Titlurile zilei

Aviz scandalos pentru spitalul mobil de la Lețcani. Revenit de două zile la șefia instituției, Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, îi face un favor, în plină campanie electorală, lui Maricel Popa, președintele CJ Iași – FOTO

Publicat: 18 sept. 2020
Spitalul mobil de la Lețcani urmează să primească aviz de funcționare de la Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, în condițiile în care nu s-a făcut recepția unității, decizia venind la presiunea lui Maricel Popa, președintele CJ Iași
Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, urmează să dea aviz de funcționare pentru spitalul mobil de la Lețcani, la presiunea lui Maricel Popa, șeful CJ Iași, fără respectarea legii, în condițiile în care se mai primește marfă

Spitalul mobil de la Lețcani urmează să primească aviz de la Direcția de Sănătate Publică Iași în condițiile în care unitatea nu a fost încă recepționată oficial și nici nu au fost remediate deficiențele constatate. Maricel Popa, șeful CJ Iași, a fost ieri, 17 septembrie, de două ori în biroul lui Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, pentru a primi acest aviz. Cei doi s-au înțeles ca avizul să fie dat imediat în aceste zile, în ciuda neregulilor constatate. Recent reîntors pe funcția de la DSP Iași, acesta îi face un favor în campania electorală lui Maricel Popa, președintele CJ Iași

Detalii surpriză despre spitalul mobil de la Lețcani, secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase pentru tratatea bolnavilor de COVID-19. Vasile Cepoi, director la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași, urmează să emită avizul de funcționare a spitalului în condițiile în care unitatea nu a fost încă recepționată oficial. Abia revenit pe funcția de șef la DSP Iași, Vasile Cepoi i-a făcut un favor, în campania electorală, lui Maricel Popa, președintele CJ Iași. Decizia este una extrem de scandaloasă, iar Vasile Cepoi nu a mai ținut cont de vreo regulă pentru a-l mulțumi pe președintele Organizației Județene PSD Iași, formațiune politică din care face parte și directorul DSP. Medicul Vasile Cepoi, groparul sănătății ieșene, răspunde prompt dorinței lui Maricel Popa de a obține capital electoral prin deschiderea spitalului mobil, fără a mai ține seama de normele legislative.

Spitalul mobil de la Lețcani nu a fost recepționat și se află în proprietatea unei asociații înființată tot la dorința lui Maricel Popa

Maricel Popa, președintele CJ Iași, vrea să grăbească deschierea spitalului, doar pentru a avea capital electoral și pentru a prinde încă un mandat la Consiliul Județean. Actualul șef al CJ speră ca funcționarea spitalului să-l ajute pe 27 septembrie 2020, în ziua votului, și de aceea a apelat la pesedistul Vasile Cepoi să-i dea avizul, pentru că directorul DSP nu l-ar putea refuza pe șeful de partid. De altfel, turcii încă livrează echipamente la spitalul mobil, iar asta înseamnă că recepția unității va fi amânată și avizul nu ar putea fie eliberat.

Peste toate acestea, nu s-a ținut cont și de alte aspecte. Lista deficiențelor de la spitalul mobil de la Lețcani este una lungă. Spitalul ridicat de turcii de la SDI Global pentru 13,2 milioane de euro ar trebui predat la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest. Asociația a anunțat deja că va preda spitalul către Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” pentru a deveni secție exterioară COVID-19. Doar că recepția nu a avut loc, turcii nu au dat unitatea către Euronest încă, astfel încât nu se poate vorbi de vreun aviz de funcționare. Cu toate acestea, DSP Iași, sub conducerea lui Vasile Cepoi, urmează să-i dea pe tavă lui Maricel Popa spitalul în plină campanie electorală, fără a ține cont de reguli.

Lista neregulilor constatate la spitalul mobil de la Parcul Transagropolis

Recepția spitalului mobil de la Lețcani nu este singura neregulă constatată și care nu a fost respectată de Maricel Popa, dar care a fost trecută cu vederea de Vasile Cepoi. Inițial, s-au cerut o serie de corecții din partea medicilor specialiști și care întârzie să fie puse în aplicare. De exemplu, s-a constatat că la spitalul mobil nu sunt spații amenajate pentru deșeuri, materiale sanitare și materiale de curățenie. În plus, nu au fost delimitate clar zone de trecere din spațiile COVID-19 către cele non-COVID. Totodată, pentru triajul pacienților a fost propusă o altă clădire, separată de spital, la o anumită distanță. Practic, s-a propus un modul separat, aflat la distanță de cele care compun spitalul.

Inaugurat electoral, spitalul din Lețcani urmează să fie avizat fără a se respecta normele legale

În lista neregulilor de la spitalul mobil de la Lețcani au mai apărut și alte nereguli. De exemplu, nici spălătoria aflată în exterior nu este corespunzătoare. În containerul unde se află 10 mașini de spălat s-a constatat că nu există un program de dezinfecție și nu este niciun traseu separat de preluare a lenjeriei, halatelor infectate și un altul pentru cele spălate. De asemenea, pentru zona de laborator este nevoie de două spații. Laboratorul de biologie celulară trebuie să aibă un circuit separat față de celelalte laboratoare, ceea ce la unitatea medicală din Lețcani nu s-a făcut. Cu toate acestea, Maricel Popa a făcut presiuni pentru avizarea unității medicale în plină campanie electorală pentru alegerile locale 2020.

Vasile Cepoi, sprijinit și de PSD, și de PNL

Ce a urmărit Vasile Cepoi prin acest lucru? În cazul în care Maricel Popa, președintele CJ Iași, își va reconfirma mandatul, actualul director al DSP Iași speră să râmână în continuare șef. Mandatul de la DSP va expira în cursul anului viitor. Vasile Cepoi a fost numit președinte al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate prin decizia Primului-Ministru și a fost obligat să plece după expirarea mandatului de 5 ani.

Mai mult, dr. Vasile Cepoi are 66 de ani, și ar fi trebuit să se retragă din activitate, să lase locul unui coleg tânăr. Acesta a dat concurs la DSP Iași în urmă cu mai mulți ani și s-a suspendat din funcție atunci când guvernul PSD i-a oferit un post la București. Vasile Cepoi nu poate să îl refuze pe șeful său de partid, Maricel Popa, și va executa imediat ordinul de eliberare a avizului de funcționare pentru spitalul mobil. Vasile Cepoi este obișnuit cu astfel de practici, fiind un executant bine cotat în guvernul PSD și, după cum se vede, și în actualul guvern, din moment ce ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, i-a prelungit șederea în funcția DSP Iași.

Vasile Cepoi a refuzat să răspundă apelurilor telefonice ale redactorilor BZI pentru a explica de ce s-a grăbit cu avizul de funcționare dacă nu se îndeplinesc condițiile legale. Nici Maricel Popa, președintele CJ Iași, nu a vrut să comenteze ceva despre acest subiect. „Bună ziua”, a spus Maricel Popa, după care a închis telefonul!

Comentarii
  • Inainte nu era bine, ca nu avea aviz! Acuma cand obtine avizul, iar nu este bun! Fomistilor si mancatorilor de rahat ce sunteti… Macar acuma, cand este vorba de sanatatea atator oameni infectati, ar trebui sa va aliati si cu dracul si sa faceti sa fie bine!

  • In plina pandemie cautam chichite birocratice ……asa inteleg unii democratia in loc sa punem umarul cu totii indiferent de culoare politica sa facem ce trebuie ptr cetateni….

  • asemenea idei,de a bloca acest spital sa functioneze,nu pot veni decat din mintea ingusta a unor politruci,care ar face orice sa denigreze,sa minimizeze realizarea unei investitii.Oameni mici,care se agata de orice chestiune sa ocupe o functie publica in care sa stea fara sa faca absolut nimic

  • Felicitări bzi! Înainte tot așa! Voi aduceți voturi lui popa marc cal martirizați. Foarte face dir.dsp,este doctor care a jurat pe Hypocrate,este pot sănătatea oamenilor. Bravo d.le Cepoi,nu va lăsați intinpmidat. Cretinii vor ajunge la spital,și cum au comorbidități,mai ales prostia,au șanse zero la AȚI. Spitalul letcani este necesar ieri,cei care mor azi și mâine,ar putea fi salvați la letcani. O sa va bată Dumnezeu,criminalilor!

Adauga un comentariu