypt phone. Este necesara alimentarea telefonului pe parcursul acestei operatiuni si setarea unui cod pin care iti va fi cerut de fiecare data cand pornesti telefonul. Din pacate, nu toate telefonele includ aceasta functie.

Avast este o companie comerciala, deci nu este de mirare ca a profitat de aceasta ocazie pentru a promova propriul produs de securitate avast! Anti-Theft, care face o stergere profunda cu pasi multipli a datelor. Trecand insa peste acest aspect, problema este reala, iar utilizarea unei aplicatii pentru Secure Erase, fie ca este produsa de Avast sau nu, este o idee buna daca intentionati sa va vindeti telefonul mobil.

Articolul publicat de Avast nu ofera detalii tehnice, desi corelarea cantitatii de date recuperate si versiunea platformei Android folosita de cele 20 de telefoane ar fi fost interesanta. Incepand cu versiunea 4.3, platforma Android foloseste functia TRIM pentru imbunatatirea performantelor memoriilor NAND din telefoane, iar un beneficiu secundar (in acest caz) este si diminuarea drastica a sanselor de recuperare a datelor. Pana in ziua in care Google va implementa rutine software pentru stergerea sigura a datelor in cadrul platformei Android, utilizarea unei aplicatii pentru stergerea cu pasi multipli ramane insa solutia recomandata.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit