Stiri si curiozitati

Avertisment de ultim moment pentru Klaus Iohannis. Poate sa piarda totul! „…este un caz foarte grav”

Publicat: 08 ian. 2019
3

Petitia trimisa presedintelui Klaus Iohannis de catre liderul Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, in care se solicita eliberarea din inchisoare a membrilor gruparii „Miscarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) acuzati de terorism, a fost respinsa. Deputatul de etnie maghiara a afirmat la aflarea rezolutiei presedintelui ca va tine cont de atitudinea acestuia la viitoarele alegeri prezidentiale.    

Vorbim despre Szocs Zoltan si Beke Istvan Attila, condamnati la 5 ani de inchisoare cu executare sub acuzatia de terorism, potrivit dcnews.ro Acesta a tinut sa precizeze ca petitia a fost semnata de circa 10.000 de persoane, care considera ca cei doi barbati sunt nevinovati. „Azi am primit prin posta raspunsul la petitia pe care am trimis-o presedintelui Klaus Iohannis in luna noiembrie anul trecut. (…) Este semnata de un consilier, ceea ce eu consider ca este rusinos fata de noi, maghiarii, ca presedintele nici nu a semnat, ci a dat sarcina unui subordonat. Faptul ca doi secui, doi maghiari sunt in temnita pe nedrept consider ca este un caz foarte grav, iar presedintele Klaus Iohannis are obligatia sa se ocupe de astfel de cazuri pentru buna convietuire dintre romani si maghiari aici in Transilvania. (…)

La prezidentialele viitoare o sa avem in vedere acest caz si eu cred ca Iohannis a pierdut sprijinul comunitatii maghiare din Ardeal. La scrutinul anterior maghiarii au votat cu el, pentru ca am avut mai multa incredere. (…) Aici nu e vorba doar despre soarta celor doi care stau in temnita nevinovati, ci este vorba despre intreaga comunitate maghiara care a fost stigmatizata”, a declarat, Kulcsar Terza Jozsef. Ce scrie in raspunsul la petitia adresata lui Iohannis In raspunsul la petitia adresata presedintelui Klaus Iohannis se arata, printre altele, ca anularea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile nu intra in atributiile presedintelui Romaniei si ca orice interventie a acestuia in afara prerogativelor conferite prin legea fundamentala ar constitui o incalcare a doua dintre principiile fundamentale ale statului de drept, respectiv principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat si principiul independentei justitiei.

„Prin urmare, institutia presedintelui Romaniei nu se poate pronunta cu privire la situatia expusa, deoarece aceasta ar constitui o imixtiune in actul de infaptuire a justitiei”, se arata in documentul citat. Szocs Zoltan si Beke Istvan Attila au fost condamnati anul trecut la 5 ani de inchisoare cu executare de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind acuzati ca intentionau sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestarile de 1 Decembrie, de la Targu Secuiesc, din 2015.
Adauga un comentariu