Actualitate

Aveati dubii? Iata cum se inchina Federatiei Ruse primarul Gheorghe „Mihailovici” Nichita

Publicat: 13 ian. 2014

@ Unul din principalele obiective de pe lista de investitii a municipalitatii in 2014 este refacerea Monumentului ostasului sovietic @ Cand un ales local a cerut refacerea Monumentului Eroilor cazuti în razboiul din 1916 – 1918, a fost fugarit din Cimitirul Eternitatea

Investitiile anuntate de municipalitate pentru 2014 vor sa readuca la loc de cinste memoria ostasilor sovietici, al caror ajutor dat neamului romanesc a fost consfintit printr-un monument ce a fost amplasat in Cimitirul Eternitatea. Refacerea acestui monument ar urma sa coste o avere, ce e drept, mai mica decat tezaurul romanesc pastrat de rusi.

Citeste si: Statuia disparuta a soldatului sovietic aprinde un conflict diplomatic

Astfel, intr-un moment in care in Ucraina, spre exemplu, populatia iese in strada, protestele impotriva inclinatiilor rusofile ajungand pana la decapitarea unor statui ale lui Lenin, primarul Gheorghe Nichita a alocat in noul an suma colosala de 700.000 de lei pentru o reparatie istorica. „In 2012 au avut loc o serie de intalniri ale oficialilor primariei cu reprezentanti ai Federatiei Ruse si ai asociatiilor de profil. Situatia acestui monument trebuia lamurita. El a fost furat bucata cu bucata intr-o perioada in care autorii au ramas necunoscuti. Au mai ramas doar niste cioburi de bronz, folosite pentru statuia lui Mihai Viteazul. Este un gest reparator, vorbim de refacerea relatiilor romano-ruse, de un monument al soldatilor. Ce vina are soldatul pentru ordinul dat de un general?”, a spus viceprimarul Mihai Chirica. In ceea ce priveste starea deplorabila in care a ajuns Monumentul Eroilor cazuti în razboiul din 1916 – 1918, amplasat in acelasi cimitir, municipalitatea nu a facut nimic. Consilierul local care a indraznit anul trecut sa aduca problema la cunostinta primarului a fost insultat, in timpul plenului. Pentru refacerea busturilor de bronz ale lui Ciprian Porumbescu, Nicolae Gane si Barbu Stefanescu Delavrancea, furate din parcul Copou, suma alocata este de 115.000 lei.

Lista promisiunilor pe 2014

In ceea ce priveste investitiile din 2014, municipalitatea se va axa pe continuarea proiectelor europene aflate in derulare, vizandu-se deschiderea unor noi santiere, unul pentru Strada Lapusneanu si Pasajul Unirii si unul pentru Plaja Nicolina. Reabilitarea Esplanadei Mimoza, refacerea aleilor dintre blocurile din Alexandru, proiectarea lucrarilor de modernizare a 100 de parcuri de joaca, achizitia unui sistem de supraveghere video a parcurilor sau impadurirea a 40 de hectare pe C. A. Rosetti cu 1,1 milioane de lei sunt cateva dintre intentiile municipalitatii. „Am alocat 0,2 milioane pentru proiectarea etapei a doua a lucrarilor la Bahlui, pentru zona de agrement. Alte 0,12 milioane de lei le-am alocat pentru amenajarea unei parcari între blocurile B1 si B2 de pe str. Roman Voda. Tot pentru parcari am mai alocat un milion de euro, pentru demolari garaje si inlocuirea lor cu parcari deschise, fiind vizate 72 de locatii din intreg orasul”, a completat viceprimarul Mihai Chirica.

Citeste si: Nichita foloseste bugetul pe 2013 ca sa-si cumpere locul de guvernator

Citeste si: Iata cu ce bani va jongla Nichita in 2014! Iesenii, zapaciti de calculele primarului!loading...

Comentarii
 • E vorba de reciprocitate
  In Rusia sunt cateva cimitire ale ostasilor romani, bine intretinute
  Mai urmariti si voi presa centrala seriosa , sa fiti la curent cu ce s emai intampla

  • pentru ca urmarim presa centrala serioasa citam : in Moldova de Est ocupată de sovietici pe locurile de odihnă ale soldaților Români au fost construite ferme de porci sau au fost demolate, vandalizate, batjocorite și lasate în paragină. Un exemplu de barbarie este Cimitirul Eroilor din Chișinău, unde “eliberatorii” sovietici au demolat cimitirul, ca și multe alte monumente. Cimitirul românesc din Chişinău a fost distrus în 1959 de către regimul sovietic “eliberator” fiind, în cea mai mare parte, şters de pe faţa pământului cu buldozerele, iar pe locul lui a fost construit un spital şi Centrul comercial „Jumbo”. În acest cimitir au fost îngropaţi circa 3000 de militari – români,

   • Si iata ce spune „Vocea Rusiei” intr-un comunicat din septembrie 2013 :„La ora actuală, noi practic nu avem date despre mormintele militare româneşti de pe teritoriul Rusiei.

 • Cand s-a organizat ultima excursie pentru vizitarea cimitirilor romanesti din Rusia? Poate ne anuntati cand este urmatoarea.
  Si daca cautati informatii vedeti ca militarii romani sunt inhumati alaturi de eroii altor tari cazuti pe teritoriu rusesc. Deci, la gramada! Si daca cineva are grija acolo de aceste monumente, atunci este tot Romania, prin ambasada.
  Scuze ieftine pentru cei care va cred pe voi, cei din Primaria Iasi!

 • Statuia era amplasata in fata intrarii in Parcul Expozitiei acolo unde cele doua linii de tramvai se indeparteaza una de alta cu o bucla si sunt niste ghivece mari hexagonale de flori. Dar, sunt de-accord ca statuia nu are ce cauta acolo dupa ce ca proslaveste o armata de ocupatie care ne-a facut destul rau.

 • de ce s a nu ridicam o statuie si lui Suleyman Magnificul tot in baza bunelor relatii turco-romane;poate mai trebuie sa luam lectii de istorie tov.Ghiorghi Mihailovici Nikita,sovieticii au fost pt noi trupe de ocupatie si nu de eliberare;trupe care s-au comportat ca niste barbari pe teritoriul Romaniei pina in 59-60.Asa ca nu avem de ce s a le ridicam statui sau aduce omagii unor barbari si criminali care ne-au adus ca bonus si bolsevismul de care nu mai scapam nici acum.

 • In 1999, jurista Lacramioara Vernica de la Pimaria Iasi a scos o Hotarare de Consiliu Local, pentru demolarea unui garaj din beton apartinand ADP (Asociatia Detinutilor Politici), din ordinul Primarului Constantin Simirad, la solictarea Decanului Ioan Macovei de la Facultatea de Drept a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Ulterior pe aceiasi Hotarare de Consiliu Local, acesta practiciana a dreptului, a completat peste semnatura Consilierilor Locali si aprobarea pentru : „DEMOLAREA MONUMENTULUI EROILOR NECUNOSCUTI SOVIETICI” o statuie din bronz cantarind 3.286 Kg. Aceasta a fost smulsa intr-o noapte de muncitorii de la DADP (Directia de Administrare a Domeniului Public din cadrul Primariei Municipiului Iasi) din ordinul directoarei Ec. Violetta Canila, care la randul sau primise un „ordin verbal” de la Prof. Univ. Dr. Constantin Simirad, fost Ambasador in Cuba si Raportor din partea Consiliului Europei pentru respectarea drepturilor omului din Federatia Rusa.

Adauga un comentariu