National

Avocatul Gheorghe Piperea, despre angajatorii care își obligă angajații să se vaccineze anti-COVID: „Nu este legal”

Publicat: 02 iun. 2021
Gheorghe Piperea vorbește
Gheorghe Piperea este un avocat și profesor de drept comercial care activează în București, România. În perioada 1994-1996, Gheorghe Piperea a fost judecător la Judecătoria Sectorului 1 din București, iar din 1996 este membru al Baroului București.

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat că nu este legal ca angajatorii să își oblige angajații să se vaccineze anti-COVID-19. De asemenea, angajatorii nu au dreptul să ceară salariaților să se testeze, pentru a depista coronavirusul.

Gheorghe Piperea a decis să facă lumină din punct de vedere legal, în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19. Astfel că, acesta a precizat că nu este legal ca grădinițele/școlile/liceele să interzică părinților să participe la festivități de final de an, pe motiv că nu sunt imunizați.

Gheorghe Piperea: „În caz de primiți amendă, shame & blame pe paginile de socializare sau pe live”

Avocatul a recomandat oamenilor care primesc amendă, din cauză că nu sunt vaccinați sau testați, să o conteste în justiție, pentru că reprezintă abuz în serviciu penal.

Din moment ce vaccinarea nu este obligatorie în România, oamenii au dreptul să dea în judecată conducerile respectivelor instituții publice pentru daune morale, discriminare și abuz, potrivit lui Gheorghe Piperea.

„Au fost destul de mulți urmăritori ai acestei pagini care m-au întrebat dacă este legal ca grădinițele/școlile/liceele să le interzică participarea la festivitățile de final de an pe motiv că nu sunt vaccinați și dacă nu, care ar fi metoda de a desființa această modă.

Nu vă pot răspunde individual tuturor, așa că încerc câteva răspunsuri/soluții aici:

-nu este legal ca grădinițele/școlile/liceele să vă interzică accesul la cel mai frumos eveniment al copilului vostru pe motiv că nu sunteți vaccinați, așa cum nu este legal ca job-ul să vă fie condiționat de proba vaccinării sau a testului bi-săptâmânal care să „probeze” că nu sunteți infectați, așa cum nu sunt legale concertele, spectacolele de teatru și festivalurile doar pentru vaccinați; nu este vorba doar de vaccinare, ci chiar de abuz în serviciu penal, întrucât vaccinarea (încă) nu este obligatorie în România, și nici certificatul de vaccinare;

-nu există o metodă rapidă de a opri în justiție acest abuz; dacă nu există o majoritate consistentă de părinți care să boicoteze festivitatea și cu condiția SĂ NU AVEȚI SIMPTOME DE BOALĂ INFECȚIOASĂ, mergeți la festivitate, asumați-vă riscul unei amenzi (pe care o puteți contesta, ulterior, în justiție), aduceți presa cu voi și faceți ca americanii – shame & blame pe paginile de socializare sau pe live;

-acționați, ulterior, în justiție (inclusiv cea penală) conducerile respectivelor instituții publice pentru daune morale, discriminare și abuz”, scrie Piperea pe Facebook.

Andrei Baciu: „Vaccinarea e voluntară, nu e un act obligatoriu. Așa o să rămână”

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a precizat că nu se pune problema ca persoanelor care nu se vaccinează să le fie restricționat accesul la diverse servicii, cum ar fi mersul la restaurant. El le dă asigurări românilor că vaccinarea o să rămână un act voluntar în continuare.

„Aș vrea să punctez faptul că a avut loc prima întâlnire a comitetului interministerial. Vaccinarea sigur că are și va avea cel mai mare impact asupra evoluției pandemiei. O să influențeaze și pandemia.

Condiționarea directă nu e ok! Vaccinarea e voluntară, nu e un act obligatoriu. Așa o să rămână. Nu avem destule doze astfel încât toate persoanele care vor să se vaccineze să o facă.

Trebuie să păstrăm principiile fundamentale: să avem aces echitabil la vaccin și să ținem cont că e voluntară vaccinarea.

Când ai 70% din populație vaccinată ce înseamnă? Că nu vor face boala sau o să facă un caz foarte slab. Asta ce înseamnă pe parcurs? Că scade presiunea pe spitale”, a spus Andrei Baciu, la Digi24.

Adauga un comentariu