Secretele istoriei

Avocatul Poporului a contestat la CCR legea care il impiedica pe Dragnea sa fie premier

Publicat: 05 ian. 2017
3

Avocatul poporului a atacat la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) legea 90/2001, care interzice persoanelor condamnate penal sa ocupe functii in guvern. Potrivit Avocatului Poporului, in sesizarea transmisa CCR s-a subliniat lipsa de coerenta legislativa in stabilirea unor criterii de integritate clare, lipsa de vizibilitate, lipsa unui tratament juridic diferentiat.

Intrebat de jurnalisti care este motivul pentru care aceasta lege este contestata la CCR, Victor Ciorbea a declarat ca „legea nu respecta principiul separatiei puterilor in stat”.

Intr-un comunicat remis de institutie, se arata ca Avocatul Poporului a constatat lipsa de coerenta legislativa in stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective si general valabile pentru ocuparea functiilor apartinand celor trei puteri organizate in cadrul democratiei constitutionale, aspect de natura sa aduca atingere principiului echilibrului puterilor in stat.

Totodata, Victor Ciorbea reclama ”lipsa de previzibilitate a sintagmei «nu au suferit condamnari penale» din cuprinsul art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, modificata si completata, fapt ce aduce atingere art. 1 alin. (5) din Constitutie”.

In comunicatul remis se mai vorbeste si despre lipsa unui tratament juridic diferentiat aplicabil unor persoane care nu se afla in situatii analoge, in speta, persoanele condamnate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pe de o parte, si persoanele condamnate pentru infractiuni savarsite din culpa, pe de alta parte.

Avocatul Poporului mai sustine ca prevederile art. 16 alin. (3) din Constitutie consacra dreptul legiuitorului de a stabili conditiile concrete de ocupare si exercitare a unei functii, insa, in procesul de elaborare a actelor normative, Parlamentul are obligatia de a respecta principiile constitutionale si de a adopta, in consecinta, un sistem legislativ coerent, armonios, coordonat si eficient, care sa asigure respectarea principiului constitutional al echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale.

”Este de necontestat faptul ca o persoana care urmeaza sa ocupe o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat trebuie sa indeplineasca anumite cerinte de integritate, legalitate si corectitudine menite sa consolideze increderea cetatenilor in autoritatile statului, insa cadrul legislativ ce guverneaza conditiile de accedere la o functie trebuie sa fie unul coerent, predictibil si unitar, aplicabil tuturor reprezentantilor celor trei puteri organizate in cadrul democratiei constitutionale”, se mai arata in comunicat.

Avocatul Poporului sesizeaza azi CCR pentru legea care il impiedica pe Dragnea sa fie premier

„Avocatul Poporului precizeaza ca decizia privind constitutionalitatea sau neconstitutionalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001 va fi luata dupa finalizarea procesului politic si institutional de investire a viitorului Guvern”, se arata in comunicatul institutiei din data de 19 decembrie. Avocatul Poporului, institutie condusa de Victor Ciorbea, a anuntat dupa alegeri ca analizeaza posibilitatea de a ataca la Curtea Constitutionala prevederile acestei legi.

Dragnea anuntase, la randul sau, ca PSD nu vrea sa modifice legea in Parlament astfel incat sa elimine prevederea respectiva. Pe 24 noiembrie, liderul PSD se referea la aspecte de neconstitutionalitate in privinta acestei legi.

„Pe marginea acestei legi nu vreau sa comentez, au fost foarte multe comentarii de constitutionalitate, de neconstitutionalitate. Eu nu vreau sa ma lansez in aceste dezbateri, pentru ca cel mai important este sa castigam alegerile”, a spus atunci Dragnea.

Dragnea a fost condamnat in aprilie 2016 la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul fraudarii votului la referendumul din 2012.

Adauga un comentariu