National

Avocatul Bogdan Grabowski: Dreptul de preemtiune al guvernului Romaniei expira in 31 octombrie

Publicat: 23 aug. 2016
1

Suma de 11 milioane de euro stabilita si conditiile achizitiei au ramas aceleasi de la incheierea acordului initial, din luna martie, dintre proprietari si guvernul Romaniei.

Avocatul Bogdan Grabowski a declarat in acest sens: „Nimic nou despre Cumintenia pamantului.”

Campania de sustinere a subscriptiei nationale pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi „Cumintenia pamantului”, lansata oficial in luna mai de catre Guvenul Romaniei si Ministerul Culturii, se va derula pana pe 30 septembrie, suma totala care trebuie stransa fiind de sase milioane de euro.

Campania urmareste sa atraga contributiile romanilor interesati de recuperarea patrimoniului national. Dupa ce mai multe opere ale lui Brancusi au fost achizitionate in ultimii ani de proprietari privati, aceasta sculptura, reprezentativa pentru intreaga sa opera, este ultima pe care statul roman o mai poate recupera, pentru a o putea face accesibila publicului larg si iubitorilor de arta.

Pretul pentru achizitia operei „Cumintenia pamantului”, negociat de catre Ministerul Culturii si actualii proprietari ai statuii, mostenitorii inginerului Gheorghe Romascu, este de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro va fi alocata de Guvern, iar restul de sase milioane de euro trebuie colectati prin intermediul contributiilor voluntare ale persoanelor private si celor juridice.

In prezent, ”Cumintenia pamantului” este in proprietatea Paulei Ionescu si a Alinei Serbanescu, mostenitoarele arhitectului Gheorghe Romascu, cel care a cumparat opera de arta de la Constantin Brancusi in anul 1911.

„Cumintenia pamantului” este realizata in calcar crinoidal si, din informatiile de la primul posesor, se stie ca Brancusi ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului – grotele Savonnières. Sculptura a fost evaluata la suma de 20 milioane de euro.

„Cumintenia pamantului” este clasata in categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural national si este expusa la Muzeul Bancii Nationale. Pana pe 31 octombrie, “Cumintenia pamantului” va putea fi vazuta conform programului de vizitare a muzeului, publicat pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei.

Adauga un comentariu