National

Avocatul Poporului consideră că internarea pacienţilor nu trebuie condiţionată de un test COVID-19

Publicat: 07 aug. 2020
Explozie de cazuri de infectare cu noul coronavirus în Buzău! Au fost depistate șapte focare
Explozie de cazuri de infectare cu noul coronavirus în Buzău! Au fost depistate șapte focare

Avocatul Poporului consideră că internarea pacienţilor nu trebuie condiţionată de un test COVID-19. Conform unei reacţii apărute în presa care relata cazuri ale unor persoane cărora le-a fost refuzată internarea pacienţilor pentru ca aceştia nu aveau un test COVID-19 făcut, Avocatul Poporului explica faptul că internarea nu trebuie să fie condiţionată în acest fel.

Avocatul Poporului consideră că internarea pacienţilor nu trebuie condiţionată de un test COVID-19

Avocatul Poporului explica faptul că urgenţele medicale, altele decât cele COVID-19 sunt extrem de importante
în respectarea dreptului la sănătate al oamenilor. Din aceste considerente, şi nu numai, Renate Weber s-a sesizat din oficiu şi a întreprins demersuri la ministerul Sănătăţii.

„Considerând că rezolvarea urgențelor medicale (altele decât cele generate de COVID-19), cât și internările programate sunt de maximă importanță pentru respectarea dreptului la sănătate al oamenilor, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a întreprins demersuri la Ministerul Sănătății.”

Avocatul Poporului a primit răspuns la interpelările adresate Ministerului Sănătăţii

Conform comunicatului emis de instituţia Avocatului Poporului, ministerul Sănătăţi a răspuns la solicitările instituţiei mai sus amintite.

Pacienţii care nu au simptome şi nu sunt suspecţi de COVID-19 vor fi internaţi în spitale:

– referitor la solicitarea efectuării testului RT-PCR, potrivit prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 828/2020 cu modificările și completările ulterioare, la prezentarea în spital se realizează triajul tuturor persoanelor și, în funcție de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, în zona-tampon vor primi toată asistența medicală necesară pentru afecțiunea/afecțiunile lor până la sosirea rezultatului acestui test. Pacienții care în urma triajului nu au motiv să fie considerați cazuri suspecte pentru infecția cu SARS-CoV-2 vor fi internați în secțiile aferente patologiei pe care o prezintă, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între pacienți;

De pe data de 15 mai 2020 au fost reluate internările şi intervenţiile chirurgicale programate

– începând din data de 15.05.2020 au fost reluate internările și intervențiile chirurgicale programate, precum și activitatea din ambulatorii, iar în ceea ce privește situația pacienților care nu sunt suspecți COVID-19, în urma triajului, aceștia vor fi internați în secțiile aferente patologiei fără RT-PCR. Pacienții suspecți vor fi internați în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testați prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, testări decontate unităților sanitare prin Programul Național de Boli Transmisibile Prioritare.

Așadar, persoanele care reprezintă urgențe medicale sau sunt programate pentru internare, nu trebuie să fie condiționate de efectuarea unui test COVID-19 în prealabil și de prezentarea rezultatului acestuia la internare, iar în situația în care o unitate spitalicească solicită unei persoane altceva, aceasta are inclusiv posibilitatea de se adresa instanței judecătorești”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poprului.

Adauga un comentariu