Eveniment-Social

Avocatul George Hritac a cerut pentru prima oara in 30 ani de activitate achitarea unui ucigas

Publicat: 16 iun. 1999

•Rejudecarea unei crime

Cazul lui Ionel Tanasuca, cunoscut in instanta ieseana sub numele „Victima-asasin” a suscitat discutii inca de la prima sentinta pronuntata de instanta, verdict care l-a gasit pe acesta vinovat de omor. A trecut aproape un an, cind avocatul Hritac a facut o cerere neasteptata: recudecarea si achitarea lui Ionel Tanasuca.

Cu mai bine de un an in urma, Ionel Tanasuca, din comuna Deleni se intorcea de la cimp, impreuna cu mama sa si cu un vecin. In dreptul unui bar privatizat, inaintea sa a iesit Ion Farcasu, 38 ani, consatean. Acesta din urma, aflat intr-o stare avansata de ebrietate, in urma unui schimb de replici cu grupul care se apropia, s-a enervat foarte tare si a scos de la cingatoare baltagul. Farcasu, cu securea in mina dreapta a incercat sa-i crape capul lui Tanasuca. Victima a devenit imediat agresor, apucind furca din mina mamei sale si a infipt-o in timpla lui Farcasu. Cu singele siroindu-i pe fata, Farcasu a decedat in scurt timp. Ionel Tanasuca a fost arestat pe loc sub invinuirea de omor, sentinta care a devenit un refren pentru toate fazele procesului. Avocatul lui Tanasuca, maestrul George Hritac, studiind dosarul in amanunt, a cerut ieri rejudecarea cauzei pe motiv de legitima aparare. „Sint intrunite toate elementele pentru a invoca legitima aparare. Atit atacul, care a fost direct, injust si efectuat impotriva uneia dintre valorile fundamentale ocrotite de legea penala – viata persoanei, cit si apararea sa, ale carei mijloace au fost echivalente cu ale atacului, au justificat fapta lui Ionel Tanasuca. Toate elementele duc catre inlaturarea caracterului penal al faptei si achitarea inculpatului”, a declarat redactorilor „Ziua de Iasi” avocatul iesean.
George Hritac ne-a marturisit ca, in cei 30 de ani de activitate in Baroul Iasi, nu a cerut achitarea vreunui criminal: „Nu am facut aceasta atit din respect fata de adevar cit si datorita gravitatii unei astfel de fapte. Cel mult am adus argumente instantei care sa justifice luarea in considerare a circumstantelor atenuante si indulcirea pedepsei. Dar in acest caz este prea clara legitima aparare pentru a-l considera pe Tanasuca un asasin”. Instanta ieseana se va pronunta peste citeva zile in dosarul „Victima-asasin”. Vom reveni cu amanunte.
Catalin DUMITRESCUloading...

Adauga un comentariu