Magazin

Aveti caine? Ce trebuie sa stiti atunci cand iesiti la plimbare cu el

Publicat: 31 oct. 2013

Persoanele care au un caine de companie trebuie sa respecte anumite reguli de bun simt, dar si cateva legi, atunci cand ies cu animalele la plimbare. Daca nu le respecta, atunci pot primi, pe langa criticile oamenilor de pe strada si amenzi usturatoare.

Strazile Capitalei sunt pline de „rahatei” de caini, iar vina nu este doar a maidanezilor. De multe ori vina le apartine si romanilor care au acasa animale de companie. Acestia au o gama variata de scuze pentru a nu strange in urma patrupedelor, insa ce nu stiu ei este faptul ca in cazul in care sunt prinsi de un politist, risca amenzi usturatoare pentru nepastrarea igienei publice.

La fel si persoanele care isi plimba cainii fara lesa. In afara de faptul ca nu se stie cand animalul poate sa atace sau sa fie atacat de alt caine, calcat de o masina sau lovit de un om, exista legi care reglementeaza si acest lucru. Din nou, amenzile sunt mari.

O atentie foarte mare trebuie sa acorde stapanii cainilor din rase periculoase si agresive, precum Pitbull sau Amstaff. Înainte de a-si lua un astfel de animale de companie si de a iesi cu el pe strada, este recomandat ca  viitorii proprietari sa cunoasca foarte bine legea, intrucat este aspra cu ei.

Cei care nu au caini, dar sunt incantati de animalele de companie ale altor oameni, trebuie sa fie si ei atenti: niciodata nu mangaiati sau nu strigati un caine fara acordul stapanului. Nu se stie niciodata cum va reactiona animalul, indiferent de cat de mic sau de dragalas este. Nu este un lucru reglementat prin lege, ci doar unul de bun simt, care va poate feri de accidente.

Obligatiile stapanilor de caini, reglementate prin lege
Potrivit legii 258 din 2013, posesorii de caini sunt obligati sa isi identifice prin microcipare animalele si sa le sterilizeze, exceptie de la sterilizare facand cainii acreditati de Asociatia Chinologica Romana. Amenda este de la 5.000 lei la 10.000 lei.

De asemenea, proprietarii si detinatorii de caini au obligatia de a mentine igiena in spatiile publice, in spatiile adiacente acestora, in holurile si caile de acces ale spatiilor locative. În caz contrar, amenda este de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Potrivit Hotararii 120 din 2010, in Bucuresti se interzice plimbarea pe domeniul public (alei asfaltate, trotuare) a cainilor de companie, fara ca proprietarul acestuia sa dispuna de materiale necesare pentru curatarea locului si evacuarea dejectelor fiziologice, respectiv excrementele. De asemenea, potrivit Hotararii se interzice plimbarea cainilor de companie prin parcuri si gradini fara lesa, iar cei din categoria cainilor agresivi fara botnita, unde proprietarul animalului de companie trebuie sa pastreze curatenia. Totii cainii cu stapani trebuie sa fie vaccinati anual impotriv turbarii.

Obligatiile suplimentare ale persoanelor care detin caini din rase periculoase sau agresive
Rasele periculoase sunt urmatoarele, potrivit Ordonantei de Urgenta Nr. 55 din 30 aprilie 2002: cainii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor, precum si cainii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.

Proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor din rasele agresive au urmatoarele sunt obligati sa aiba varsta minima de 18 ani, sa aiba capacitate deplina de exercitiu, sa nu fi fost condamnati pentru savarsirea unei infractiuni contra persoanei.

Accesul cainilor din rase agresive in localurile publice, in mijloacele de transport in comun, precum si in alte locuri publice, cu exceptia drumurilor publice si a cailor de acces catre acestea, este interzis.

Accesul cainilor din rasele periculoase in partile comune ale imobilelor in care sunt detinuti, pe drumurile publice si pe caile de acces catre acestea este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti in zgarda si lesa sau ham de catre proprietar ori de catre detinatorul temporar. Stationarea acestor caini in partile comune ale imobilelor este interzisa.

Accesul cainilor din rasele agresive, precum si al exemplarelor cu potential agresiv in localurile publice, in mijloacele de transport in comun, in locurile publice, precum si in partile comune ale imobilelor este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti in lesa de catre o persoana care indeplineste conditiile prevazute. Amenda este cuprinsa intre 1.500 – 3.000 de lei.

În locurile special amenajate pentru caini accesul cainilor prevazuti in prezentul alineat este permis fara botnita si fara lesa.

Totii cainii din rasele periculoase, indiferent de sex, vor fi obligatoriu sterilizati.  Sterilizarea cainilor va fi confirmata in carnetul de sanatate de catre medicul veterinar care a efectuat interventia. Mai mult, importul sau comercializarea cainilor din aceste constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani si confiscarea acestora.

Neluarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre proprietarul cainelui sau de detinatorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Daca fapta a avut ca urmare vatamarea corporala grava, pedeapsa este cea prevazuta la art. 181 – 184 Cod penal.  Daca fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.

sursa: romaniatv.netloading...

Adauga un comentariu