International

Avertisment sumbru al unui ministru dintr-o tara NATO: Vremea pacii in Europa a trecut!

Publicat: 18 iun. 2015
1

Conflictele si crizele declansate la portile continentului european arata ca anii de pace in Europa au trecut, a declarat joi ministrul polonez al Apararii, Tomasz Siemoniak, la o conferinta de presa comuna cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfasurata la Zagan, in vestul Poloniei.

„Politicieni si mass-media, trebuie sa spunem opiniei publice ca perioada de zeci de ani de pace in Europa dupa terminarea Razboiului Rece a trecut”, a spus Siemoniak, dupa ce a asistat impreuna cu Stoltenberg la un exercitiu al Fortei de Reactie Rapida a Aliantei (VJTF: Very High Readiness Joint Task Force).

Citeste si Vladimir Putin: Rusia trebuie sa se apere. NATO este cea care vine la frontierele noastre

Amenintarile in jurul Europei sunt tot mai numeroase: criza ruso-ucraineana, gruparea Statul Islamic, criza complexa din Africa de Nord. Nu vom putea sa ne aparam mai bine bunastarea europeana fara sa facem mai mult pentru securitatea noastra”, a adaugat ministrul polonez al Apararii.

La randul sau, Stoltenberg a semnalat ca ministrii Apararii din statele NATO vor discuta la reuniunea ministeriala de saptamana viitoare initiativa pre-pozitionarii unor echipamente ale Aliantei in Europa de Est, subliniind ca inca nu s-a luat o decizie la acest capitol.

Citeste si Oficial rus: NATO incearca sa impinga Rusia spre o noua cursa a inarmarii

La primele aplicatii de anvergura ale VJTF, incepute saptamana trecuta in Polonia, participa circa 2.100 de soldati olandezi, cehi, germani, norvegieni, polonezi, lituanieni, belgieni, americani si unguri. Crearea acestei forte de reactie rapida a fost decisa la summitul NATO de anul trecut, cu obiectivul de a da incredere statelor din flancul estic al Aliantei, care se tem de Rusia.

Adauga un comentariu