National

Avertizare meteo. Vor urma ploi și furtuni în toată țara, iar temeperaturile vor scădea

Publicat: 09 aug. 2022
Avertizare meteo. Vor urma ploi și furtuni în toată țara iar temeperaturile vor scădea
Avertizare meteo. Vor urma ploi și furtuni în toată țara, iar temeperaturile vor scădea

Un cod portocaliu de instabilitate atmosferică a fost emis și rămâne valabil până miercuri dimineața. Potrivit experților Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), de miercuri temperaturile vor scădea, iar ploile și furtunile își vor face simțită prezența.

Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a anunţat că vremea se va răci de mâine, în toată ţara. Vom avea temperaturi cuprinse între 21 și 31 de grade.

Potrivit meteorologului, ziua de marți a fost dominată de un val de căldură, temperaturile ajungând la valori de caniculă, în special în zona de sud-est a țării și local sudul țării.

O avertizare de cod portocaliu a fost emisă pentru zona montană și submontană

Însă, până mâine dimineață vor fi înregistrate fenomene de instabilitate atmosferică accentuată. În acest sens, o avertizare de cod portocaliu a fost emisă pentru zona montană și submontană, unde se așteaptă cantități de apă ce pot depăși, pe secvenţe scurte de timp, 40-60 l/ mp. Regiunile afectate sunt Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei.

Fenomentele de instabilitate atmosferică se vor manifesta prin descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină, potrivit ANM.

Ploi și temperaturi în scădere

Totodată, este în vigoare și o avertizare de cod galben, valabilă tot până mâine dimineață la ora 10. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

„Cantitățile de apă pot depăși în aceste areale, 25-35 l/mp, după care, de mâine dimineață și până joi dimineață la ora 10 instabilitatea atmosferică va fi de interes, în special în partea de sud-vest a țării, respectiv în Oltenia și parte din nord-vestul Munteniei.

Ne așteptăm să consemnăm în aceste zone cantități care pot depăși la nivel local 25-35 l/mp”, a precizat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.

Începând de miercuri temperaturile înregistrate vor fi mai scăzute, în toată țara. Vom avea valori termice cuprinse între 21 și 31 de grade, iar în a doua parte a acestei săptămâni, se vor înregistra temperaturi cuprinse între 25 şi 33 de grade, cu mici variații de la o zi la alta.




Adauga un comentariu