Eveniment-Social

Averea ascunsa a primarului infractor

Publicat: 24 mart. 2011

@ Fostul primar al comunei Popesti, Neculai Mocanu, judecat pentru coruptie, fiind acuzat ca a bagat in buzunar ilegal fonduri europene de zeci de mii de euro, si-a scos averea la iveala @ Numai anul trecut, Mocanu a vandut 27 parcele de teren intravilan si extravilan, incasand miliarde de lei @ Mocanu nu avea trecuta nici o proprietate pe numele sau, tocmai pentru ca statul sa nu-l execute silit pentru recuperarea fondurilor europene pe care le-a facut disparute

Fostul primar al comunei Popesti, Neculai Mocanu, a inceput sa scoata la lumina ce a furat. Desi a reusit sa faca avere profitand de functia de primar, pana recent Neculai Mocanu si-a ascuns bunurile. Asta deoarece i-a fost frica sa nu fie executat de stat in vederea recuperarii fondurilor europene care ii sunt imputate de procurori. Astfel, desi in registrele oficiale (registre agricole, roluri fiscale deschise pentru plata taxelor si impozitelor locale, declaratii de avere) Neculai Mocanu este trecut sarac lipit, anul trecut a vandut, nici mai mult nici mai putin, decat 27 suprafete de teren. In urma acestor tranzactii, a incasat miliarde de lei. Cumparatorul suprafetelor de teren situate, toate, in intravilanul sau extravilanul comunei Popesti, este o firma din Bucuresti, si anume SC Agri Terenuri SA. Din informatiile pe care le detinem, Mocanu a obtinut aceste terenuri in mod abuziv, pe cand era primar. Pe unele din suprafete nu a dat nici un ban. Asta deoarece, pe cand era primar, coordona direct aplicarea legilor Fondului Funciar la Popesti si ii conditiona pe cei care depuneau cereri de retrocedare. De exemplu, unii dintre cei care aveau de primit titluri de proprietate de la primarie erau fortati sa-i dea edilului-sef o parte din suprafata pe care trebuiau sa o primeasca. In caz contrar, la ordinul lui Mocanu, Primaria Popesti nu le intocmea documentele de punere in posesie pentru suprafetele solicitate. Altii erau obligati sa-i vanda primarului, la un pret de nimic, intreaga suprafata pe care o aveau de primit. Asa a adunat Mocanu un numar de 27 parcele de dimensiuni diferite. Potrivit contractului de vanzare – cumparare incheiat intre Neculai Mocanu si SC Agri Terenuri SA, pe 19 aprilie 2010, terenurile au suprafete cuprinse intre 0,1 si 1,3 hectare. Suprafata totala a terenului vandut este de 25 hectare. Asta in conditiile in care, in registrele primariei, Neculai Mocanu este trecut ca fiind sarac si fara proprietati.

Recuperarea fondurilor europene

Neculai Mocanu este judecat in prezent pentru frauda cu fonduri europene. Pe cand era primar, in anul 2005 pentru comuna Popesti a fost aprobat un proiect cu finantare europeana, in valoare de 40.000 euro. Cu acesti bani primaria trebuia sa realizeze o fabrica de reciclare a PET-urilor si a rumegusului, in care sa fie angajati cetateni de etnie rroma fara loc de munca. Mocanu a bagat banii in buzunar, iar proiectul nu a mai fost realizat.
Potrivit procurorilor anticoruptie care l-au trimis in judecata pentru savarsirea acestei fraude, Neculai Mocanu s-a inteles cu patronul unei firme de constructii sa emita niste documente false care sa ateste ca banii europeni au fost cheltuiti pentru a ridica de la zero cladirea fabricii. In realitate, cladirea exista si nu s-a dat decat un var din banii Uniunii Europene. Pentru frauda in cauza judecatorii l-au condamnat deja pe Mocanu la 4 ani si 6 luni de inchisoare. Acesta a facut cerere de recurs la Tribunal, iar o noua sentinta urmeaza sa fie data zilele acestea.

A furat si banii saracilor

De asemenea, in anul 2004 fundatia olandeza Thuisfront Roemenie Kootstertille Fryslan a vrut sa deschida o cantina pentru saraci. A investit cel putin 100.000 euro, vrand sa faca pentru saracii din Popesti o cantina de ajutor social, dar s-au intors in tara de bastina, pagubiti, cu banii luati, mintiti si cu intentiile bune ingropate. Numai ca atat olandezii, cat si saracii au avut ghinionul de a-l intalni pe Neculai Mocanu. El a incasat de la fundatia olandeza suma de 100.000 euro, transmitandu-le reprezentantilor acesteia ca se va ocupa personal de organizarea cantinei. In prima faza, le-a spus ca a cheltuit 70.000 euro pentru amenajarea cladirii cantinei. In realitate, a cheltuit o suma mult mai mica. Cu 25.000 euro a spus ca a cumparat terenuri agricole, astfel incat acestea sa fie cultivate pentru a obtine legumele necesare asigurarii hranei la cantina. Nu a cumparat, insa, nici o palma de teren. Intre timp, olandezii si-au dat seama ca au fost inselati si au plecat din Popesti, fara sa se uite in urma.
In urma cu doi ani, pentru ca avea de platit urgent o datorie catre niste camatari, Mocanu a ipotecat cladirea „cantinei”. Asta in conditiile in care cladirea se afla in patrimoniul Fundatiei Thuisfront Roemenie Kootstertille Fryslan.loading...

Comentarii
  • bagati hotul asta pe 100 de ani la puscarie impreuna cu toate neamurile lui. daca sapati adinc in investigatii si asta sper din tot sufletul o sa aflati anumite lucruri care o sa va uimeasca teribil. sint de loc din Popesti si cunosc toata viata acestui tilhar ordinar.

  • …ce 100 de ani??mai bn face 50-50 cu Lupu caruia i-a predat stafeta. Cum sa nu vanda cand trebuie sa plateasca inca libertatea lui. Anul trecut a fost condamnat la 4 ani de inchisoare si dc credeti ca e inca liber???? Dak veti verifica mai bn dl.****** veti vedea ca aceeasi firma cumpara pamant si de la actualul primar Lupu…da scz stiu ca nu va intereseaza cei de la PNL…ba ar trebui ca acum e in PDL…

  • Intre timp… Primaru’ Mocanu ii da prin gura escrocului tepar Cristi Barbieru – care revendica in fals cate ceva din cotetzele de acolo ! Ideea este ca ambii – si Mocanu si Tepieru – pe numele lui adevarat BARBIERU ION CRISTIAN – un escroc notoriu – se vor intalni pe holurile penitenciarului ! Cui ii sta in gat informatia – sa vina sa ma suga !

Adauga un comentariu