Actualitate

Avertismentul medicului Raed Arafat: „Riscăm să ajungem ca medicul să trebuiască să decidă pe cine să trateze”

Publicat: 14 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Avertismentul medicului Raed Arafat Riscăm să ajungem ca medicul să trebuiască să decidă pe cine să trateze
Raed Arafat explică cum va fi distribuit vaccinul anti-Covid-19

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a făcut un avertisment vineri, 14 august 2020. Acesta a ținut să atragă atenţia că, în contextul actualei pandemii cu noul coronavirus și a creșterii zilnice a cazurilor noi, dar și a presiunii pe care acestea o pun pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, riscăm să ajungem în situaţia în care cadrele medicale să fie puși să aleagă pe cine să trateze.

Avertismentul șefului DSU, Raed Arafat, despre tratarea pacienților cu coronavirus

Raed Arafat, medic și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat că odată cu creșterea bruscă a numărului cazurilor de Covid-19, există riscul ca medicul să trebuiască să decidă ce pacient tratează prima dată. Impactul pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă este unul rapid și de scurtă durată. Acesta a menționat că pare dur și cinic, dar din păcate acesta este adevărul și asta este medicina de dezastre în momentul în care resursele nu sunt suficiente.

„Când creșterea e mare și rapidă și impactul pe ATI e pe durată scurtă, e clar că vom avea probleme cu numărul paturilor, cu personalul. Chiar dacă putem transfera, dacă se agravează 3-4 bolnavi grav rapid și nu mai ai niciun pat, până îl transferăm pacientul are nevoie de îngrijire. Aici devine riscul ca medicul să trebuiască să decidă. Știu că pare dur și cinic, din păcate asta e medicina de dezastre și asta se întâmplă când nu sunt resurse suficiente: medicul trebuie să decidă și noi asta vrem să evităm”, a declarat şeful DSU, Raed Arafat, joi.

Raed Arafat: „Noi nu suntem în stare de normalitate”

În ceea ce priveşte prelungirea stării de alertă care ar putea fi decisă astăzi, 14 august 2020, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne a ținut să precizeze că această creștere a cazurilor de COVID-19 impune menținerea acestei situaţii speciale pe întreg teritoriul României, iar cetățenii trebuie să fie conștienți de contextul actual.

„Ieșirea din starea de alertă înseamnă că am ajuns în starea de normalitate. Noi nu suntem în starea de normalitate acum”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

Raed Arafat a avertizat că o creștere a cazurilor de coronaviru va pune din nou presiune pe unitățile spitalicești în deserviciul tratării persoanelor cu boli cronice.

Starea de alertă, posibil prelungită

Prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile ar putea fi decisă, vineri, 14 august 2020, în şedinţa de Guvern. Tot astăzi ar putea fi anunțate și posibile măsuri suplimentare pentru combaterea efectelor pandemiei, potrivit proiectului de hotărâre ce va fi inclus pe ordinea de zi.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat ieri, 13 august 2020, despre posibilitatea prelungirii stării de alertă, după ce a spus că România ar putea ajunge în luna septembrie să depăşescă prognoza Institutului Național de Sănătate Publică, de 2.800 de cazuri de coronavirus zilnic.

În ședința de guvern de vineri va fi discutată Hotărârea de Guvern ce vizează prelungirea stării de alertă cu alte 30 de zile, așa cum arată ordinea de zi, făcută publică pe site-ul oficial al Secretariatului General al Guvernului (SGG)

„Începând cu data de 16 august se prelungeşte cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul ţării, instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, aprobată cu modificări şi completări prin Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020, cu modificările şi completările ulterioare, prelungită prin Hotărârea Guvernului nr. 476/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, și prin Hotărârea Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare”, conform proiectului de HG, ce va fi discutat vineri.

Adauga un comentariu