Actualitate

Avertisment pentru tineri din partea lui Nelu Tătaru: „Putem vedea decese la 30 – 35 de ani care nu aveau comorbidități“

Publicat: 12 iul. 2020
Nelu Tătaru, cu mască de protețcie, vorbește la microfon
Ministerul Sănătăţii propune prelungirea stării de alertă

Avertisment pentru tineri din partea lui Nelu Tătaru. Ministrul Sănătăţii susține că tinerii nu ar trebui să nu ignore pericolul COVID-19. Nelu Tătaru a declarat că s-a constatat o scădere a mediei de vârstă a persoanelor ifnectate cu COVID-19 și că s-au consemnat decese și ăn rândul persoanelor cu vârste între 30 și 35 de ani.

„Și la noi a scăzut media de vârstă și avem și particularități fenotipice. Putem vedea decese la 30 – 35 de ani care nu aveau comorbidități și care fac reacție de inflamație cu deces. Într-adevăr, agresivitatea acestui virus este foarte mare, nu alege, iar în ultima perioadă s-a observat că tinerii pot face forme supraacute, mai ales în momentul inflamator, acea furtună de citochine care duce și la deces. Atunci avem și o scăderea mediei de vârstă. În general, noi suntem pe la 45 – 55 de ani, cam aici este media la noi”, a declarat Nelu Tătaru.

Avertisment pentru tineri din partea lui Nelu Tătaru: România, pe un trend ascendent

 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat astăzi, referitor la numărul de infectări noi, că România rămâne pe acelaşi trend de creştere uşoară. Nelu Tătaru pune această creștere din ultimele zile pe seama perioadei de vacanţe, vorbind despre zonele aglomerate, unde există şi transmitere.

„Rămânem pe acelaşi trend de creştere uşoară după măsurile de relaxare, suntem în perioada estivală, suntem în perioada de vacanţe, există aglomerări umane şi atunci există şi transmitere”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a precizat că această creştere vine după ce în urmă cu o lună România era pe un trend descendent.

Nelu Tătatru a declarat că în prezent ţara noastră se află la nivelul lunii aprilie, când vârful a fost pe 29 aprilie. Ministrul Sănătății susține că România ar fi trebuit ca în acest moment să fie la baza pantei descendente şi să nu trecem printr-o a doua cocoaşă a primului val pandemic. Acesta a adăuagt că dacă va creşte numărul pacienţilor de la Terapie Intensivă, acest lucru poate pune în dificultate sistemul sanitar.

“Persoanele care au o anumită gravitate a bolii sunt cele care sunt la Terapie Intensivă, acolo este sistemul care la un moment dat dacă numărul de pacienţi creşte, poate ajunge la o suprapopulare şi poate pune în dificulate sistemul medical. Sunt cazurile severe, critice care necesită suport ventilator.(…) Au fost în aceste ultimele două săptămâni spitale care au necesitat transferul de pacienţi din Terapie Intensivă, în alt spital sau în alte secţii de Terapie Intensivă. (….) Rămâne o problemă detaşarea cadrelor medicale care odată cu legea care trebuie să iasă din Parlament sperăm să o rezolvăm ca să nu mai transferăm pacienţii dintr-un spital în altul”, a explicat Nelu Tătaru.

Din ce în ce mai mulți tineri infectați

Managerul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta“, Beatrice Mahler, spune că la spital ajung tot mai mulți tineri infectați cu coronavirus, iar cazurile grave sunt tot mai multe.

„Avem internări și externări într-un ritm extrem de mare. Numărul de pacienți care se prezintă la camera de gardă și care sunt și confirmați sunt în marea majoritate, în ultimele zile, pacienți tineri, cu forme moderate de boală, dar și pacienți cu afectare pulmonară cu forme severe”, a spus Mahler.

Adauga un comentariu