Actualitate

Avertismentul epidemiologului Emilian Popovici: ”Dacă 80-90% dintre oameni ar purta mască, transmiterea s-ar reduce cu 90%”

Publicat: 24 nov. 2020
Epidemiologul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie
Epidemiologul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie

Epidemiologul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a lansat un avertisment în legătură cu purtarea măștii. Emilian Popovici consideră că transmiterea virusului SARS-CoV2 s-ar reduce cu 90% și nu am mai avea probleme în cazul în care 80% – 90% dintre oameni ar purta mască în toate situațiile în care se impune portul măștii.

„Dacă fiecare ar face la fel sau marea majoritate – 80% – 90% – ar face la fel, cu siguranță că rezultatul ar fi altul”, este concluzia epidemiologului. Cu cât punem capăt acestei infecții mai repede, cu atât vom fi feriți de niște schimbări care se pot produce în timp, pentru că mutațiile sunt caracteristice la virusuri care pot să ne încurce lucrurile. Până la urmă, unii oameni respectă regulile, alții nu“, a declarat Emilian Popovici.

Emilian Popovici: „Urmează o creștere a numărului de cazuri“

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie consideră că situația cazurilor noi și a indicatorilor, privitor la infecția COVID-19, arată că urmează o creștere a numărului de cazuri.

„Cum se explică, în baza indicatorilor specifici care arată transmiterea virusului, situația actuală? Situația cazurilor noi și a indicatorilor, privitor la infecția COVID-19, sunt în concordanță cu indicatorii pe care i-am avut în perioada de dinainte. Noi, practic, de la mijlocul lunii septembrie am stat la un număr bazal de reproducție de 1,1 și se știe că, dacă se stă la același număr bazal de reproducere, care arată transmisibilitatea, mai mult de două săptămâni, urmează o creștere”, explică epidemiologul Emilian Popovici.

„Toți sau majoritatea vrem ca situația să se amelioreze“

Epidemiologul este de părere că avem o dublă motivație ca să respectăm măsurile și să ne conformăm recomandărilor, pentru că se pare că toți sau majoritatea vrem ca situația să se amelioreze.

„În perioada următoare, există o dublă motivație pentru respectarea restricțiilor – scăderea presiunii pe sistemul medical și sărbători de iarnă cât mai aproape de normalitate. Avem o dublă motivație ca să respectăm măsurile și să ne conformăm recomandărilor, pentru că se pare că toți sau majoritatea vrem ca situația să se amelioreze. Și avem motivația aceasta, de a scădea presiunea pe sistemul de sănătate și în special pe personalul acestui sistem, care va trebui să rezolve problemele de sănătate încă cel puțin 5 luni de acum încolo.

Așadar, este normal să ne gândim și la ei, la personalul care salvează vieți în spitale, la sănătate în primul rând, la viață. Iar a doua motivație: ne dorim să petrecem sărbătorile de iarnă în condiții cât mai aproape de normalitate, atât cât se va putea. Atunci, haideți să facem tot ceea ce este posibil ca să ajungem în preajma sărbătorilor de iarnă, înspre luna decembrie, cu niște indicatori buni pentru a putea să ne bucurăm de ceea ce urmează!”, a mai spus Emilian Popovici.

Raed Arafat, despre ultimele restricții

Situația nu este tocmai bună, în viziunea secretarului de stat Raed Arafat. Chiar dacă au fost impuse noi restricții, rezultatele nu sunt pe atât de bune pe cât ar trebui pentru a ne relaxa.

„În acest moment putem să spunem că nu mai avem această creștere exponențială care a fost, suntem undeva la un platou, cu unele creșteri și scăderi. Deci nu putem să spunem că situația este spre bine în acest moment, nici nu putem să spunem că există creșterea care a existat acum două trei săptămâni. Restricțiile impuse vor avea un rezultat de luat în considerare abia după 30 de zile. Dacă nu, atunci trebuie prelungite sau luate măsuri suplimentare”, a declarat Raed Arafat.

Comentarii
 • @anonim
  Dupa aproape un an de purtat masti in lume si in RO se poate observa ineficienta mastilor, a distantarii si a lockdownului
  Nu ma crede pe cuvint – vezi studiul danez – recent publicat – dspr masti

  Doar pentru ca autoritatile nu au vrut sa protejeze batrinii si persoanele bolnave, au luat masuri care sa acopere toata populatia si efectele se vad: in media este anuntat zilnic record dupa record, economia este in gard, iar guvernul nu vrea sa renunte la toate astea nici daca s-ar vaccina toata lumea

  Autoritatile nu au spus nici dspr tratamentul profilactic cu vitamina D, C si Zinc pentru ca altfel nu mai erau posibile restrictiile, lockdownul si impunerea unor vaccinuri facute pe genunchi
  Partea buna este ca populatia a inceput sa foloseasca tratamentul inca din vara

  La inceput au fost doua saptamini pentru aplatizarea curbei, apoi vinovatii de serviciu au fost cei care au mers in concedii, crestinii care voiau sa mearga la biserica, adolescentii care petreceau noaptea, iar acum sunt cei care nu vor sa isi faca un vaccin realizat in graba

  In cazul in care nu stii cum arata totalitarismul, acum ai ocazia

 • prietene daca ai crezut vre-o data ca ai fost liber afla ca nu,doar stramosii nostri care traiau in triburi sau poate ca nici aceeia,de cand sa „inventat traiul in comunitate”a fost cineva sau cativa care au hotarat soarta comunitatii.Concluzie spune-mi o tara libera fara totalitarism

 • Guvernul actual este condus de inspectorul de fizica rurala,este depasit,nu este interesat de popor.doar de gainarii de genul sa vanda catre cetateni mai scump o masca,sa faca testari contra cost,sa inchida scolile,pietele,intr-un cuvant nu-i intereseaza bunul mers al societatii. Daca in conducerea tarii auzi de inspectorul de fizica rurala Klaus,somerul Sica Mandolina,Doamna Lighean,Turcan,Grinda,diversi ciocli,bucatarese si alte profesii PNL,care au la baza proiectul lui Iohanis,nedus la capat,pentru ca n-a fost inceput, Romania Educata,ne dam seama cum va progresa Romania.

Adauga un comentariu