National

Avocati retinuti de DNA. Sunt acuzati ca au luat bani de la un traficant de droguri

Publicat: 31 ian. 2014
1
In cursul zilei de astazi, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au demarat cercetari penale fata de un avocat si un barbat care s-a prezentat drept avocat, in timp ce al treila a fost trimis in judecata, acestia fiind retinuti si acuzati de trafic de influenta. Potrivit procurorilor, exista indicii temeinice potrivit carora, in perioada decembrie 2013 – ianuarie 2014, Butuc Stefan, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, si Ionita Aurel, persoana fara calitate ce s-a prezentat drept avocat in cadrul aceluiasi barou, au pretins de la trei persoane suma de 12.000 de euro, din care au primit suma de 2.000 euro. In schimbul banilor, cei doi au promis ca, prin influenta pe care sustineau ca o au asupra judecatorilor din cadrul Tribunalului Bucuresti, respectiv din cadrul Curtii de Apel Bucuresti, au promis ca vor obtine o solutie favorabila unuia dintre denuntatori, arestat preventiv de Tribunalul Bucuresti pentru savarsirea infractiunii de trafic de droguri de mare risc.

Citeste si Documentul care-l ingroapa pe Nichita. Judecatorii sunt obligati sa dea un verdict – FACSIMIL
 

La data de 30 ianuarie 2014, cei doi inculpati au primit si restul de 10.000 de euro din suma pretinsa, procurorii procedand la constatarea infractiunii flagrante. Inculpatilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile, iar astazi, 31 ianuarie 2014, procurorii anticoruptie au dispus retinerea, pe o perioada de 24 de ore, a celor doi barbati, urmand a fi prezentati la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.
 
Totodata, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului Cengilzer Ceyhun, avocat in Baroul Bucuresti, acesta fiind acuzat de comiterea a doua infractiuni de trafic de influenta in forma continuata (cate trei acte materiale fiecare). Potrivit procurorilor, in perioada iunie – septembrie 2012, inculpatul Cengizler Ceyhun a pretins si a primit de la o persoana, promitandu-i ca se va prevala de influenta pe care o avea asupra politistilor si magistratilor-procurori care instrumentau o cauza penala, astfel incat sa ii determine sa adopte o solutie favorabila denuntatorului.
Concret, la data de 22 iunie 2012, dupa ce impotriva clientului sau s-a luat masura obligarii de a nu parasi tara, avocatul Cengizler Ceyhun i-a pretins si a primit 4.000 lei, bani pe care a sustinut ca erau destinati politistilor, astfel incat acestia sa aiba o atitudine pozitiva fata clientul sau. In cursul lunii septembrie 2012, avocatul Cengizler Ceyhun a pretins si a primit 15.000 USD de la denuntator, bani ce ar fi fost destinati magistratilor care instrumentau dosarul, sustinand ca ii va determina sa „il inchida” in termen de trei saptamani de la data platii.
Ulterior, tot in cursul lunii septembrie 2012, avocatul a pretins clientului sau suma de 5.000 euro si a primit 3.500 euro, sustinand ca o va remite politistilor care lucrau in dosar, pentru ca acestia sa „aranjeze declaratiile”, astfel incat clientul sau sa fie disculpat.
In perioada februarie – martie 2013, Cengizler Ceyhun i-a promis unui alt client ca „ii va rezolva” problema judiciara cu care se confrunta prin intermediul „relatiilor” sale din randul politistilor si magistratilor – procurori care instrumentau cauza. In acest sens, avocatul i-a solicitat acestuia si fiului sau sumele de bani despre care a sustinut ca vor fi remise celor in drept sa decida solutia in dosarul in care clientul sau avea calitatea de inculpat.
„Concret, in perioada februarie – 28 martie 2013, Cengizler Ceyhun a pretins 2.000 lei de la denuntator, pentru a-i inmana politistilor care lucrau intr-o cauza a Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, in scopul de a-i determina sa instrumenteze dosarul in asa fel incat clientul sau sa poata obtine o solutie de scoatere de sub urmarire penala.
La data de 29 martie 2013, inculpatul a pretins 200 lei promitand ca va uza de influenta sa pentru a-i determina pe lucratorii locului de detentie unde tatal denuntatorului era incarcerat sa primeasca un pachet cu alimente. In aceeasi zi a pretins 3.000 USD, 5000 lei si 5.000 euro, promitandu-i denuntatorului ca va uza de influenta pe care o are asupra magistratilor care vor judeca propunerea de arestare preventiva a tatalui sau, formulata de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti in aceeasi cauza, pentru a-i determina pe acestia sa dispuna cercetarea in stare de libertate a clientului sau, tatal denuntatorului.
Din totalul banilor pretinsi, Cengizler Ceyhun a primit 5.300 euro, 3.000 USD si 5.300 lei, despre care a sustinut ca vor fi remise celor in drept sa decida solutia in dosarul in care denuntatorul avea calitatea de inculpat. In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor imobile apartinand inculpatului Cengizler Ceyhun, in vederea confiscarii speciale a sumelor de bani care au facut obiectul infractiunii de trafic de influenta”, arata procurorii DNA.
Adauga un comentariu