Sport

Avem un sezon de cosmar in cupe! Cum arata coeficientul tarii noastre si pe ce loc suntem în Europa

Publicat: 09 aug. 2015
1

Aventura echipelor noastre în cupele europene este urmarita cu mare interes de iubitorii fotbalului din România, iar în acest an tara noastra a avut la începutul sezonului patru echipe în cupele europene: una în preliminariile Ligii – Steaua – si trei în preliminariile Europa League ASA Tg. Mures, Astra si FC Botosani.

Din pacate, doar Steaua si Astra vor juca în play-off-ul pentru accederea în grupele Europa League, cei de la vicecampioana ASA Tg. Mures fiind eliminati de Saint-Etienne în turul trei preliminar al competitiei secunde continentale, în timp ce FC Botosani a pierdut în fata celor de la Legia Varsovia în turul doi preliminar al aceleiasi competitii. Steaua va juca împotriva celor de la Rosenborg, iar cei de la Astra vor da piept celor de la AZ Alkmaar.

Citeste si: Se poate! Romania a urcat pe locul 3 in topul coeficientilor din acest sezon

Desi în sezoanele trecute Steaua devenea echipa care strângea cele mai multe puncte în competitiile europene, iar celelalte echipe beneficiau de punctele aduse de Steaua, în acest sezon lucrurile par sa se fi schimbat. Astra lui Marius Sumudica este echipa care a adus cele mai multe puncte în acest sezon al cupelor europene, giurgiuvenii fiind neînvinsi si având la activ doua victorii si doua egaluri (în turul doi si trei preliminar al Europa League). La fel ca Astra, Steaua a jucat pâna acum patru partide în Europa (în turul doi si trei preliminar al Ligii Campionilor), obtinând o singura victorie, un egal si doua esecuri. Cei de la FC Botosani au parasit cupele europene dupa ce au jucat tot patru partide (în turul unu si doi preliminar al Europa League), în timp ce muresenii au avut aceeasi soarta dupa doar doua partide disputate (turul trei preliminar al Europa League).

Câte puncte au facut echipele românesti în acest sezon al cupelor europene, cu mentiunea ca Astra si Steaua sunt înca în competitie si pot face în continuare puncte:
Astra – 3 puncte (din patru partide disputate)
Steaua – 1.5 puncte (din patru partide disputate)
FC Botosani – 1.5 puncte (din patru partide disputate)
ASA Tg. Mures – 1 punct (din doua partide disputate)

TOTAL: 7 puncte, care se impart la numarul de participante, deci un coeficient pentru România în acest moment de 1.750, ceea ce ne plaseaza pe locul 20 în clasamentul pe tari al coeficientilor
 
Daca vom împarti punctele acumulate de cele patru echipe din România în acest sezon al cupelor europene la numarul de meciuri pe care acestea le-au disputat în aceste competitii, atunci vom observa ca Steaua si FC Botosani au doar 0.375 puncte per meci jucat, adica cel mai mic punctaj de pâna acum dintre echipele românesti. Cu mentiunea ca Steaua are sansa sa treaca de Rosenborg si sa îndrepte aceasta situatie neplacuta care îi poate afecta si sezoanele viitoare din cupele europene. Astra conduce detasat în acest clasament, obtinând 0.75 puncte per meci jucat, în timp ce ASA Tg. Mures ocupa pentru moment locul secund, acestia obtinând 0.5 puncte per meci jucat în cupele europene.

Puncte obtinute de Steaua în ultimele 5 sezoane ale cupelor europene:

2010/2011 – 6
2011/2012 – 7.5
2012/2013 – 15
2013/2014 – 11.5
2014/2015 – 9.5

Adauga un comentariu