Actualitate

Avertismentul dur al medicului cardiolog Dan Tesloianu! Mulți oameni cu boli cardiovasculare au murit în casă pe perioada stării de urgență! Le-a fost frică să meargă la spital ca să nu se infecteze cu noul coronavirus – VIDEO

Publicat: 05 iun. 2020
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Avertismentul dur al medicului cardiolog Dan Tesloianu Mulți oameni cu boli cardiovasculare au murit în casă pe perioada stării de urgență Le-a fost frică să meargă la spital ca să nu se infecteze cu noul coronavirus - VIDEO
Medicul cardiolog Dan Tesloianu spune că mulți pacienți ieșeni cu boli cardiovasculare au decedat la domiciliu pe perioada stării de urgență.

Pe perioada stării de urgență, mulți pacienți ieșeni cu boli cardiovasculare au murit acasă pentru că nu s-au prezentat la spital din frica de a nu se infecta cu noul coronavirus, dar și a amenzilor pe care le-ar putea primi. Medicul cardiolog Dan Tesloianu, de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, spune că aceștia ar fi putut fi salvați dacă s-ar fi prezentat la timp la spital. Aceștia au povestit medicilor că s-au simțit rău, dar le-a fost frică să se deplaseze la spital pentru a nu se infecta cu noul coronavirus

Pe perioada stării de urgență, mulți pacienți cu boli cardiovasculare au murit acasă după ce au făcut infarct. Medicul cardiolog Dan Tesloianu, de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, spune că oamenii au murit pentru că nu s-au prezentat la spital din frica de a nu se infecta cu noul coronavirus, dar și din cauza amenzilor pe care le-ar putea primi din cauza nerespectării ordonanțelor de urgență. Alte sute de ieșeni cu boli cardiovasculare s-au prezentat la spital în stare extrem de gravă după ridicarea restricțiilor.

Deși serviciile Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași au funcționat chiar și pe perioada stării de urgență, pacienții cu boli cardiovasculare au suportat efectele bolii până în ultimul moment, doar din frica de a nu se infecta cu noul coronavirus. Așa cum spun medicii spitalului, aceștia ar fi putut fi salvați dacă ar fi sunat la numărul unic de urgență 112 pentru a fi transportați la spital.

Medicul cardiolog Dan Tesloianu: „Este clar că a existat o creștere a morbidității și a mortalității”

Sute de pacienți ieșeni cu boli cardiovasculare au ajuns la spital după ridicarea restricțiilor în stare extrem de gravă. Mulți dintre pacienții cu boli cardiovasculare din județul Iași au murit acasă, amânând până în ultimul moment prezentarea la medic.

„În ceea ce privește pacienții, este clar că a existat o teamă, o frică pentru riscurile pe care le prezintă venirea în spital. Dacă vedem la televizor ce se întâmplă în alte țări unde se manifestă virusul mai puternic și mai și vedem sloganul «stăm acasă», care apărea și pe telefon și la TV, e clar că au ascultat și au stat acasă. Fără discuție au fost o serie de pacienți care nu au vrut să vină la spital chiar dacă se simțeau rău. Din acest punct de vedere, este clar că a existat o creștere a morbidității și a mortalității, și mă refer, în general, nu numai în cazul pacienților diagnosticați cu boli cardiovasculare.

Din punctul meu de vedere, majoritatea problemelor au apărut din frica pacienților de a veni la spital și nu din neparticiparea personalului medical la îngrijirea pacienților. Sunt convins că mai ales pacienții vârstnici au făcut infarct acasă din frica de a nu se interna în spital. Uneori infarctul nu se manifestă zgomotos. Sunt convins în egală măsură că au decedat mulți chiar și din cauza unei intervenții chirurgicale. Deși îi durea poate burta, din frică, nu s-au prezentat la spital”, spune dr. Dan Tesloianu, medic cardiolog la Clinica de Cardiologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Pacienții ieșeni cu boli cardiovasculare au stat acasă și au suportat durerea până în ultimul moment

Deși pe perioada stării de urgență la Clinica de Cardiologie se primeau în continuare cazurile urgente, puțini pacienți ieșeni cu boli cardiovasculare au pus mâna pe telefon să sune la ambulanță. Aceștia au suportat durerea până în ultimul moment.

„Pe perioada stării de urgență s-au acordat în continuare servicii medicale. Se executau, desigur, la fel ca și acum, o serie de reguli epidemiologice pentru a nu-i contamina pe ceilalți. Nimeni nu a limitat prezența acestor pacienți în spital. După 15 mai au reînceput să vină pacienții care suferă de boli cardiovasculare cronice, care până atunci stăteau mai mult acasă. Suferința cardiovasculară este pe primul loc în țară, dar și în lume ca număr de decese și îmbolnăviri. Dacă ne raportăm la populația județului Iași, cred că peste jumătate din populația cu vârsta peste 40 de ani are o suferință cardiovasculară. În ceea ce privește prezentarea la spital, după ridicarea stării de urgență s-au prezentat mai mulți pacienți decât în perioada în care restricțiile erau mai riguroase”, adaugă dr. Dan Tesloianu.

După perioada stării de urgență, pacienții ieșeni cu boli cardiovasculare au înțeles când trebuie să se prezinte la medic

Pe de altă parte, dr. Dan Tesloianu spune că pacienții ieșeni cu boli cardiovasculare au înțeles pe perioada stării de urgență, mai bine ca niciodată, că la spital trebuie să te prezinți numai dacă e neapărat necesar. Așa cum spune dr. Dan Tesloianu, mulți pacienți se prezentau la spital, înainte de începerea pandemiei de coronavirus, de multe ori, pentru motive extrem de minore.

„Cred că a existat totodată și o mai atentă conștientizare a faptului dacă trebuie să merg la spital și asta pentru că la fel de serios putem discuta despre o hiperadresare la spital pentru orice suferință minoră. Ca orice situație neașteptată și mai ales ca orice situație nouă, au fost o serie de disfuncționalități inclusiv în ceea ce înseamnă asumarea riscurilor din partea pacienților. Poate au fost disfuncționalități și din partea medicilor.

După cum vedeți, nici acum poate nu înțelegem foarte mult riscurile sau beneficiile unei prezentări sau neprezentări la spital. Lucrurile sunt foarte fluide și aflăm în fiecare zi lucruri diferite despre această infecție cu noul tip de coronavirus și cosecințele pe care le poate avea asupra stării de sănătate. Și pentru noi a fost o experiență complet nouă, plecând de la modul de echipare, de la modul de a discuta cu pacientul, cu aparținătorul. Dar e totodată o experiență care cred că ne-a oferit și niște lucruri utile. Am văzut în mod real ce înseamnă să te prezinți la spital numai atunci când trebuie sau să te prezinți atunci când începi să ai probleme”, spune dr. Dan Tesloianu.

În Clinica de Cardiologie, din 75 de paturi, 50 sunt ocupate de pacienți ieșeni cu boli cardiovasculare care reprezintă o urgență medicală

Pacienții ieșeni cu boli cardiovasculare pot primi servicii medicale și prin spitalizarea de zi. Dacă pe perioada stării de urgență în Clinica de Cardiologie se primeau doar urgențele, acum sunt consultați și investigați medical și pacienții care au nevoie doar de consultații. Din 75 de paturi disponibile în Clinica de Cardiologie, 50 sunt ocupate, clinica lucrând în acest moment la capacitate maximă. Toți pacienții internați reprezintă cazuri grave, cazuri urgente.

„Clinica de Cardiologie are în acest moment 75 de paturi. Desigur că au fost niște restricții în ceea ce privește distanțarea pacienților. Am avut o zonă tampon în care așteptau pacienții până le venea rezultatul de la testele de depistare a infecției cu noul coronavirus. Ulterior aceștia au fost transferați la spitalele care au fost arondate pentru pacienții cu coronavirus. Atât acum, cât și pe perioada stării de urgență, în Clinica de Cardiologie nu a fost niciun pacient care a avut nevoie de specialiști și a fost refuzat. În schimb, am preluat doar urgențele pentru că acești pacienți trebuie rezolvați. Toate urgențele au fost internate și rezolvate”, încheie dr. Dan Tesloianu.

Bolile cardiovasculare se referă la o serie de boli ale inimii. Unii pacienți se nasc cu această boală, alții o dobândesc pe timpul vieții

Bolile cardiovasculare se referă la o serie de boli ale inimii. Cel mai frecvent tip este boala coronariană, care poate determina infarctul de miocard, motiv pentru care mulți ieșeni cu boli cardiovasculare au decedat pe perioada stării de urgență. Alte tipuri de boli de inimă pot implica valvele cardiace sau determină inima să nu pompeze bine din cauza insuficienței cardiace. Există persoane care se nasc cu boala de inimă, altele care o dobândesc pe parcursul vieții. Chiar și copii pot dezvolta o boală de inimă. Principalele cauze pentru apariția bolilor cardiovasculare sunt fumatul, alimentația nesănătoasă și sedentarismul. Totododată, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială sau diabetul pot de asemenea să crească riscul de boală de inimă. În general, simptomele variază în funcție de tipul de boală de inimă. În cazul multor persoane, disconfortul în piept sau un infarct de miocard reprezintă primul semn.


Comentarii
  • Multumesc Domnului Doctor Tesloianu de la Spitalul Sf Spiridon Iași secția cardiologie si echipei Dumnealui pentru atenția oferită Multumesc foarte mult

Adauga un comentariu