National

Avertismentul lui Putin pentru 18 state europene, inclusiv Romania

Publicat: 10 apr. 2014
1

Avertisment din partea lui Vladimir Putin catre mai multe state europene, inclusiv Romania. Livrarile de gaze catre Europa ar putea fi sistate in orice moment din cauza datoriilor colosale ale Ucrainei.

Moscova sustine ca autoritatile ucrainene nu si-au mai platit facturile de la inceputul lui 2013. Kremlinul a trimis scrisori catre toti liderii europeni care se bazeaza pe gazul rusesc pentru a-i avertiza asupra situatiei, relateaza Russia Today.

Citeste si Victor Ponta: O eventuala oprire a livrarilor de gaze rusesti catre Ucraina nu va afecta

Datoria Ucrainei a ajuns la 2,2 miliarde de dolari si nu sunt semne ca va putea fi platita prea curand. In aceste conditii, Rusia isi rezerva dreptul sa sisteze livrarile oricand. De aceea, presedintele Vladimir Putin a informat liderii europeni cu privire la aceasta situatie si riscurile neonorarii datoriilor. Totusi, ministrul roman al Afacerilor Externe considera ca Rusia ar trebui sa-si revizuiasca atitudinea. Intr-un interviu pentru France Presse, Titus Corlatean a afirmat ca in aceeasi masura in care Europa este dependenta de gazul rusesc si Rusia este dependenta de piata europeana.

Scrisori catre 18 tari

Concret, Putin a trimis liderilor din 18 tari, inclusiv celor din Romania si R.Moldova, scrisoarea privind riscurile economice asociate crizei ucrainene, informeaza site-ul agentiei RIA Novosti.

„In ultimele luni, economia Ucrainei a fost in scadere. Sectoarele industriei si constructiilor au fost in declin vertiginos. Deficitul bugetar este in crestere”, a declarat Putin in scrisoarea trimisa liderilor din Romania, R.Moldova, Turcia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Cehia, Polonia, Franta, Germania, Croatia, BosniaHertegovina, Grecia, Serbia, Bulgaria, Austria si Italia.

Citeste si Putin se teme sa nu aiba soarta lui Ianukovici? Ce le-a cerut serviciilor secrete

„Economia Ucrainei se indreapta spre incapacitate de plati, spre oprirea productiei si somaj masiv”, a continuat presedintele Rusiei, cerand consultari urgente pentru stabilizarea economiei ucrainene.

„Grupul rus Gazprom va fi nevoit sa treaca la plata in avans pentru livrarile de gaze destinate Ucrainei, iar, in cazul in care conditiile de plata nu vor fi respectate, livrarile de gaze pot fi oprite sau limitate”, a atras atentia Putin, propunand solutionarea problemelor economice ale Ucrainei „pe picior de egalitate cu partenerii europeni”.

Vladimir Putin le-a scris liderilor europeni pentru a-i avertiza in legatura cu riscurile pe care criza ucraineana le are asupra livrarilor de gaz rus, a confirmat Kremlinul.

„Vladimir Putin exprima extrema preocupare in legatura cu situatia critica generata de datoriile acumulate de Ucraina si cu riscurile pe care aceasta situatie le are asupra livrarilor de gaze ruse”, a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei.

„Scrisoarea a fost trimisa joi, pe cale diplomatica, liderilor din Europa de Vest si de Est”, adauga Peskov.

Citeste si UCRAINA. Manifestanti prorusi au invadat administratia de la Donetk

„Vladimir Putin propune adoptarea unor masuri urgente, deoarece situatia nu mai poate astepta”, a adaugat Peskov.

„Situatia poate avea consecinte negative asupra tranzitului de gaz rus prin Ucraina”, a spus el.

Adauga un comentariu