Actualitate

Aveti grija ce semnati! Mai multi clienti din Iasi regreta si acum alegerea facuta

Publicat: 14 ian. 2015
1

@ Sute de ieseni sunt nemultumiti de aceste institutii @ Anul trecut au fost depuse cele mai multe reclamatii, iesenii invocand faptul ca le sunt incalcate drepturile @ In urma verificarilor, specialistii au aplicat zeci de amenzi

A crescut numarul sesizarilor depuse de ieseni anul trecut la sediul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor in domeniul financiar-bancar. Tot mai multi clienti care au incheiat contracte de credite cu bancile sau institutiile nebancare si-au dat seama ca au fost pacaliti. Acestia au invocat de cele mai multe ori clauzele abuzive din contracte. In urma verificarilor efectuate de catre comisarii din cadrul CJPC Iasi, o parte dintre reclamatii s-au dovedit a fi intemeiate, iar institutiile au fost sanctionate contraventional.

Amenzi de peste un miliard de lei

Numarul reclamatiilor depuse impotriva bancilor si a IFN-urilor din Iasi a crescut in ultimii ani. Nemultumiti de serviciile oferite de institutiile financiar-bancare si de faptul ca au fost pacaliti sa plateasca multi bani in plus din cauza clauzelor abuzive, iesenii au depus sesizari la institutiile abilitate. In anul 2014, la sediul CJPC Iasi au fost inregistrate 240 de reclamatii pe servicii financiare, din care 18 au fost intemeiate, iar alte 122 neintemeiate. Numarul foarte mare al reclamatiilor neintemeiate este datorat faptului ca multi clienti nemultumiti care au incheiat contracte inainte de anul 2009 au depus reclamatii, insa nu se mai poate face mare lucru pentru ei din cauza legislatiei in vigoare privind clauzele abuzive.

Citeste si: Feriti-va! Este incredibil ce poti pati daca ai luat bani de la aceasta firma

Comisarii pentru protectia consumatorilor au cercetat dosarele aduse de clientii nemultumiti care s-au trezit ca trebuie sa plateasca sume in plus pentru creditele primite, desi situatia a fost prezentata altfel in momentul creditarii si semnarii contractelor. Concluzia acestora a fost ca majoritatea bancilor au abuzat de faptul ca iesenii aveau nevoie de imprumuturi si au apelat la creditele bancare sau nebancare, dar mai ales ca au avut un comportament incorect fata de consumatori. Pentru neregulile constatate au aplicat 11 sanctiuni contraventionale si un avertisment. Valoarea amenzilor aplicate a fost de 127.000 de lei. Bancile vizate de consumatori si de comisari au fost Volksbank, BCR, Raiffeisen Bank, BRD, Piraeus si Banca Transilvania.

Amenzile au fost aplicate pentru ca in contul petentului a fost debitata o suma, desi mandatele de debitare fusesera reziliate, perceperea unor alte sume reprezentand comisioane suplimentare, introduse in valoarea totala a creditului, dar si refuzul bancii de a executa polita de asigurare de viata, incheiata pentru asigurarea riscului de deces, sau comportament incorect al bancii fata de consumator, prin faptul ca a retinut o suma din contul acestuia fara a-l informa. Cea mai mare amenda aplicata de comisari a fost impotriva SC Cetelem IFN SA, in valoare de 10.000 de lei. In urma unui control tematic, specialistii au constatat ca mai multe drepturi ale consumatorilor au fost incalcate.

Adauga un comentariu