Secretele istoriei

Avertisment dur al lui Putin pentru Biserica Ortodoxa. „Vor fi consecinte grave”

Publicat: 01 nov. 2018

Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri asupra 'consecintelor grave' ale sciziunii intre Bisericile Ortodoxe, dupa decizia Patriarhiei Constantinopolului de a recunoaste o Biserica Ortodoxa Independenta in Ucraina, si a declarat ca Rusia va apara cu fermitate drepturile si interesele conationalilor din afara tarii in conditiile tensiunii tot mai mari pe plan international, relateaza AFP si TASS.

'As dori sa subliniez un lucru: politizarea unui domeniu atat de sensibil sfarseste intotdeauna cu cele mai grave consecinte, in primul rand pentru cei care fac asta', a declarat Putin in cadrul unui forum ce a reunit reprezentanti ai diasporei ruse la Moscova.

Este prima oara cand seful statului rus se pronunta in cazul acestei crize religioase aparute dupa ce Patriarhia Ecumenica si-a anuntat decizia de a autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei, iar Patriarhia Moscovei a rupt legaturile cu Patriarhia Ecumenica in urma acestei decizii.

Presedintele Putin a denuntat 'incercarile de a rupe legaturile dintre Biserica Rusa si credinciosii sai din strainatate'.

'Datoria noastra comuna – mai presus de toate in fata oamenilor – este de a pastra unitatea spirituala si istorica a ortodocsilor', a subliniat presedintele rus.

Patriarhia Constantinopolului a decis la jumatatea lunii octombrie sa recunoasca o Biserica Ortodoxa Independenta in Ucraina, punand astfel capat celor 332 de ani de tutela religioasa a Moscovei, decizie care pune problema viitorului milioanelor de credinciosi din aceasta tara, unde Biserica Rusa se bucura inca de o influenta considerabila.

Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Kirill, a refuzat sa recunoasca aceasta decizie, catalogand Patriarhia Constantinopolului drept 'schismatica'.

Indignata, Biserica Rusa, care revendica numarul cel mai mare de credinciosi in lumea ortodoxa, a anuntat ruperea tuturor legaturilor sale cu Constantinopolul, cea mai veche patriarhie.

Biserica subordonata Patriarhiei Moscovei dispune in Ucraina de numarul cel mai mare de parohii (peste 12.000), dar Patriarhia Kievului are totusi cel mai mare numar de credinciosi, potrivit sondajelor, citat de AFP.

'Vom apara cu fermitate drepturile si interesele dumneavoastra, vom folosi toate mecanismele bilaterale si internationale existente pentru aceasta, vom continua sa ajutam Fondul de sprijin si de aparare a drepturile conationalilor care traiesc in strainatate', a declarat Vladimir Putin, adresandu-se participantilor la cel de-al VI-lea Congres al diasporei ruse, care si-a deschis lucrarile miercuri la Moscova, potrivit TASS.

Referitor la incalcarea drepturilor populatiei rusofone, Putin a declarat ca in 'Ucraina se intampla aceasta (…); se intampla si in tarile baltice si intr-o serie de alte state unde se rescrie istoria, se duce o lupta cu monumentele si cu limba rusa', denuntand manifestarile de rusofobie si alte forme de extremism agresiv.loading...

Adauga un comentariu