National

Avertisment al liderilor tigani: in 50 de ani noi vom fi majoritari

Publicat: 16 iul. 2018
1

Liderul Partidei Romilor Pro Europa din Vrancea, Constantin Toader, a transmis administratiei locale din Focsani scrisoare deschisa in care ii avertizeaza asupra situatiei populatiei de etnie roma din municipiu. Politicianul se refera la faptul ca romii sunt scosi afara din locuintele sociale si avertizeaza in finalul textului ca ”in mai putin de 50 de ani, noi romii, vom fi majoritarii in tara noastra. Pentru ca nu intelegem, intrebam. Ce viitor poate aveo o tara in conditiile in care cea mai mare parte a populatiei sale este victima saraciei, lipsei de educatie, abuzurilor statului si pornirilor rasiste?”, sustine Constantin Toader.

Scrisoare deschisa catre primarul Municipiului Focsani Judetul Vrancea.

”Stim ca suntem romi. Stim ca acum 165 de ani eram inca sclavi. Stim ca de atunci si pana azi am fost trimisi sa locuim la marginea oraselor sau satelor, de preferat chiar pe groapa de gunoi. Stim ca aceasta segregare si discriminare a facut aproape imposibila evolutia celor mai multora dintre noi. Stim cat de greu ne este sa gasim un loc de munca. Stim ca in afara de salubritate si administratia parcurilor nu avem multe alternative. Stim sa sortam deseuri pe gropa de gunoi pentru o bucata de paine. Stim sa ne construim o cocioaba si un intreg univers in ea din resturile aruncate de voi la groapa de gunoi. Stim sa sapam gropi adanci si sa le facem scari pentru a nu ramane ingropati de vii in cautarea fierului vechi. Stim ca primarii au profitat de noi ca de toti saracii Romaniei si nu ne-au dat nimic in schimbul votului timp de 27 de ani.

Stim ca cei mai multi dintre noi sunt vulnerabili, locuind de o viata pe un pamant care nu le apartine dar care le-a fost pus la dispozitie de toate primariile tarii. Stim ca nu se poate ca pentru faptul ca ne-am increzut in promisiunile administratiei publice,si in cele din campania electorala din iunie 2016,facuta personal de catre dvs,dl.Primar Cristi Valentin Misaila sa fim acum pedepsiti, prigoniti si aruncati in strada de reprezentantii acelorasi administratii care au dat deja dovada de inselaciune si neglijenta in serviciu in anii precedenti, Stim ca mamelor noastre le este greu sa se gandeasca la prezentul lor si la viitorul nostru cand sunt santajate si amenintate zilnic ca urmeaza sa fie aruncate in strada.

Stim mestesuguri dar societatea de consum ne-a eliminat de pe piata. Stim insa ca in trecut, aceste mestesuguri au contribuit mult la dezvoltarea statului roman. Stiam sa fim mici comercianti si toata agoniseala noastra nu o investeam, precum voi, in pamant ci in aur. Stim ca prostia se plateste scump si de aceea cea mai mare parte a aurului pe care l-am avut candva tot la voi a ajuns. Culmea, stim ca niciunul dintre voi nu zice ‘uite al dracului de nerom cat pamant are’ insa daca ne vedeti pe noi cu salbele la gat imediat ne injurati. Stim sa furam si sa cersim, dar nici cu restul societatii nu ne este rusine. Stim ca romilor le-ar trebui insa mii de ani de talharie la drumul mare pentru ca sa ajunga sa egaleze pagubele produse de delapidarile infaptuite de neromii din politica si administratia publica.

Stim insa ca banii pe care noi ii furam sau ii obtinem din cersit in strainatate, tot in Romania ajung, spre deosebire de banii furati de reprezentantii nostri, ai tuturor romanilor, care ajung in tot felul de paradisuri fiscale. Sa zicem, nu ca justificare ci doar ca exemplu, ca noi furam pentru ca sa nu murim de foame. Dumneavoastra ce ‘scuza’ aveti? Stim ca ne judecati pentru ca avem atat de multi copii. Pe bunicile voastre la fel le-ati judecat? Pentru ca vedeti, oricat de greu ne-ar fi noi stim sa crestem cate cinci sau zece copii, asa cum faceau toate bunicile neromilor pana nu de mult, dar cu infinit mai putine resurse decat ele. Si mai stim ca viitorul unui popor depinde si de numarul populatiei. Stim ca ati vrea sa ne ia statul copii insa stim la fel de bine ca nu are resursele sa aiba grija de toti, ca sa nu mai vorbim de binecunoscuta drama a orfelinatelor din Romania.

Stim ca nicio tara puternica nu a putut sa se dezvolte fara oameni saraci ca noi. Alte tari i-au ‘importat’, asa cum au facut-o Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Canada, Franta, etc. In mod paradoxal, stim ca desi traim pe aceste meleaguri de mai bine de 700 de ani, ducem o viata mai grea decat a celor mai stigmatizati imigrantii ce bat la portile Europei in cautarea unei vieti mai bune. Stim sa supravietuim in conditii pe care nu le dorim nici macar dusmanilor nostri.

Stim insa ca aceasta ‘lectie’ a supravietuirii nu ne-am dorit-o niciodata. Stim ca traim intr-o tara saraca si devastata din punct de vedere cultural si financiar si pentru asta nu putem inca sa va luam locurile de spalatori de vase. Stim ca ar trebui sa va revolte faptul ca toate guvernarile v-au batjocorit si au avut grija ca nu cumva sa va depasiti acest statut de spalatori de vase si sa ne faceti noua loc sa vi-l smulgem din maini ca pe un titlu de glorie. Stim ca ati vrea sa ne trimiteti inapoi in India insa nu stim care dintre voi se va inghesui sa ne ia locul de gunoieri. Stim ca altii au distrus industria Romaniei si ca dupa ce au incasat comisioanele din tranzactiile paguboase ne-au pus tot pe noi sa le taiem si sa scoatem fierul vechi din care tot ei au facut averi uriase. Nu stim carte si asta spune multe. Nu stim sa ne aparam drepturile. Nu stim sa scapam de camatari pentru ca ei sunt singurii care ne dau bani pentru a ne cumpara medicamente copilului grav bolnav. Nu stim sa scapam de bulibasi cum nici voi nu stiti cum sa scapati de politicienii vostri. Nu stim sa scapam nici de regii pe care nu i-am ales noi sa ne reprezinte dar care au inteles foarte bine ce averi demne de imparatii se pot face pe spinarea noastra.

Nu stim sa ne impotrivim abuzurilor politiei si primariilor. Nu stim in cine sa avem incredere. Nu stim cum sa trimitem sase copii la scoala in conditiile in care nu avem electricitate, apa curenta, haine si de multe ori nici mancare. Nu stim cum se simt copiii nostri la scoala cand vad diferenta dintre ei si copiii vostri, insa oricat de prosti am fi, nu credem ca se simt bine. Sunt multe alte lucruri pe care le stim si probabil si mai multe pe care nu le stim. Pe langa acestea sunt si cateva lucruri pe care nu le intelegem. Nu intelegem cum se poate ca o posibila problema de restante la plata furnizarii aparente de apa se poate transforma intr-o problema sociala si mai mare de locuire. Cum este posibil ca datorii, de multe ori imposibil de probat, pentru un serviciu furnizat cate doua ore dimineata si doua ore seara, doar pana la etajul doi din patru etaje, intr-un imobil in care traiesc sute de persoane si copii, sa nu poata fi reesalonate sau amnistiate inainte ca aceste suflete sa fie aruncate in strada mai rau ca niste caini.

Nu intelegem cum isi face statul dreptate creandu-si probleme sociale si financiare si mai mari, cu consecinte dramatice pe termen mediu si lung. Nu intelegem cum noi romanii ne plangem de lipsa banilor, dar acceptam cu seninatate ca Romania sa piarda, din cauza administratiei publice, procese pe banda la Curtea Drepturilor Omului, in loc sa foloseasca acesti bani in interesul contribuabililor. Nu intelegem cum neromii se bucura sa ne scoata primaria in strada si nu vad ca in mai putin de 50 de ani, noi romii, vom fi majoritarii in tara noastra. Pentru ca nu intelegem, intrebam. Ce viitor poate aveo o tara in conditiile in care cea mai mare parte a populatiei sale este victima saraciei, lipsei de educatie, abuzurilor statului si pornirilor rasiste?”

Comentarii
 • Că vor fi majoritari, nu știu și n-ași dori. Știu însă că această denumire artificială de romi, inventată de Iliescu (care are aceleași rădăcini) creează confuzii devastatoare prin asemănarea cu denumirea de români. Mergând mai departe, România se confudă cu țara romilor. Trebuie trecut de urgență la denumirea firească de țigani, folosit în titlul acestui articol, motiv pentru care jurnalistul merită felicitări (gitane, gipsy, zigoiner, etc.). Numai că autoritățile noastre, în goană după voturi, nu numai că nu pun capăt molimei declanșate de cuvântul romi, le oficializează limba: limba rromani devine limbă oficială !

 • vai de capu lor,pai daca incepe vreun razboi,toti tziganiii vor striga dupa ajutor,primul genocid va fii exterminarea rasei de ciori ,nu ciora zburatoare ci cioara tziganeasc@,evreiii va fii al doilea genocid

 • Bai Andrei, esti un fraier, pai in Birmingham acolo e orasul tiganilor originali is numai indieni si paki, is tiganii originali veniti din india in anii 60 tu de ce nu zici cei acolo? Nu am rezistat nici o zi acolo, de fapt e cel mai mare oras din anglia cu tigani indieni, cine a fost acolo stiu ce vreau sa zic, nu inteleg de te prefaci ca nui asa.

 • Hai sa fim seriosi, inca din perioada anilor ’80 – ’84 a aparut un studiu a Clubului de la Roma (antecamera Grupului Bildeberg ) in care scria clar ca in Romania vor domina „tiganii” in anii 2030-2035 in momentul cand se va stabiliza populatia globului.
  In ’89 dupa intalnirea din Malta dintre Bush si Gorbaciov, Ceausescu a primit documentul convorbirilor la varf in care se scria pe jumatate de tara „tara tiganilor”.
  Credeti ca este intamplare ca numai in Romania s-a legiferat ca ei sa nu se mai numeasca tigani ci rromi iar pana la romani pasul este mic, si daca mai punem „la socoteala” ce s-a intamplat din ’90 incoace cand peste 4 milioane de romani au plecat in strainatate „profetia” este reala.

  • Doar avem doi mari prieteni „si vecini” care ne iubesc nespus de mult, „Rusii si Soros”
   Chiar daca prin cercetari facute in Germania si lucrari de doctorat in care se scrie „clar” ca genele poporului roman au 4500 de ani, noi suntem tiganii lumii, cersetori, hoti, nespalatii si needucatii lumii.
   Cred ca cei ce au iesit macar odata din tara imi dau dreptate la ce spun eu, in momentul cand spui ca esti roman.

Adauga un comentariu