Actualitate

Avertisment lansat de medicul Radu Țincu: „ E posibil să ajungem curând la 10.000 de cazuri pe zi!“

Publicat: 14 oct. 2020
Radu Țincu într-un studio de televiziune
Radu Țincu, medic de terapie intensivă la Secția ATI a Spitalului „Floreasca“ din Capitală

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din București a lansat un avertisment pentru întreaga clasă politică.

În condițiile în care Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, marți, că rata de infectare cu coronavirus în București a depășit 3 la mia de locuitori, iar Grupul de Comunicare Strategică, însă, a anunțat o rată de infectare de 2,69 la mie, medicul Radu Țincu este de părere că s-a depășit de mult rata de peste 3 la mie.

Mai mult, Radu Țincu atrage atenția că, în cazul în care Guvernul nu va lua măsuri imediate se poate ajunge la 10.000 de cazuri pe zi.

„Eu cred că acest 3 la mie s-a depășit demult. Era doar o problemă de confirmare și trebuia doar să avem ceva mai multe date și mai multe teste ca să ne dăm seama de acest lucru. Dar nu trebuie să privim aceste cifre dezumanizate. În spatele acestor cifre sunt oameni care se îmbolnăvesc, care au nevoie de spitalizare, care ajung în Terapie Intensivă și sunt oameni care mor“, a declarat Radu Țincu.

Radu Țincu: „Mulți vor dezvolta în zilele următoare simptome și semne severe de boală“

Medicul primar ATI la Spitalul Floreasca din București avertizează că mulți dintre pacienții din ultima săptămână din Capitală vor ajunge la Terapie Intensivă.

„Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultima săptămână în București, sunt 9.500 de pacienți care s-au îmbolnăvit. Acești pacienți trebuiau să fie evaluați de către medici. O parte au fost internați, iar mulți vor dezvolta în zilele următoare simptome și semne severe de boală, care îi vor duce la Terapie Intensivă”, a precizat Radu Țincu.

„Trebuie luate deciziile cele mai bune, chiar dacă ele sunt nepopulare și sunt într-un an electoral“

Medicul primar ATI avertizează Guvernul că trebuie luate decizii rapid, chiar dacă ele sunt nepopulare și sunt într-un an electoral.

„Cred că așa trebuie să privind lucrurile în momentul în care ne uităm la aceste cifre și să înțelegem că va trebui să luăm deciziile cele mai bune, chiar dacă ele sunt nepopulare și sunt într-un an electoral, în care mai avem o rundă de alegeri, în luna decembrie. Dar aceste decizii trebuie luate în timp util, că dacă vor fi luate tardiv, cel mai probabil vor produce efecte foarte greoaie și de foarte multe ori, cum s-a întâmplat în toată Europa în această pandemie, atunci când au întârziat aceste decizii, sistemele de sănătate au fost îngenunchiate, iar oamenii au murit fără a mai putea fi tratați”, a menționat Radu Țincu.

„E posibil să ajungem curând la 10.000 de cazuri pe zi!“

Radu Țincu n uexclude varianta transmiterii accelerate a virusului și posibilitatea ca în scurt timp să ajungem la 10.000 de cazuri pe zi, dacă nu se vor lua măruri rapid.

„Nu suntem departe transmiterea foarte accelerată. E posibil să ajungem curând la 10.000 de cazuri pe zi! Cred că cel mai rațional lucru de făcut, ca să nu se ajungă la măsuri de carantină impuse de autorități, e ca fiecare dintre noi să încerce să-și limiteze pe cât posibil deplasările inutile, contactele inutile, zonele aglomerate. Astfel cred că vom putea evita o carantinare impusă de autorități”, a mai spus Radu Țincu.

„Se întâmplă la jumătatea lunii octombrie!

Radu Țincu a mai spus că, din punctul său de vedere, numărul infectărilor va continua să crească, iar impactul asupra secțiilor de terapie intensivă se va vedea la jumătatea lunii octombrie.

„Nu am respectat cu rigurozitate măsurile sanitare, dar nu suntem doar noi de vină. După cum vedem, întreaga Europă se află în acest al doilea val al pandemiei, iar dacă ne uităm în trecut, în istorie, vedem că și celelalte pandemii au evoluat similar, cu valuri succesive care sunt, evident, datorate faptului că lumea nu respectă cu cea mai mare rigurozitate aceste măsuri sanitare. Trebuie să precizăm și faptul că ele nu sunt absolute”, a declarat Radu Țincu.

Adauga un comentariu