Eveniment-Social

Aventura de exceptie a unui profesor iesean in Austria

Publicat: 05 apr. 2012
1

@ Unul dintre cei mai activi directori din invatamantul preuniversitar iesean a reusit sa aiba parte de o experienta educationala de exceptie @ Iuliana Gorea, coordonatorul Gradinitei cu Program Prelungit „Sfantul Sava”, a participat la o vizita de studiu in Austria

In cadrul programului european de „Invatare pe Tot Parcursul Vietii„, directorul Gradinitei cu Program Prelungit (GPP) „Sfantul Sava„, prof. Iuliana Gorea, a beneficiat, in premiera, de o bursa din partea Comisiei Europene (CE). Ca un fapt inedit, una dintre problemele abordate a fost cea legata de clasa pregatitoare. „Programul a cuprins vizite in gradinitele si scolile primare publice din Austria, unde am remarcat ca grupa pregatitoare este o clasa a scolilor primare, ce cuprinde copiii care sunt prea mari ca varsta, dar nu sunt inca bine pregatiti sau nu sunt destul de maturi pentru a face fata cerintelor scolii. Decizia, in acest caz, este luata in functie de rezultatele testelor in prezenta directorului unitatii scolare, a parintilor si, daca e necesar, a unui psiholog. De asemenea, poate fi o clasa separata de sine statatoare, dar care poate fi integrata in clasa I, daca numarul copiilor este mai mic de 10″, a afirmat Gorea.

Cadrul didactic
arata ca modul in care se deruleaza reformele din invatamantul romanesc au o solutie viabila in cel vest-european. „Problema tranzitiei de la gradinita la ciclul primar reprezinta un aspect de maxim interes pentru toate statele europene, urmarindu-se un scop comun: acela de a da copiilor toate sansele pentru reusita scolara. Tranzitia individuala a unui copil de la gradinita la scoala depinde de abilitatile copilului, de etapele sale de dezvoltare si de maturitate. In foarte putine tari se mai tine cont si de varsta biologica a copilului”, a mai explicat aceasta.

De precizat ca prof. Iuliana Gorea a mers in vizita de studiu in Austria in perioada 19 – 23 martie. „Grupul de studiu a fost format din 18 participanti proveniti din 15 tari diferite ale Uniunii Europene (UE), respectiv: Anglia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croatia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Lituania, Polonia si Romania. Participantii au reprezentat mai multe cicluri de invatamant, avand diverse functii educationale. Au fost prezenti educatori, profesori si directori de gradinita, de scoli primare si de gimnaziu, consilieri pedagogici si experti in educatia timpurie”, au precizat reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ).

Adauga un comentariu