Actualitate

Aveti grija ce mancati! Alerta la preparatele din carne de la SC Marcel SRL din Iasi. 14 oameni au ajuns in spital

Publicat: 08 mai 2016
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Aveti grija ce mancati Alerta la preparatele din carne de la SC Marcel SRL din Iasi. 14 oameni au ajuns in spital
1

@ Toxiinfectia alimentara ar fi fost provocata de consumul de preparate din carne de la SC Marcel SRL, in special toba @ La unul dintre pacienti s-a gasit Salmonella, iar la alti patru Clostridium @ Anchetele efectuate de DSP Iasi si DSVSA nu au fost finalizate @

Mai multe persoane au fost internate in spital dupa ce au consumat preparate din carne produse la societatea comerciala Marcel SRL, din comuna ieseana Rachiteni. Pacientii prezentau scaune diareice si cei mai multi au spus medicilor ca li s-a facut rau dupa ce au mancat din toba. Persoanele respective au primit preparatele din carne cu ocazia Sarbatorilor Pascale si primele persoane au ajuns la spital din a treia zi de Paste. 12 persoane, dintre care un adolescent in varsta de 15 ani, sunt internate la Spitalul Municipal Pascani, iar alte doua la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi. Ieri, starea de sanatate a pacientilor era buna.

„In spital sunt internate 14 persoane, care provin din focar. Toti au o evolutie buna a starii de sanatate. La internare prezentau scaune diareice. Patru dintre pacienti au fost descoperiti cu Clostridium. Teoretic, aceasta bacterie, Clostridium, nu are nicio legatura cu o toxiinfectie alimentara, dar cele patru persoane provin din focar. La un singur pacient s-a descoperit Salmonella. Este posibil ca pacientii sa fie externati in cursul zilei de maine (astazi- n.r.). Sunt internati de cinci zile”, a declarat dr. Costica Panzaru, managerul Spitalului municipal Pascani.

O parte dintre angajati au aruncat preparatele

In paralel se desfasoara doua anchete efectuate de reprezentanti de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi si Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) din Iasi, pentru stabilirea cauzei care a dus la producerea toxiinfectiei alimentare. Pachetele cu preparatele din carne au fost oferite angajatilor de la SC Agrocomplex SRL, firma care apartine lui Dumitru Pantazi, primarul municipiului Pascani. Reprezentantii de la Agrocomplex au achizitionat preparatele de la SC Marcel SRL. Din spusele angajatilor, in pachete au avut salam, branza si toba. „Este in desfasurare o ancheta epidemiologica. O echipa de control s-a deplasat in focar, la familiile care au ajuns la spital, dupa ce au consumat din preparatele din carne si au luat probe din produsele pe care le-au mai gasit. Probele sunt lucrate in laboratorul de la DSP Iasi”, a declarat dr. Liviu Stafie, director executiv la DSP Iasi. In momentul in care au aflat ca mai multi oameni au ajuns la spital, angajatii de la SC Agrocomplex SRL au aruncat preparatele din carne.

Alte 15 persoane nu au necesitat spitalizare

Inca 15 persoane care au consumat din produsele de la SC Marcel SRL nu au prezentat simptome specifice toxiinfectiei alimentare. Probabil, organismul acestora a fost mai rezistent. Cele 14 persoane care au ajuns in spital provin din sapte familii. „Doua persoane adulte care au relatat acelasi context epidemiologic au primit diagnosticul de toxiinfectie alimentara. Alte doua persoane cu simptomatologie, din randul consumatorilor, s-au trata la domiciliu si au o evolutie favorabila. O alta familie cu patru persoane declara consumul de preparate din carne din aceeasi sursa, iar singurul membru al acesteia care a prezentat simptome digestive si este in prezent internat a relatat un debut anterior consumului de alimente incriminate. O pacienta internata la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi a detinut alimente din pachetele primite si s-au recoltat probe in vederea efectuarii investigatiilor de laborator. La acelasi spital, mai este internata o pacienta, tot din focar”, a declarat Marius Voicescu, purtator de cuvant la DSP Iasi.

Patronul firmei: „Nu am nicio emotie”

Patronul SC Marcel SRL, din comuna ieseana Rachiteni, sustine ca nu are nicio emotie in privinta rezultatelor anchetelor efectuate de SP si DSVSA. „In momentul de fata exista doar o suspicine. Nimeni nu s-a imbolavit de la preparatele din carne de la noi. S-au luat probe din fabrica, din magazine, de peste tot si asteptam rezultatele anchetei oficiale. Am mers la spital si am vorbit cu o parte din persoane si mi-au spus ca au mancat si oua. Nu am nicio emotie. SC Marcel nu a fost niciodata sanctionata de inspectorii de la DSP sau DSVSA. Deocamdata, este doar suspiciune ca preparatele din carne ar fi cauza imbolnavirii”, a declarat Marcel Iacob, patronul de la SC Marcel SRL din Iasi.

Pericol de imbolnavire si in cazul preparatelor de la AviTop

In urma cu doar o luna, a izbucnit un alt scandal alimentar, dupa ce o cantitate importanta de carne de pui de la Avitop a fost descoperita la laborator ca este infestata cu Salmonella infantis. Salmonella este un bacil care provoaca boala diareica la oameni. Bacteriile sunt organisme vii, microscopice, care trec din fecalele animalelor la oameni sau la alte animale si includ peste 2.300 de serotipuri de formatiuni unicelulare, vizibile numai la microscop. Simptomele infectiei cu Salmonella sunt: diaree, febra, greata, voma, crampe abdominale. Acestea pot fi severe, in special la copii si persoanele cu sistemul imunitar slabit.

Aroganta si indiferenta celor de la AviTop, in frunte cu patronul Neculai Apostol, ar putea face intr-o zi victime. Pentru a demasca aceasta retea de interese formata in jurul AviTopKosarom, reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au cumparat mai multe produse din magazinul reprezentantei Kosarom din zona Garii Iasi, pe care le-au predat pentru a fi analizate in laboratoarele DSVSA Iasi. Astfel, au fost duse la analiza un pui intreg, pulpe de pui ambalate si aripioare de pui ambalate, iar rezultatele OFICIALE sunt mai mult decat evidente: bacteria Salmonella s-a gasit in toate cele trei produse date spre analiza. Un raspuns cu privire la tipul de Salmonella va fi dat, dupa analize, de Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti. Probele sunt trimise la Bucuresti, in scopul tipizarii si stabilirii rezistentei antimicrobiene. Abia dupa aceasta analiza, se va sti cu exactitate tipul Salmonellei din carnea de la AviTop.

Totusi, aceste rezultate initiale demasca bataia de joc a persoanelor care conduc acest grup de firme, care continua sa puna in pericol sanatatea oamenilor. Mai grav este ca, nimeni nu a intervenit pentru a retrage produsele de pe rafturile magazinelor si a supermarketurilor. Vom reveni!

Adauga un comentariu