Actualitate

Avertismentul medicului Virgil Musta înaintea începerii anului școlar: „Să nu ne facem iluzii!“

Publicat: 02 sept. 2020
Virgil Musta, cu mască de protecție, în fața spitalului
Medicul Virgil Musta, șeful Clinicii de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș“ din Timișoara

Virgil Musta, medic în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara a lansat un avertisemnt înaintea începerii anului școlar. Medicul Virgil Musta consideră că nu ar trebui să ne facem iluzii că nu vom avea o creștere a numărului de infectări odată cu începerea anului școlar.

Reluarea cursurilor a stârnit o întreagă dezbatere în rândul specialiștilor, dar și a opiniei publice. Sunt voci care susțin că revenirea copiilor la școală trebuie să se producă la data stabilită de Guvern, în timp ce alții consideră că începerea anului școlar ar trebui amânată cu cel puțin două săptămâni.

Medicul Virgil Musta se înscrie în tabăra celor care consider că anul școlar trebuie să înceapă la data stabilită de Guvern.

„Sunt de părere că școlile trebuie să înceapă. Evident, totul trebuie să se desfășoare în conformitate cu situațiile din teritoriu. E inutil să amintesc că acolo unde cazurile la nivel de localitate sunt masive, elevii nu trebuie să meargă la școală, însă părerea mea este că nu trebuie să ne ferim să îi trimitem la cursuri acolo unde se poate. Ghidul întocmit în aceste zile de către autorități trebuie urmat, pentru că respectarea regulilor s-a dovedit mereu un drum corect.“, a declarat Virgil Musta.

Avertismentul medicului Virgil Musta înaintea începerii anului școlar: Trebuie respectate principalele reguli

Medicul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara consideră că nu este de speriat creșterea numărului de cazuri la nivel național.

„Ne aflăm într-o perioadă de relaxare, iar acest lucru s-a văzut în creșterea numărului de cazuri la nivel național, dar nu trebuie să ne speriem. Respectăm indicațiile și ajungem la rezultatul dorit. Avem exemplele statelor occidentale unde s-a început școala. Cred că elevii din România pot urma regulile fără probleme. Vorbim aici de distanțare socială, de igiena impusă”, a subliniat dr. Virgil Musta.

Avertismentul medicului Virgil Musta înaintea începerii anului școlar: Va fi greu de impus purtarea măștii de copii mici

Medicul infecționist este de părere că va fi destul de greu aplicat măsura purtării măștii sanitare de către copii mici în timpul orelor de curs.

”Aici va fi o problemă. E greu să-i faci pe copii să conștientizeze că e important să poate mască. Probabil că acesta va fi un element important și pe undeva destul de periculos. Se știe că cei mai mulți copii care contractează virusul sunt asimptomatici și devin periculoși pentru ceilalți membri ai familiei”, apreciază Virgil Musta.

„Școala online poate fi o variantă, dar nu pentru toate mediile din țară“

Îngrijorarea lui Virgil Musta este legată de familiile unde există oameni cu probleme medicale trebuie să existe o monitorizare atentă a copiilor care merg în colectiv. Ân plus, acesta susține că școala online poate fi o variantă, dar nu pentru toate mediile din țară.

”Știm de-acum că persoanele care suferă de comorbidități sunt foarte expuși, de aceea în aceste situații avem nevoie de o atenție sporită. Altfel, am spus, sunt de acord cu reluarea cursurilor, dar în acele condiții speciale. Școala online poate fi o variantă, dar nu pentru toate mediile din țară. Gândiți-vă ce ar însemna ca elevii unde nu se poate face școală pe calculator să nu meargă la cursuri. Avem nevoie de copii educați. Școala e esențială. Trebuie să învățăm să funcționăm cu aces virus. Să nu ne facem iluzii că va dispărea peste noapte, în schimb să facem în așa fel încât să realizăm că pericolul există și e mare. Relaxarea trebuie înțeleasă corect!”, a subliniat dr. Virgil Musta.
Adauga un comentariu