National

Avocatul Poporului nu va sesiza CCR cu privire la ordonanța de urgență privind aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”

Publicat: 14 sept. 2021
Avocatul Poporului

Avocatul Poporului nu va sesiza Curtea Constituțională cu privire la ordonanța de urgență privind aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, adoptată de guvern pe 3 septembrie. Potrivit unei note publicate pe site-ul instituției, Avocatul Poporului consideră că o astfel de analiză este de competența Parlamentului.

„Menţionăm că Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiiie în limitele constituţionale şi legale stabilite în vederea îndeplinirii rolului său de apărător al drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, fără a se substitui altor autorităti publice, care, la rândul lor, trebuie să-şi îndeplinească propriile atributii, astfel cum sunt acestea reglementate în legislaţia in vigoare.

În acest context, având în vedere că Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvemului nr. 95/2021 a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr. B393/2021 şi se află în prezent în procedură parlamentară, legiuitorul urmează a identifica, în cadrul dezbaterilor parlamentare, soluţia optimă menită să asigure echilibrul între oportunitatea şi urgenţa reglementării prin ordonanţă de urgenţă a aspectelor referitoare la cadrul legal pentru promovarea obiectivelor de investiţii, prin Programul naţional de investiţii „Arighel Saligny”.

Prin urmare, rezolvarea problemei sesizate revine Parlamentului, care, după cum am mai precizat, potrivit art. 115 alin. (7) din Constituţie, are competenţa de a aproba sau respinge printr-o lege, ordonanţele cu care a fost sesizat”, se arată în documentul Avocatului Poporului.

O serie de ONG-uri, printre care și Expert Forum, au trimis Avocatului Poporului o petiție comună în care cer analizarea constituționalității ordonanței. Ordonanța prevede acordarea de fonduri de la bugetul de stat pentru ca primăriile să execute lucrări de modernizare a comunităților.

Adauga un comentariu