Eveniment-Social

Avertizari pentru gospodinele din Iasi

Publicat: 02 mai 2013
Curatenia de Paste este insotita de fiecare data zeci de prezentari la urgente in urma accidentelor casnice. Patologia este dominata de intoxicatiile acute exogene pe cale inhalatorie cu vaporii a diverse substante utilizate in curatenia locuintelor – clor, diluant, detartrant, precum si de traumatismele casnice, informeaza medicul Tudor Ciuhodaru.
„Multe gospodine  au  prezentat in aceste zile in care se efectueaza curatenia de paste dispnee, tuse, cefalee, vertij, greturi, varsaturi, in urma intoxicatiei cu substante utilizate in gospodatie, iar unele au ajuns sa  necesite suport respirator si tratament simptomatic, precum si explorari imagistice si de laborator. Gravitatea clinica variaza in functie de durata expunerii la mediul toxic si concentratia toxicului precum si de bolile asociate si rapiditatea scoaterii din mediu.
Starea clinica se amelioreaza in cazul aplicarii rapide a unui tratament adecvat iar adesea doamnele refuza spitalizarea invocand necesitatea finalizarii treburilor casnice. Sunt si cazuri severe ce necesita masuri complexe de resuscitare respiratorie si volemica, intubatie orotraheala si ventilatie mecanica in special in cazul celor care au adormit in camera in care e raspandit toxicul.
Exista si cazuri de intoxicatii accidentale prin ingestia toxicului datorate confuziei de sticle pe fondul neatentiei sau a consumului de alcool. Pacientele pot prezenta disfagie (deglutitie dificila), odinofagie(deglutitie dureroasa), sialoree (hipersalivatie), limba depapilata, mergand in cazuri severe la tulburari de fonatie si de deglutie (imposibila chiar si pentru lichide ), dureri retrosternale si epigastrice, greturi, varsaturi, hemoragie digestiva si risc de perforatie digestiva. Prognosticul depinde de tipul si cantitatea de toxic ingerata dar este extrem de rezervat datorita riscului de hemoragie digestiva cataclismica, infectie sau perforatie precum si a instalarii stenozei esofagiene postcaustice cu imposibilitatea alimentatiei. 
Recomandam: ca toxicele casnice sa fie depozitate in spatii speciale la care accesul sa fie limitat iar in cazul utilizarii acestora in spatii inchise asigurarea ventilatiei este obligatorie. In cazul intoxicatiei inhalatorii sau tegumentare, masurile de prim ajutor includ scoaterea rapida din mediu, decontaminarea si suportul respirator iar in cazul celei prin ingestie cu substante corozive este de retinut ca nu se administreaza lapte si nici nu se provoaca emeza intrucat agraveaza leziunile deja existente si intuneca prognosticul”, spune medicul Tudor Ciuhodaru.


loading...

Adauga un comentariu