Actualitate

Avertisment fara precedent pentru clientii Era Shopping Park! Politia a intervenit pentru prima data! FOTO

Publicat: 11 nov. 2015

@ Un astfel de avertisment a fost dat oficial de Inspectoratul Judetean de Politie Iasi @ Atat clientii cat si angajatii complexului Era Shopping Park sunt intr-un real pericol @ Politia crede ca pasarela nu suporta greutatea camioanelor si a impus restrictii de tonaj pe pasarela care duce spre Era Shopping Park @ De asemenea, Politia a atras atentia proprietarilor Complexului Comercial ca-si asuma intreaga responsabilitate privind circulatia vehiculelor

Clientii care circula frecvent pe pasarela care traverseaza calea ferata spre Complexul Comercial Era pot observa modificari evidente ale formei pasarelei, schimbari care se vad cu ochiul liber la nivelul carosabilului. Situatia ingrijoreaza pe multa lume, mai ales ca in locurile in care se imbina partile componente ale acestei pasarele au aparut denivelari care zdruncina serios autoturismele. In aceste conditii, intrebarea daca acest pod prezinta siguranta in exploatare, daca nu cumva exista riscul sa se prabuseasca in timp ce este traversat de autoturisme, este mai mult decat indreptatita. Trebuie sa recunoastem ca, aceste temeri sunt amplificate emotional si de tragicul eveniment din Clubul Colectiv, unde un numar de 50 de tineri si-au gasit sfarsitul, iar locatia avea unele autorizatii de functionare date de autoritatile locale sau avize de siguranta aprobate „tacit”, daca se poate spune asa.

Citeste si: EXPLOZIV! Avertisment SOCANT pentru mii de soferi! Pericol de moarte pe pasarela de la ERA! FOTO

Luand in calcul si faptul ca, de cateva luni, la nivelul autoritatilor locale se discuta ca deformarile de structura ale Pasarelei Era se datoreaza unor erori de proiectare si implicit de constructie si faptul ca, in ultimele zile, aceste denivelari aparute la nivelul carosabilului acestui pod s-au accentuat, jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI au incercat sa obtina in ultimele doua zile un raspuns la intrebarea: cetatenii pot circula in siguranta pe aceasta pasarela? De la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ni s-a transmis ca acesta chestiune nu este de competenta acestei institutii. „Pentru construirea si functionarea unei astfel de pasarele, nu sunt necesare avizele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta”, au transmis reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Un raspuns similar am primit si de la Inspectoratul Regional in Constructii Nord-Est, institutia care, printre altele, are in atributii verificarea comportarii in timp a constructiilor bine-nteles pentru a prevedea unele dezastre. „Trimiteti o adresa si va vom raspunde”, au spus reprezentantii Inspectoratului. Dezbaterea declansata printre autoritati in urma cu cateva luni, cu privire la siguranta acestei pasarele, a dus la concluzia ca, obiectivul trebuie expertizat. Inspectoratul Regional in Constructii Nord-Est a primit recent noua expertiza, dar nu a finalizat analizarea documentului, astfel incat din partea acestei institutii sunt asteptate decizii legate de aceasta problema in urmatoarea perioada.

Politia: TIR-urile nu au ce cauta pe pod

Dupa cum s-a mai precizat, chestiunea este dezbatuta de cateva luni la nivelul autoritatilor locale. Expertii consultati au avansat ipoteza ca problemele ar fi aparut datorita unor erori efectuate la nivelul fundatiilor pilonilor de sustinere. Insa, pentru ca se discuta doar pe niste banuieli, autoritatile au fost de acord cu efectuarea unei expertize tehnice. Rezultatele acestei expertize nu au fost facute publice. Intre timp, Inspectoratul de Politie al Judetului Iasi a solicitat proprietarului pasarelei, firma Ermes Holding SRL, sa impuna si sa respecte unele restrictii de circulatie si anume: impunerea unei restrictii de viteza la 10 km pe ora pentru circulatia rutiera pe pasaj si pe rampele de acces, impunerea unei distante minime de 20 metri intre autovehicule, semnalizarea corespunzatoare a zonei etc. Cea mai importanta restrictie solicitata de politie se refera insa la masa autovehiculelor care pot traversa in prezent aceasta pasarela. Astfel, Politia Rutiera a solicitat in luna august a acestui an ca autovehiculele care circula pe acest pod sa nu aiba mai mult de 7,5 tone. Cu toate acestea, SC Ermes Holding SRL a solicitat Politiei suspendarea restrictiei de tonaj. Asta deoarece, nu se putea face aprovizionarea magazinelor care compun Era Shopping Park. Solicitarea prin care s-a cerut totusi aprobarea Politiei pentru ca si vehiculele care cantaresc mai mult de 7,5 tone sa poata traversa pasarela a fost facuta in luna august a anului acesta. Politia a fost de acord, dar nu oricum. Inspectoratul de Politie a judetului a solicitat o serie de garantii tehnice, care sa demonstreaza ca podul rezista traversarii vehiculelor cu o masa mai mare de 7,5 tone pe osie.

Pasarela intra in reparatii

In consecinta, pentru a obtine suspendarea acestei restrictii, SC Ermes Holding SRL a invocat o expertiza facuta de Cristian Claudiu Comisu, cadru didactic la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi. Acesta administreaza SC Pod Proiect SRL, societatea cu care Ermes Holding a incheiat contract pentru a beneficia de consultanta de specialitate in vederea rezolvarii problemelor de la pasarela. „Pasarela rezista fara niciun fel de probleme, s-au facut expertize. Se pregatesc lucrari de aducere la cota a partii carosabile, pentru asigurarea confortului si sigurantei rutiere. Din luna martie a anului viitor, vor demara lucrari de consolidare a rampelor si vom rezolva problemele”, a spus expertul Cristian Claudiu Comisu. In orice caz, Inspectoratul de Politie al judetului Iasi a transmis recent ca, avizul prin care se permite circulatia pe pasarela cu respectarea restrictiilor de viteza si distanta intre autovehicule este valabil pana la data de 30.11.2015, urmand ca dupa aceasta data situatia sa fie din nou supusa analizei. De asemenea, IPJ a transmis ca expertul isi asuma responsabilitatea legala pentru ceea ce se va petrece pana la expirarea avizului. Aceasta subliniere a fost necesara, deoarece IPJ a suspendat restrictia de tonaj in baza concluziilor expertizei.

Primarul: cred ca sunt probleme la imbinare

Problema s-a aflat si in atentia municipalitatii, care va coopera cu celelalte institutii pentru a lua cea mai buna decizie in beneficiul cetatenilor. Chiar daca inca nu a vazut ultima expertiza, primarul Mihai Chirica crede ca pasarela nu prezinta probleme grave de siguranta. „Eu ma indoiesc ca sunt probleme majore la aceasta pasarela. Nu cred ca sunt probleme de stabilitate. Tasarea apare intre pod si rampa. Banuiala mea este ca s-a fisurat dala de racordare, un element de beton care se pune la imbinarea dintre podul propriu-zis si rampe. Expertiza va spune clar ce se intampla. Pasarela nu ne apartine noua, iar elementele de securitate se aplica de catre Inspectoratul in Constructii”, a declarat ieri, primarul Mihai Chirica. Dupa cum s-a mai precizat, in urmatoarea perioada expira avizele date de politie privind circulatia pe aceasta pasarela. Daca restrictiile se vor mentine si se vor introduce si altele, vom afla cat de curand.loading...

Comentarii
  • Probabil expertiza Pod Proiect a fost efectuata anterior cedarii de reazem sesizata in fotografiile prezentate. Mai sunt insa si alte probleme, o contraexpertiza fiind mai mult decat necesara…altfel, pasajul superior dela Era e un pericol public!

  • Mai bine ar cerceta baiatii cum a fost aprobat acest pod de fostul primar si daca el a fost cedat orasului asa cum s-a semnat contractul. S-au dat bani grei pentru acest amplasament in zona inundabila.

  • Montarea unui limitator de inaltime la intrarile pe pasarela ar putea sa impiedice accesul tirurilor fara afi nevoie sa stea cineva de paza. Iar o revizie se impune. Daca nu atunci facem noi toti o forma de protest de a nu mai merge la acel centru comercial. Simplu si de maxim efect Cu stima.

  • adev. e ca se deformeaza pe zi ce trece. Alaltaseara am luat o „burta” cu baia de ulei, in cond in care nu atingeam pana atunci, Ferrariul meu Bora..

  • Odată cu această expertiză ar trebui verificat şi proiectul de la Octav Băncilă, să fim siguri că nu vom asista la acelaşi tip de problemă şi acolo.

  • lasa ca am rezolvat toate cheltuielile din bani publici, hai sa ne frece grija de privati. Ati terminat de organizat discutii pe baza investitiei de la Ciric, pasarelei Bancila, Pasarelei CUG, debandadei cu semafoarele, cu asfaltarile pe ploaie cu frunze si praf si neamorsate, capace de canal pe care te rastorni cu bicicleta, spatiile de parcare, spatiile verzi, cocalarii din casele nationalizate din zonele zero ale orasului, si ati trecut la cautat praful pe sub mobila privatilor?
    niste bieti spagari, cu articolele voastre jalnice.

  • Mai fraerasilor pasarela Nicolina unde functiona vechiul Bazar daca nu se renova mai avea un pic si se darama peste comerciantii si clientii Bazarului de ce nu ati scris niciodata despre asa ceva ,nu ati avut acordul primarului ? se vede clar ca scrieti la comanda

Adauga un comentariu