Actualitate

Avertismentul medicului Radu Țincu: „Va trebui ca în septembrie să încheiem această campanie de vaccinare, cuprinzând 10 milioane de persoane“

Publicat: 20 ian. 2021
Radu Țincu, medic de terapie intensivă la Secția ATI a Spitalului „Floreasca“ din Capitală
Radu Țincu, medic la Spitalul Floreasca

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, a lansat un avertisment în legătură cu campania de vaccinare din România.

Radu Țincu a susținut că este important ca această campanie de vaccinare anti-COVID-19 să fie finalizată cât mai repede, deoarece imunitatea după vaccin durează minimum șase luni, dar până acum nu se știe cât durează maxim.

Medicul ATI la Spitalul Floreasca din Capitală a precizat că este posibil să nu dureze foarte mult și, dacă nu vom imuniza populația în perioada în care există anticorpi, riscăm ca această campanie de vaccinare să se transforme într-un perpetuum mobile, în care primii vaccinați, la sfârșitul campaniei de vaccinare, să înceapă să fie revaccinați.

„Știm foarte clar că trebuie să vaccinăm 10 milioane de oameni pentru ca aceia reprezintă imunitatea de turmă. Problema nu se pune asupra numărului. Toată lumea se cantonează în ultimele zile asupra numărului de persoane. Nu numărul de persoane este esențial, ci durata în care ei trebuie să fie vaccinați. Va trebui ca în septembrie – așa cum chiar premierul a anunțat – să încheiem această campanie de vaccinare, cuprinzând 10 milioane de persoane“, a declarat Radu Țincu.

Radu Țincu: „Rata de vaccinare ar trebui să fie de 40.000 și 50.000 de oameni pe zi“

Medicul ATI la Spitalul Floreasca din Capitală a menționat că pentru a atinge această țintă de 10 milioane de persoane în septembrie este necesară vaccinarea a cel puțin 50.000 de oameni pe zi.

„Făcând un calcul simplu, știm că acest lucru determină o rată pe zi între 40.000 și 50.000 de oameni (n.r. – vaccinați). Dacă nu vom atinge această rată, cu fiecare zi în care nu atingem ținta stabilită, va trebui să creștem capacitatea ulterior și să compensăm acest deficit. De ce este important – și acest lucru cred că trebuie să îl explic – să finalizăm această campanie de vaccinare într-un număr de luni foarte scurt. Pentru că știm până la acest moment că imunitatea după vaccin durează minim șase luni, dar nu știm cât durează maxim. Este posibil să nu dureze foarte mult și atunci, dacă nu vom imuniza populația în perioada în care încă există anticorpi, riscăm ca această campanie de vaccinare să se transforme într-un perpetuum mobile, în care primii vaccinați, la sfârșitul campaniei de vaccinare, să înceapă să fie revaccinați“, a adăugat Radu Țincu.

„Dacă nu sunt suficiente doze, este o eroare în politica sanitară a Uniunii Europene“

Medicul consideră că această campanie de vaccinare nu ar putea reuși fie dacă nu sunt suficiente vaccinuri pentru toată lumea, fie dacă unele țări nu au capacitatea să facă vaccinurile populației.

„Sigur că acest scenariu se poate întâmpla din două motive – fie că nu sunt suficiente doze, acest lucru va reprezenta, dacă într-adevăr se va adeveri, o eroare în politica sanitară a Uniunii Europene, care nu s-a asigurat înainte de începerea campaniei de vaccinare că firmele producătoare sunt capabile să furnizeze numărul de doze pentru atingerea imunității de turmă într-o perioadă cuprinsă între șase și nouă luni. A doua variantă, este posibil ca țările să nu reușească să aibă capacitatea să vaccineze aceste persoane, chiar dacă firmele producătoare furnizează toate aceste doze, în acest caz discutăm de un deficit în ceea ce privește politica națională de sănătate și, evident, de infrastructură”, a mai spus Radu Țincu.

Adauga un comentariu