Magazin

Avea 80 de ani dar a reusit sa-i nimiceasca pe toti! Armata ungurilor a fost UMILITA in ultimul fel – „Pe unde mergea, toti picau” – FOTO

Publicat: 18 oct. 2016
La 18 octombrie, 1599 a avut loc batalia de la Selimbar. Mihai Viteazul invinge oastea transilvana condusa de Andrei Bathory, intregul teritoriu al Transilvaniei intra in stapanirea lui Mihai Viteazul.
Un rol important in batalia de la Selimbar l-a avut haiducul sarb Baba Novac, care niciodata nu s-a lasat impresionat de superioritatea numerica a dusmanului. Haiducul sarb nu mai suporta tratativele episcopului Malaspina, sol al lui Andrei Bathory si ataca prin surprindere. In cele trei momente hotaratoare de la Selimbar, mana dreapta a domnitorului a fost Baba Novac. Aflat in linia intai, s-a batut si a invins toti capitanii de oaste ai armatei ungurilor. Stefan Lazar, Peter Huszar, Stefan Csaki, Moise Szekely si Gaspar Kornis sunt umiliti de batranul de peste 80 de ani.

Citeste si: A cui este de fapt Transilvania? A Romaniei sau a Ungariei? Raspunsul a fost dat de istorici

Armurile invinsilor sunt depuse personal de Novac la picioarele lui Mihai Viteazul. In anul 1600, timis de Mihai in Banat, Baba iese victorios intr-o serie de lupte. Ajuns in Moldova, in urmarirea lui Ieremia Movila, ocupa aceasta provincie romaneasca si cucereste Iasiul. Lupta neobosit pana in Hotin si Camenita. Alaturi de Mihai, la Calugareni, repurteaza o victorie istorica. La Naieni, langa Ploiesti se lupta cu polonezii. Luptele de la Sarata si Bucov il au din nou in prim plan.
Sursa: descopera.ro
Adauga un comentariu