National

Avertisment de Cod galben de ninsoare și vânt puternic în 16 județe

Publicat: 30 oct. 2020
Oameni care merg pe stradă când ninge
Oameni care merg pe stradă când ninge

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, 30 octombrie, un avertisment meteo, care anunță pentru mare parte a țării ploi și ninsori la munte, în weekend. ANM a emis și o atenţionare de Cod galben de vânt puternic la munte, valabilă în 16 judeţe.

În intervalalul vineri ora 13:00 – duminică ora 16:00, în nordul, centrul, estul și sud-estul țării temporar va ploua, iar la munte și posibil în Subcarpații Moldovei și în depresiunile din estul Transilvaniei vor fi precipitații mixte.

Local cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și izolat 30 l/mp. Vântul va prezenta intensificări, pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă îndeosebi în sud-vest, iar duminică (01 noiembrie) în est și sud-est în general cu viteze de 50…60 km/h. În zona de munte rafalele vor depăși temporar 60….80 km/h.

În jumătatea estică a teritoriului vremea va deveni rece pentru această perioadă.

Avertisment de Cod galben de ninsoare: Sunt vizate 16 județe

Conform atenţionării Cod galben, de sâmbătă ora 2:00 până duminică ora 20:00, în zona de munte din 16 județe, respectiv în jumătatea de nord a Carpaților Orientali și în zona înaltă a Carpaților Meridionali temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare și se va depune strat de zăpadă.

Sâmbătă, la peste 1700 de metri, în special în grupele vestice ale Carpaților Meridionali, vor fi rafale mai mari de 100…110 km/h, viscolind ninsoarea.

Alerta Cod galben vizează zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița Năsăud, Suceava, Mureș, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Alba, Hunedoara, Gorj și Caraș Severin.

Un val de frig loveşte România

Meteorologii au lansat un avertisment în legătură cu valul de frig care va lovi România în următoarele zile. Vremea se răcește începând de vineri în cea mai mare parte a ţării, iar temperaturile scad şi cu 10 grade faţă de valorile din zilele anterioare.

În sud-estul ţării, maximele nu vor depăşi 17 grade Celsius. La munte vor fi precipitaţii mixte, iar celelalte regiuni vor fi lovite de ploi. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), vineri, 30 octombrie, vremea se va răci, astfel că, în cea mai mare parte a ţării, valorile termice se vor apropia de cele normale pentru sfârşitul lunii octombrie.

Cerul va avea înnorări şi va ploua pe arii extinse în majoritatea zonelor. În jumătatea de est ploile vor fi mai frecvente în cursul zilei şi spre sfârşitul intervalului, iar în regiunile intracarpatice aria ploilor va fi în extindere seara şi noaptea.

Ninsori și lapoviță

Sâmbătă, 31 octombrie, se face şi mai frig. Valorile termice diurne vor caracteriza o vreme mai rece decât în mod obişnuit la această dată în nord-estul ţării şi în general apropiată de normal în rest, astfel că maximele se vor încadra între 7 grade în nordul Moldovei şi 17 grade în Oltenia şi sud-vestul Munteniei. Pe parcursul zilei, în Oltenia şi vestul Munteniei cerul va fi variabil şi doar izolat va ploua slab, dar în celelalte regiuni vor fi înnorări şi pe arii extinse ploi în general moderate cantitativ.

În zona montană, în special la altitudini de peste 1500 m, vor fi ninsori şi lapoviţă. Noaptea cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi ploiizolate. Vântul va continua să sufle tare la munte, cu rafale de peste 80…90 km/h pe creste şi va avea intensificări locale şi temporare şi în celelalte zone, cu viteze mai mari, de 55…65 km/h, în regiunile sud-vestice şi pe litoral.

Ploi în prima zi de noiembrie

Duminică, în prima zi a lunii noiembrie, valorile termice diurne se vor situa în jurul celor normale pentru începutul lunii noiembrie, iar noaptea vremea va fi relativ rece în majoritatea zonelor. Conform meteorologilor, temperaturile maxime se vor încadra între 8 şi 16 grade, iar cele minime între -1 şi 5 grade, mai scăzute în depresiuni, dar şi uşor mai ridicate în extremitatea de est. În regiunile estice, vor fi înnorări, pe alocuri va ploua, iar vântul va avea intensificări, mai ales pe parcursul zilei. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă. Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase, pealocuri se va semnala ceaţă.

Adauga un comentariu