Destinatii montane

Avenul din Piatra Cetii – GALERIE FOTO

Publicat: 16 ian. 2014
Avenul din Piatra Cetii este un aven de dimensiuni medii din Muntii Trascau, Apuseni.
Avenul din Piatra Cetii se afla pe teritoriul satului Cetea, comuna Galda de Jos, judetul Alba, in partea central-estica a Muntilor Trascaului, in bazinul hidrografic al Paraului Galda la 46°15′51″N 23°29′11″E.
Se poate ajunge pe drumul judetean Alba Iulia – Galda de Jos 107 K, apoi pe drumul forestier pana in satul Cetea. De aici, pe jos o ora de mers pe o poteca nemarcata, aproape de varful despadurit al Pietrei Cetii. Consultati localnicii.
Cunoscut de localnici din cele mai vechi timpuri, Avenul din Piatra Cetii a starnit curiozitate si a nascut legende. A fost explorat pentru prima data in 1982 de o echipa a Alpin Speo Club Polaris Blaj condusa de Teodor Ludusan. El exploreaza si carteaza avenul pana la -48 m pe o lungime de 68 m.
Anii urmatori, o echipa de la Speotelex Cluj Napoca descopera pe o stramtoare dintre bolovanii de pe podea, continuarea Avenului din Piatra Cetii. Pe o galerie verticala si ingusta reusesc sa atinga cota de -86 m. Lungimea totala a galeriilor este de 120 m.

Vezi si Avenul din Poiana Gropii – Banat  

Avenul din Piatra Cetii s-a dezvoltat prin dizolvare pe fracturi majore a calcarului de catre apa de precolatie. La intrare se prezinta ca o dolina sparta, dupa care un put larg, intrerupt de o treapta la -30m, ajunge la -48m. Intrarea este impartita in doua de o arcada de calcar ramasa intr-un echilibru precar.
De la -48 m dupa stramtoarea dintre bolovanii podelei se coboara un sir de puturi stramte pana la -86 m unde o galerie scurta si usor descendenta se inchide intr-o fisura impenetrabila. Un izvor temporar curge pe ultimii metri unde apar si cateva speleoteme firave: stalactite, scurgeri parietale, mici gururi si scurgeri de montmilch.
Legende
Mai multe legende au fost culese inca inainte de explorare. In una se povesteste patania unui caine ciobanesc care a alunecat in aven. Stapanul renunta la el dar dupa cateva zile, cainele este gasit de cativa copii in apa unui izvor carstic de pe Valea Galzii la 6 km distanta, mai mult mort decat viu.
O alta legenda povesteste ca in vremuri vechi, un aventurier de la oras s-a lasat coborat cu funii de un grup de tineri in fundul avenului. Intelegerea era ca atunci cand va scutura de funie sa fie tras afara. Dupa o lunga asteptare in care funia ramane nemiscata, flacaii o trag sus. De aici povestea are doua variate. In prima, la capatul funiei au gasit un om albit, cu ochii rataciti si groaza intiparita pe fata. Cat a mai trait acesta, cu mintea ratacita nu a mai scos o vorba. A doua varianta spune ca la capatul funiei a ajuns sus numai palaria curajosului aventurier. Explicatia la amandoua variante e aceeasi: in aven isi au salas solomonarii cu balaurii lor calatori prin nori si aducatori de ploi.
In Avenul din Piatra Cetii nu au fost facute inca cercetari biospeologice dar au fost identificate exemplare de Myotis myotis, Triphosa dubitata si Limonia nubeculoasa.

Vezi si Drumetii in Muntii Trascaului – FOTO  

Conditii de vizitare
Avenul Piatra Cetii este greu de parcurs. O pot face echipe bine antrenate, echipate cu tehnica de escalada si surse multiple de iluminat.
Adauga un comentariu