Actualitate

Avocat iesean interceptat de SRI! A scapat ca prin minune si a fost lasat in libertate!

Publicat: 19 iul. 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Avocat iesean interceptat de SRI A scapat ca prin minune si a fost lasat in libertate
1

@ Timp de cateva luni avocatul iesean s-a aflat in vizorul serviciilor secrete @ I-au fost interceptate cateva SMS-uri pe care procurorii le-au considerat compromitatoare @ A incercat sa ia legatura cu fosta lui sefa in timp ce aceasta avea interdictia de a lua legatura cu ceilalti acuzati si martori din dosarul de coruptie @ Judecatorii l-au lasat in libertate pe avocatul iesean Constantin Zaharia Lefter

Saptamana trecuta, procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au cerut arestarea preventiva a avocatului iesean Constantin Zaharia Lefter sub acuzatia de abuz in serviciu. Acesta l-ar fi ajutat pe miliardarul Horia Simu sa obtina despagubiri foarte mari pentru un teren situat in Bucuresti. La vremea comiterii faptei, in februarie 2008, avocatul iesean era membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor. In Iasi are o imagine buna si nu a fost implicat in alte scandaluri. Dupa ce procurorii au luat la verificat activitatea membrilor acestei comisii, la inceputul acestei luni, Constantin Zaharia Lefter a contactat-o pe una dintre acuzatele din dosar, Ingrid Zaarour, fosta sefa a Agentiei Nationale de Restituire a Proprietatii (ANRP).

Era speriat ca ar putea fi chemat si el la audieri. Procurorii sustin ca nu avea voie sa ia legatura cu ceilalti acuzati din dosar. Astfel, SMS-urile pe care i le-a trimis fostei sale sefe au fost interceptate de procurori prin intermediul lucratorilor din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI). Acestia din urma l-au avut in vizor pe avocatul iesean in ultimele luni si i-au ascultat inclusiv discutiile telefonice. Astfel, una dintre probele esentiale folosite de procurori pentru sustinerea cererii de arestare preventiva a lui Zaharia Lefter este reprezentata de cateva SMS-uri trimise catre Ingrid Zaarour.

„Buna Ingrid! Sper ca esti bine! În principal, te-am sunat sa te întreb daca stii daca am facut parte si eu din componenta comisiei la data de 28.02.2008. Daca stii, te rog da-mi un sms!”. Nu a primit niciun raspuns la acest mesaj. Astfel, la ora 19:29 a revenit cu un alt mesaj. „Confirma macar ca esti bine”. Ulterior a sunat-o, insa aceasta nu i-a raspuns pentru ca stia ca nu are voie sa ia legatura cu el. Pe data de 4 iulie, a incercat din nou sa o contacteze pe fosta lui sefa de la ANRP. La ora 16:13 i-a raspuns avocatul lui Ingrid Zaarour care i-a comunicat interlocutorului sa nu mai sune pentru ca exista o interdictie in acest sens, stabilita de procurorii de la DNA. Pe data de 14 iulie 2015, Zaharia Lefter a fost dus in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti pentru emiterea mandatului de arestare preventiva. Instanta de judecata a considerat ca nu se impune arestarea preventiva a ieseanului. I-a impus masura controlului judiciar pentru urmatoarele 60 de zile.

Acuzatiile procurorilor

„La data de 28 februarie 2008, inculpatul Zaharia-Lefter Constantin, în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, cu încalcarea dispozitiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, a Regulamentului de Organizare si Functionare al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a Deciziei nr. 2 din 28.02.2006 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor privind ordinea de solutionare a dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor si, implicit, a Standardelor Internationale de Evaluare, a aprobat un raport de evaluare, întocmit de expertul evaluator Hanu Florin Alexandru, corespunzator dosarului de despagubire nr. 38386/CC/2007″, au precizat procurorii de la DNA.

„În cuprinsul raportului întocmit cu nerespectarea standardelor si legislatiei mentionate mai sus, valoarea totala la care a fost evaluat imobilul supus despagubirii (teren în suprafata de 97.509 metri patrati situat în Bucuresti, în zona cartierului Militari), s-a ridicat, conform expertului evaluator, la suma de 128.276.015 euro (1315, 53 euro/mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 55.144.265 euro, echivalentul a 200.658.951 lei, prejudiciind bugetul de stat cu aceasta suma si facilitând obtinerea unor foloase patrimoniale necuvenite de catre inculpatul Simu Horia, în acelasi cuantum”, au completat acestia.

Adauga un comentariu