Local

Cod portocaliu de vijelie puternică, grindină și descărcări electrice la Iași. Mai mulți copaci s-au prăbușit pe străzile orașului – EXCLUSIV, FOTO, VIDEO, UPDATE

Publicat: 13 mai 2022
Din cauza vântului puternic, mai multi copaci s-au prăbușit în municipiul Iași.

În urmă cu puțin timp s-a emis o avertizare meteorologică în județul Iași. În acest moment este cod portocaliu de vijelie puternică, grindină și descărcări electrice, averse torențiale ce vor cumula 25, 35 l/mp la Iași. Alerta este valabilă până la ora 19:00.

Specialiștii recomandă ca oamenii să evite deplasările și să adopte măsuri de adăpostire și autoprotecție.

UPDATE:

În data de 13 mai, în urma fenomenelor meteorologice periculoase COD GALBEN și PORTOCALIU județul Iași a fost vizat de o instabilitate atmosferică accentuată cu viteze ale vântului cuprinse între 55 – 75 km/h și izolat de peste 80 – 90 km/h, cu grindină (Bârnova, Pașcani, Moțca) și averse torențiale unde cantitățile de apă au depășit 35 de litri/mp, iar pe unele cursuri de apă cantitatea de apă a fost de 58,2 l/mp în localitatea Pocreaca, comuna Schitu Duca.
Au fost transmise mesaje de atenționare pentru fenomenele meteorologice periculoase și au fost emise 3 mesaje Ro-Alert pentru partea de NV a județului, Centrul județului, municipiul Iași și zonele apropiate.
Au fost peste 50 de apeluri la ”numărul unic de urgență 112”, dintre care cele mai multe apeluri au fost în municipiul Iași și zonele limitrofe în care au fost semnalate căderea copacilor, acoperișuri smulse, curți inundate. Forțele și mijloacele de intervenție ale inspectoratului în cooperare cu cele ale Serviciului voluntar pentru situații de urgență, ale IPJ, operatorului de energie electrică și ale operatorului de administrare a domeniului public au intervenit pentru restabilirea stării de normalitate.
Recomandăm cetățenilor să se informeze despre aceste fenomene și să evite deplasările în aceste perioade de intensitate maximă. Să întrerupă orice activitate în aer liber și să se adăpostească într-un loc în care le oferă siguranță., au transmis reprezentanţii ISU Iaşi.

Mai multi copaci s-au prăbușit în municipiul Iași

Din cauza vântului puternic, mai multi copaci s-au prăbușit în municipiul Iași.

Pe strada Dr. Vicol, numărul 3A, a căzut un copac. La fața locului a intervenit E.ON. Din primele informații, se pare că sunt mai multe fire pe carosabil. Și pe Bulevardul Carol I este un copac căzut pe carosabil. Tot pe Bulevardul Carol, la numărul 34, o creangă a căzut pe acoperișul unui bloc, iar la fața locului intervine o autoplatformă pentru salvări de la înălțime.

Un alt copac a căzut peste cablurile electrice, în strada Păun, Mănăstirea Bucium, în municipiul Iași. La fața locului se deplasează o autospecială de intervenție și stingere și E.ON. Altul a căzut pe stradă, în Zona Industrială, lângă Leroy Merlin.

Un alt copac s-a prăbușit peste cablurile de curent, pe strada Stejar, nr. 23, în municipiul Iași. La fața locului s-a deplasat o autospecială de intervenție. Traficul este îngreunat din cauza copacilor care au căzut în mai multe zone din Iași.

Situația la nivelul județului Iași

Nici la nivelul județului, situația nu este mai bună. Mai mulți copaci s-au prăbușit pe străzi din cauza vântului puternic și a vijeliilor.

În Târgu Frumos, pe strada Bogdan Vodă din județul Iași, un copac este pe cale să se prăbușească. La fața locului s-au deplasat 2 autospeciale de intervenție din cadrul Secției de Pompieri Tg. Frumos. Aversele s-au transformat în grindină în Târgu Frumos.

În localitatea Bârnova, din cauza vântului, rețeua electrică a căzut peste un autoturism pe șoseaua Bârnova, județul Iași, lângă Mănăstirea Catolica. La fața locului s-a deplasat o autospecială din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență și specialiști E.ON.

În comuna Holboca, un stâlp de înaltă tensiune cu fire rupte prezintă pericol de avarii și accident industrial. Acționează forțe și mijloace de la SVSU, precum și un echipaj E.ON.

Sursa Facebook: Apostol Petru

 

 

 

Sursă: Facebook Mihai Bălan

Sursă: Facebook, Aurel Cersenin
Adauga un comentariu