News Flash:

Averile candidatilor la locale, luate la verificat

17 Mai 2008
1472 Vizualizari | 1 Comentarii
• Procedura a fost demarata de Agentia Nationala de Integritate • In cazul averilor nejustificate, legea stipula ca, daca inspectorii de integritate constata ca exista o diferenta vadita intre averea dobandita si veniturile castigate, ei se vor adresa instantei solicitand confiscarea partii dobandite in mod nejustificat

Inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) au demarat verificarile declaratiilor de avere si de interese ale candidatilor la primarii, consilii judetene si locale la alegerile din 1 iunie, Agentia inregistrand in acest sens peste 60.000 de documente. Potrivit Legii nr. 144/2007 privind organizarea si functionarea ANI, cei care candideaza pentru un loc in consilii judetene, locale sau pentru posturi de primar sunt obligati sa-si declare averile si interesele. Pana ieri, fusesera inregistrate la ANI peste 60.000 de documente, fiecare declaratie de avere continand sapte pagini, iar cea de interese cate cinci pagini, in conditiile in care sunt doar 16 inspectori de integritate. Pana la sfarsitul lunii mai se vor incheia si afisa rezultatele examenului pentru ocuparea altor aproximativ 20 de posturi de inspectori. Potrivit surselor citate, nu toti candidatii la alegerile pentru 1 iunie si-au transmis declaratiile de avere si de interese.

Desi obligativitatea declararii averilor exista inca din anii `90, mecanismele de control al averilor dobandite pe timpul mandatului au aparut mult mai tarziu si au fost concepute astfel incat au fost greu de aplicat. In acelasi timp, controlul conflictelor de interese era fragmentat si lacunar, nefiind exercitat in mod sistematic. Infiintarea Agentiei a avut ca scop inlaturarea acestor deficiente, ANI fiind un organism care va monitoriza permanent declaratiile de avere si de interese, conflictele de interese si regimul incompatibilitatilor. Spre deosebire de mecanismele anterioare, ANI va actiona in mod pro-activ pentru detectarea si sanctionarea celor ce nu respecta legea, existand posibilitatea ca sesizarile sa se faca si din oficiu.

In cazul averilor nejustificate, legea stipula ca, daca inspectorii de integritate constata ca exista o diferenta vadita intre averea dobandita si veniturile castigate, se vor adresa instantei solicitand confiscarea partii dobandite in mod nejustificat potrivit art. 4 alin. 2 lit. a din actul normativ mentionat. Martea trecuta, Curtea Constitutionala si-a motivat decizia prin care a declarat neconstitutionala legea pentru modificarea Legii nr. 115/1996 pentru declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, a unor persoane cu functii de conducere si de control si a functionarilor publici, care afecteaza activitatea ANI.

In legatura cu motivul de neconstitutionalitate invocat, referitor la incalcarea Constitutiei, Curtea retine ca prezumptia dobandirii licite a averii constituie una dintre garantiile constitutionale ale dreptului de proprietate. "Aceasta prezumptie se intemeiaza si pe principiul general potrivit caruia orice act sau fapt juridic este licit pana la dovada contrarie, impunand, in ceea ce priveste averea unei persoane, ca dobandirea ilicita a acesteia sa fie dovedita. Asa fiind, prezumptia instituita prin textul constitutional de referinta nu impiedica cercetarea caracterului ilicit al dobandirii averii. Prin dispozitiile de lege criticate se urmareste insa rasturnarea sarcinii probei privind caracterul licit al averii, prevazandu-se ca averea a carei dobandire nu poate fi justificata se confisca. Pe cale de consecinta, rezulta ca averea unei persoane este prezumata ca fiind dobandita ilicit, pana la dovada contrarie facuta chiar de titularul ei", este explicatia emisa de Curtea Constitutionala.

Obligatie europeana


In cadrul negocierilor pentru aderare, Uniunea Europeana a atras atentia Romaniei asupra necesitatii de a crea un mecanism de verificare a declaratiilor de avere, dupa cum este consemnat si in documentul de pozitie comuna al Uniunii pe domeniul justitie si afaceri interne. O pozitie similara a adoptat si Grupul Statelor Anticoruptie al Consiliului Europei (GRECO). Una dintre recomandarile GRECO, ca urmare a evaluarii din 2005, se refera la necesitatea imbunatatirii mecanismului de verificare a averilor si conflictelor de interese. Astfel, in perioada mandatului fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, a fost propusa infiintarea ANI. In iulie 2006, proiectul de lege promovat de urmatorul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a fost aprobat de Guvern si inaintat Parlamentului, insa adoptarea legii a fost mult intarziata. In urma remanierii guvernamentale din aprilie 2007, cand Monica Macovei a parasit portofoliul Justitiei, succesorul ei, Tudor Chiuariu, a urmarit cu prioritate adoptarea legii, intr-o varianta conforma cu recomandarile expertilor europeni privind independenta si eficienta de care trebuie sa beneficieze un asemenea organism. Legea ANI a fost adoptata de Senat in data de 9 mai, devenind Legea nr. 144 din 2007.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

obligatie europeana
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

vali  | #35418
prostii
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1364 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015027 (s)