Local

Avocatii ieseni ameninta cu greva

Publicat: 19 ian. 2000

•Clientii avocatilor si ai notarilor vor trebui sa plateasca din buzunar TVA hotarata de Guvern

Emiterea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 255 din 29.12 1999, prin care avocatii si notarii nu mai sunt scutiti de plata taxei pe valoare adaugata, a creat intense nemultumiri in cadrul avocatilor din toata tara, implicit celor din Baroul Iasi. Cu toate ca pana in momentul de fata nu toti avocatii sunt la curent cu hotararile ordonantei, sau inca nu cunosc cu exactitate textul acesteia, ei sunt hotarati de a intra in greva, in caz ca vor fi obligati la plata TVA pentru onorariile pe care le incaseaza. In ordonanta Guvernului data la sfarsit de an se afla lista cu cei care vor fi scutiti in continuare de la plata acestei taxe (printre care si Loteria Nationala) si din care se intelege ca avocatii si notarii care au incasari de peste 50 de milioane de lei pana la sfarsitul acestui trimestru, vor trebui sa plateasca statului TVA in valoare de 19%.

„Daca pana in luna mai, avocatii fac incasari de 50 de milioane, luna urmatoare trebuie sa declare la Finante acest lucru, moment in care li se vor inmana chitante specifice platitorului de TVA. Din acel moment, la chitanta eliberata pentru onorariul de asistenta juridica, avocatul va trebui sa elibereze separat si chitanta de TVA, procentul de 19% trebuind a fi suportat de catre client. In practica europeana nu exista acest lucru si nici in Romania nu a fost vreodata. In caz ca Guvernul nu va reveni asupra deciziei, vom fi nevoiti sa recurgem la greva”, ne-a declarat profesorul Narcis Giurgiu, prodecan al Baroului de Avocati Iasi. La randul ei, avocat Angela Mata Baciu ne-a spus ca „nu este corect, pentru ca avocatul nu are calitate de comerciant. TVA se percepe in cazul in care in procesul de productie se produce o plus valoare.

Noi suntem furnizori de servicii si consider ca nu avem de ce sa platim TVA”. Pe de alta parte, un avocat care a dorit sa-si pastreze anonimatul, sustine ca ordonanta nu a fost inteleasa bine, deoarece se prevede ca platitori de TVA sa fie doar avocatii care au deschise societati de consultanta juridica, insa nu si cei care au doar cabinete individuale de avocatura. In aceeasi situatie se afla si notarii publici, care insa nu doresc, cel putin deocamdata, sa recurga la vreo forma de protest cum ar fi greva. Ei sunt, ca si avocatii, impotriva platii TVA, deoarece doar clientul este pagubit, acesta fiind nevoit sa achite serviciile prestate cu 19% mai mult. „Cand eforturile intelectuale pe care le depun la prestarea asistentei juridice catre clienti vor fi puse la raft si vandute ca o marfa oarecare, atunci voi fi si eu de acord cu plata taxei pe valoare adaugata”, a comentat avocatul George Hritac recenta ordonanta a Guvernului.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit